Δύο blogs δημοσιοποιούν ότι πρόσωπα που φέρονται ως διαχειριστές τους έχουν λάβει κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση λόγω φερόμενης παράβασης του νόμου περί απαγόρευσης δημοσκοπήσεων, κατόπιν μηνύσεως.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης, αλλά και της δικαστικής κρίσης κατά πόσον η απαγόρευση, συνταγματική ή όχι, αφορά και τα ιστολόγια.
Από τον Ιούλιο που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος έχω αναλύσει τους λόγους για τους οποίους αυτή η απαγόρευση αποτελεί έναν περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, ο οποίος δεν πληρεί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Σύνταγμα.
H ταλαιπωρία που θα υποστούν αυτοί που έχουν κληθεί για προκαταρκτική εξέταση και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούν στο ακροατήριο, εκτός αν ένας φωτισμένος εισαγγελέας προβεί στον έλεγχο συνταγματικότητας του Ν.3603/2007 και τους απαλλάξει με διάταξη, θα είχε λυθεί, αν είχε θεσμοθετηθεί η ατομική συνταγματική προσφυγή, οπότε κάθε πολίτης θα μπορούσε να προσβάλλει άμεσα την συνταγματικότητα του νόμου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως πρότεινα σε προηγούμενο ποστ.
Πέραν όμως αυτού, αν παρακάμψουμε το θέμα της αντισυνταγματικότητας, η διατύπωση του Ν.3603/2007 δεν περιλαμβάνει την απαγόρευση δημοσίευσης στατιστικών "τάσεων" (όχι πρόθεσης ψήφου) σε διαδικτυακά μέσα. Η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έχει διατυπώσει στην σχετική έκθεσή της την άποψη ότι το νομοσχέδιο αφήνει αρρύθμιστο το ζήτημα της δημοσίευσης στο Διαδίκτυο και ιδίως στα blogs.
Μάλιστα, η απορία που διατύπωνε τότε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, δηλ. του κατά πόσον τα blogs υπάγονται στην έννοια του "ηλεκτρονικού τύπου" που αναφέρει το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, έχει ήδη επιλυθεί νομολογιακά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με την απόφαση 44/2008:
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:
"ο όρος "ηλεκτρονικός τύπος" έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί από τη νομολογία αδιακρίτως κατ' αντιδιαστολή προς το γραπτό τύπο, για να χαρακτηρίσει τα πιο σύγχρονα μέσα ενηέρωσης και ιδίως την τηλεόραση και, συνεπώς, δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τα ιστολόγια παρά μόνον η διαδικτυακή μορφή των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης, δηλαδή οι ιστοσελίδες των εφημερίδων, των περιοδικών, των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών. "
Η απόφαση βέβαια προχωράει σε αναλογική εφαρμογή του Νόμου περί Τύπου, αλλά καθόσον πρόκειται για απόφαση πολιτικού δικαστηρίου, ως προς το συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, δεδομένου ότι στο ποινικό δίκαιο δεν επιτρέπεται η αναλογική εφαρμογή απαγορευτικών διατάξεων.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι τελικά καλούνται τα ιστολόγια να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά (το επιχείρημα - υπεκφυγή περί ".com" δεν έχει καμία νομική βασιμότητα), σε μία υπόθεση που αξίζει, αν δεν υπάρχει μια σαφής διάγνωση αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Δικαιοσύνη, να κριθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως παράνομος περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης.
3 σχόλια:
κατα της "Ε" θα στραφει ο Εισαγγελέας;
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25/09/2009&id=85661
Τα blogs έχουν κάνει μεγάλο κακό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Ο απόστολος Παύλος επίσης μεγάλο κακό στην Ελλάδα Ατμαζίδη Παναώτη.
Δημοσίευση σχολίου