Κυριακή, Σεπτεμβρίου 20, 2009

Σε εφαρμογή από σήμερα ο αντισυνταγματικός νόμος για δημοσκοπήσεις

Από τις 15 Ιουλίου είχα εξηγήσει αναλυτικά ότι το τότε νομοσχέδιο και σήμερα άρθρο 13 Ν. 3783/2009 περί απαγόρευσης δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές εισάγει ανεπίτρεπτο περιορισμό της συνταγματικής ελευθερίας της πληροφόρησης.

Η ανάλυση βασίζεται στην πολύ απλή παραδοχή: το δικαίωμα πληροφόρησης ειναι συνταγματικό και όταν ένας νόμος το περιορίζει, ο περιορισμός αυτός πρέπει να θεμελιώνεται μόνο σε έναν από τους τρεις λόγους που προβλέπει το σύνταγμα, δηλ. (α) εθνική ασφάλεια, (β) διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, (γ) δικαιώματα και συμφέροντα τρίτων.

Στην αιτιολογική έκθεση δεν υπήρχε καμία απολύτως θεμελίωση της απαγόρευσης σε έναν από τους τρεις αυτούς συνταγματικά ανεκτούς λόγους περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης. Διότι η αιτιολογική έκθεση το μόνο που ανέφερε είναι ότι είναι πολλές και αντικρουόμενες οι δημοσκοπήσεις, όχι όμως και ότι υπάρχει άλλος λόγος για την απαγόρευσή τους που να εμπίπτει σε ένα από τα (α), (β) ή (γ). 

Οπότε η νομοθετική απαγόρευση είναι προφανώς αντίθετη στο Σύνταγμα, αλλά και στην ελευθερία της έκφρασης  όπως κατοχυρώνεται από την ΕΣΔΑ. Η ροή της πληροφόρησης για την πρόθεση ψήφου δεν θα έπρεπε να διακόπτεται καμία μέρα, όπως δεν απαγορεύεται και η κυκλοφορία των εφημερίδων ούτε την ίδια τη μερα των εκλογών.

Αξίζει λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι να το ρισκάρουν. Να παραβιάσουν την αντισυνταγματική διάταξη, αναμένοντας τη σχετική επίθεση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που τυχόν επικαλεστούν την εφαρμογή του νόμου, προκειμένου να κριθεί και δικαστικά η αντισυνταγματικότητα της διάταξης. 

Όπως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν κάποιες εφημερίδες παραβίασαν την νομοθετική απαγόρευση δημοσίευσης προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων, διάταξη η οποία κρίθηκε αντίθετη στο Σύνταγμα.




1 σχόλιο:

nikos10 είπε...

Ιδού ακόμη μια παραβίαση της ελευθερίας στην πληροφόρηση.

Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η προισχύσασα όμοια υπουργική απόφαση έχει κριθεί άκυρη (ΟλΣτΕ 2139/1993).

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...