Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άρχισαν οι μηνύσεις για δημοσίευση δημοσκοπήσεων

Δύο blogs δημοσιοποιούν ότι πρόσωπα που φέρονται ως διαχειριστές τους έχουν λάβει κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση λόγω φερόμενης παράβασης του νόμου περί απαγόρευσης δημοσκοπήσεων, κατόπιν μηνύσεως. 

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης, αλλά και της δικαστικής κρίσης κατά πόσον η απαγόρευση, συνταγματική ή όχι, αφορά και τα ιστολόγια. 

Από τον Ιούλιο που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος έχω αναλύσει τους λόγους για τους οποίους αυτή η απαγόρευση αποτελεί έναν περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, ο οποίος δεν πληρεί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Σύνταγμα.


H ταλαιπωρία που θα υποστούν αυτοί που έχουν κληθεί για προκαταρκτική εξέταση και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούν στο ακροατήριο, εκτός αν ένας φωτισμένος εισαγγελέας προβεί στον έλεγχο συνταγματικότητας του Ν.3603/2007 και τους απαλλάξει με διάταξη, θα είχε λυθεί, αν είχε θεσμοθετηθεί η ατομική συνταγματική προσφυγή, οπότε κάθε πολίτης θα μπορούσε να προσβάλλει άμεσα την συνταγματικότητα του νόμου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως πρότεινα σε προηγούμενο ποστ.


Πέραν όμως αυτού, αν παρακάμψουμε το θέμα της αντισυνταγματικότητας, η διατύπωση του Ν.3603/2007 δεν περιλαμβάνει την απαγόρευση δημοσίευσης στατιστικών "τάσεων" (όχι πρόθεσης ψήφου) σε διαδικτυακά μέσα. Η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έχει διατυπώσει στην σχετική έκθεσή της την άποψη ότι το νομοσχέδιο αφήνει αρρύθμιστο το ζήτημα της δημοσίευσης στο Διαδίκτυο και ιδίως στα blogs.


Μάλιστα, η απορία που διατύπωνε τότε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, δηλ. του κατά πόσον τα blogs υπάγονται στην έννοια του "ηλεκτρονικού τύπου" που αναφέρει το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, έχει ήδη επιλυθεί νομολογιακά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με την απόφαση 44/2008:


Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:

"ο όρος "ηλεκτρονικός τύπος" έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί από τη νομολογία αδιακρίτως κατ' αντιδιαστολή προς το γραπτό τύπο, για να χαρακτηρίσει τα πιο σύγχρονα μέσα ενηέρωσης και ιδίως την τηλεόραση και, συνεπώς, δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τα ιστολόγια παρά μόνον η διαδικτυακή μορφή των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης, δηλαδή οι ιστοσελίδες των εφημερίδων, των περιοδικών, των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών. "

Η απόφαση βέβαια προχωράει σε αναλογική εφαρμογή του Νόμου περί Τύπου, αλλά καθόσον πρόκειται για απόφαση πολιτικού δικαστηρίου, ως προς το συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, δεδομένου ότι στο ποινικό δίκαιο δεν επιτρέπεται η αναλογική εφαρμογή απαγορευτικών διατάξεων.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι τελικά καλούνται τα ιστολόγια να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά (το επιχείρημα - υπεκφυγή περί ".com" δεν έχει καμία νομική βασιμότητα), σε μία υπόθεση που αξίζει, αν δεν υπάρχει μια σαφής διάγνωση αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Δικαιοσύνη, να κριθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως παράνομος περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης. Σχόλια

κατα της "Ε" θα στραφει ο Εισαγγελέας;
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25/09/2009&id=85661
Ο χρήστης Panagiotis Atmatzidis είπε…
Τα blogs έχουν κάνει μεγάλο κακό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Ο χρήστης Γιώργος Πήττας είπε…
Ο απόστολος Παύλος επίσης μεγάλο κακό στην Ελλάδα Ατμαζίδη Παναώτη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…