Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε εφαρμογή από σήμερα ο αντισυνταγματικός νόμος για δημοσκοπήσεις

Από τις 15 Ιουλίου είχα εξηγήσει αναλυτικά ότι το τότε νομοσχέδιο και σήμερα άρθρο 13 Ν. 3783/2009 περί απαγόρευσης δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές εισάγει ανεπίτρεπτο περιορισμό της συνταγματικής ελευθερίας της πληροφόρησης.

Η ανάλυση βασίζεται στην πολύ απλή παραδοχή: το δικαίωμα πληροφόρησης ειναι συνταγματικό και όταν ένας νόμος το περιορίζει, ο περιορισμός αυτός πρέπει να θεμελιώνεται μόνο σε έναν από τους τρεις λόγους που προβλέπει το σύνταγμα, δηλ. (α) εθνική ασφάλεια, (β) διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, (γ) δικαιώματα και συμφέροντα τρίτων.

Στην αιτιολογική έκθεση δεν υπήρχε καμία απολύτως θεμελίωση της απαγόρευσης σε έναν από τους τρεις αυτούς συνταγματικά ανεκτούς λόγους περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης. Διότι η αιτιολογική έκθεση το μόνο που ανέφερε είναι ότι είναι πολλές και αντικρουόμενες οι δημοσκοπήσεις, όχι όμως και ότι υπάρχει άλλος λόγος για την απαγόρευσή τους που να εμπίπτει σε ένα από τα (α), (β) ή (γ). 

Οπότε η νομοθετική απαγόρευση είναι προφανώς αντίθετη στο Σύνταγμα, αλλά και στην ελευθερία της έκφρασης  όπως κατοχυρώνεται από την ΕΣΔΑ. Η ροή της πληροφόρησης για την πρόθεση ψήφου δεν θα έπρεπε να διακόπτεται καμία μέρα, όπως δεν απαγορεύεται και η κυκλοφορία των εφημερίδων ούτε την ίδια τη μερα των εκλογών.

Αξίζει λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι να το ρισκάρουν. Να παραβιάσουν την αντισυνταγματική διάταξη, αναμένοντας τη σχετική επίθεση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που τυχόν επικαλεστούν την εφαρμογή του νόμου, προκειμένου να κριθεί και δικαστικά η αντισυνταγματικότητα της διάταξης. 

Όπως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν κάποιες εφημερίδες παραβίασαν την νομοθετική απαγόρευση δημοσίευσης προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων, διάταξη η οποία κρίθηκε αντίθετη στο Σύνταγμα.
Σχόλια

Ο χρήστης nikos10 είπε…
Ιδού ακόμη μια παραβίαση της ελευθερίας στην πληροφόρηση.

Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η προισχύσασα όμοια υπουργική απόφαση έχει κριθεί άκυρη (ΟλΣτΕ 2139/1993).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…