Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2009

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος από ανάπηρους και άτομα με σωματική αδυναμία

Επειδή έχει τεθεί πολύ συχνά το ερώτημα τι γίνεται στις εκλογές εάν ένας ηλικιωμένος, ένας ανάπηρος ή ένα πρόσωπο με σωματική αδυναμία προσέλθει στο εκλογικό τμήμα, αλλά δεν είναι σε θέση να ανέβει σκάλες ή να προβεί στις ενέργειες για την ενάσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ας δούμε τι λέει ο εκλογικός νόμος για αυτές τις περιπτώσεις:

Άρθρο 83

(Άρθρο 83 Π.Δ. 351/2003)

Τρόπος ψηφοφορίας


1. Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων. Πάντως η έλλειψη μονογραφής της δικαστικής αρχής, δε συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.


2. Μετά ο εκλογέας οφείλει να αποσυρθεί στον ξεχωριστό χώρο με τρόπο να μην τον βλέπουν και εκεί κλείνει μυστικά το ψηφοδέλτιο της εκλογής του μέσα στο φάκελο, που του έχει παραδοθεί. Στη συνέχεια κολλάει το φάκελο, επιστρέφει και το δείχνει στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και στους άλλους που παρίστανται, ώστε να βεβαιωθεί ότι κρατάει ένα μόνο φάκελο με τη σφραγίδα της επιτροπής και ύστερα το ρίχνει με το χέρι του στην κάλπη.


3. Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.


[...]


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος ή άλλος μέλος της εφορευτικής επιτροπής θα πρέπει, διασφαλίζοντας κατά το πρακτικώς εφικτό την μυστικότητα της ψηφοφορίας, να βοηθήσει το εμποδιζόμενο πρόσωπο να ασκήσει το δικαίωμά του. Εάν ο ψηφοφόρος δεν μπορεί να ανέβει σκάλες, θα πρέπει ο αντιπρόσωπος ή μέλος της εφορευτικής επιτροπής να παραδώσει ένα σύνολο ψηφοδελτίων και τον φάκελο  στον εκλογέα, προκειμένου να επιλέξει συνδυασμό και υποψήφιους και στη συνέχεια, ο αντιπρόσωπος ή το μέλος της εφορευτικής επιτροπής να ρίξει το φάκελο στην κάλπη. 


Υπάρχει επίσης εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρει: "παρακαλούμε να φροντίσετε, με σχετικές οδηγίες σας, ώστε κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, να βρίσκεται στη διάθεση των ατόμων με αναπηρίες, κάθε τεχνικό μέσο διευκόλυνσής τους (ράμπεςκ.λ.π.), το οποίο τυχόν διαθέτουν τα σχολεία που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας και το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ατόμων αυτών στην αίθουσα ψηφοφορίας. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στους ανωτέρω εκλογείς να ασκήσουν απρόσκοπτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους εκλογικό δικαίωμα." 




14 σχόλια:

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

το λινκ παραπεμπει γενικα σε εγκυκλιους

υπαρχει μια που μιαλει για αλλη συνημμενη που ομως την ξεχασανε

υπαρχει ομως η παλια που κομψα θυμιζει το θεμα της μυστικοτητας - στην πραξη τα κατεβαζουν ολα κατω και χηφιζει σε κοινγ θεα το ΑΜΕΑ

yannwind είπε...

πάντως εγώ ως δικαστικός αντιπρόσωπος σε απομακρυσμένο ορεινό χωριο Ν. Ιωαννινων είχα μεταβει ο ίδιος σε δυο σπίτια ανήμπορων εκλογέων, τα οποια βρίσκονταν σε απόσταση 30 μέτρων απο το τμήμα και ψήφισαν.Ηταν παντελώς αδύνατο να μετακινηθούν σε γκρεμισμένο πλακόστρωτο. και η μυστικότητα τηρήθηκε και ολα κανονικά

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

meteferes kai paravan? kyrios de eihes paei me melos tis eforeftikis?

TA PANTA REI είπε...

Σήμερα μου κοινοποιήθηκε η τοποθέτησή μου σαν τακτικού μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής σε εκλογικό κέντρο του Πειραιά που και ψηφίζω.Πρόκειται για παμπάλαιο ψηλοτάβανο σχολείο-ερείπιο με ανελκυστήρα.
Τις δύο φορές που ήδη ψήφισα εκεί το τμήμα μου βρισκόταν στον 2ο όροφο και ο ανελκυστήρας δεν λειτουργούσε. Πολλά ανήμπορα/υπερήλικα άτομα δεν μπορούσαν να ανεβούν στους ορόφους αλλά ούτε μπορούσαν να ειδοποιήσουν την αρμόδια εφορευτική επιτροπή/δικαστικό αντιπρόσωπο για να έχουν την βοήθεια που προβλέπει ο νόμος διότι δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος στο ισόγειο για να τους ειδοποιήσει σχετικά στους επάνω ορόφους όπου κάθονταν. Οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί αρνιούνταν επίμονα να κάνουν αυτή τη δουλειά ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν αυτή την υποχρέωση/δικαιοδοσία.

Ερωτώ :

1. Εγώ που είμαι ήδη συνταξιούχος και επιθυμώ πάντα να χρησιμοποιώ ανελκυστήρα σε δημόσια κτήρια δικαιούμαι να ζητήσω να βάλουν να λειτουργήσει ο ανελκυστήρας για να πάω στην θέση μου στο εκλογικό τμήμα που ορίστικα σαν μέλος της εφορευτικής επιτροπής ;

2. Aν αρνηθεί η διεύθυνση του σχολείου/ δικαστικός αντιπρόσωπος όπως έγινε στο παρελθόν μπορώ να παραμείνω στο ισόγειο ;

3. Πως θα ειδοποιήσω σχετικά τον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο εφ' όσον αυτός κάθεται αποκομμένος στο τμήμα στον δεύτερο όροφο ;

4. Δικαιολογείται και η μη προσέλευσή μου στην κάλπη για ψηφοφορία λόγω της παραπάνω κατάστασης ;

Θα προσπαθήσω να φωτογραφήσω έγκαιρα την τραγική κατάσταση του σχολικού κτηρίου-ερειπίου πριν τις εκλογές ώστε πλέον με συγκεκριμένα στοιχεία να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι για να λάβουν τα μέτρα που πρέπει πριν την εκλογική διαδικασία αν το θεωρούν αναγκαίο.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βλέποντας τα έτη γεννήσης των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί απο μόνοι τους ότι η κατάσταση αυτή συνιστά και εκούσια παρακώλυση της εκλογικής διαδικασίας για ένα μεγάλο μέρος των εκλογέων ; 'Εχει προβληματισθεί ποτέ κανένας απο τους αρμοδίους ότι πιθανότατα πολλοί ψηφοφόροι των εκλογικών τμημάτων του παραπάνω σχολείου-ερειπίου που γνωρίζουν αυτή την κατάσταση απέχουν απο την εκλογική διαδικασία σε μόνιμη πλέον βάση ;

Στα εκλογικά τμήματα που ψηφίζουν οι μεγαλοσχήμονες ( φωτογραφίες , φρου φρου και αρώματα )επικρατούν αντίστοιχες συνθήκες ;

Γιατί αυτές οι κατάφορες διακρίσεις στην Ελλάδα ;

e-Lawyer είπε...

Οι απαντήσεις βρίσκονται στην άσκηση των δικαιωμάτων:

- αν ο αστυνομικός δεν συνεργάζεται, πρέπει να υποβληθεί αναφορά εναντίον του,

- αν οι υπεύθυνοι των σχολείων δεν μεριμνούν, πρέπει να ειδοποιηθούν εγκαίρως οι εποπτεύουσες αρχές για να λάβουν τα μέτρα τους

- οι εφορευτικές επιτροπές και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μην ξεχνάμε ότι προσέρχονται στον χώρο μία - δυο μέρες πριν την διαδικασία κι έχουν μια περιορισμένη αρμοδιότητα, ενώ οι ψηφοφόροι όπως εσείς γνωρίζετε επί χρονια την κατάσταση.

Τελικώς, αν το Κράτος -σε όλες τις εκφάνσεις του- δεν διασφαλίζει το δικαίωμά σας για να ασκήσετε το δικαίωμα, μην κάθεστε με σταυρωμένα χέρια:

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρωπου για παραβίαση του άρθρου 3 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προβλέπει το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ συμμετοχής σε εκλογές για την ανάδειξη του νομοθετικού σώματος.

http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/E4317264-DB27-42FE-873E-1ECCACABB045/0/GreekGrec.pdf

(σελ. 23).

TA PANTA REI είπε...

Οι δύο υιοί μου που κατοικούν στο εξωτερικό ψηφίζουν σε ορεινό αλλά τουριστικό χωριό του Πηλίου.
'Ομως για το χωριό αυτό σε απόσταση 21 χιλομέτρων απο το Βόλο τα Σάββατα και τις Κυριακές δεν υπάρχει καμμία σύνδεση δημοσίου μέσου συγκοινωνίας ( ΚΤΕΛ Μαγνησίας )με την πρωτεύουσα του Νομού τον Βόλο αλλά ούτε με τα γειτονικά χωριά που έχουν συγκοινωνιακή σύνδεση με τον Βόλο.
Ενώ έγκαιρα είχε ειδοποιηθεί γραπτα το ΚΤΕΛ Μαγνησίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας για το πρόβλημα δεν υπήρξε καμμία ανταπόκριση.
Πριν απο λίγες μέρες αφου πλέον και οι υιοί μου είχαν ακύρωσει τις κρατήσεις των αεροπορικών τους εισιτηρίων λόγω μη πρόβλεψης δρομολογίων των ΚΤΕΛ Μαγνησίας την ημέρα των εκλογών το ΚΤΕΛ Μαγνησιας μου απαντά γραπτά ότι τρείς ημέρες περίπου πριν τις εκλογές θα ανακοινώσουν τα δρομολόγια που θα βάλουν.

Πως την βλέπετε την υπόθεση ;

Μια και δεν πάνε τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας τους ψηφοφόρους την ημέρα των εκλογών στο χωριό που είναι στιμένη η κάλπη μήπως θα ήταν σκόπιμο να πέρνει ο δικαστικός αντιπρόσωπος ταξί και να συναντά κατόπινραντεβού τους αποκομμένους στο Βόλο ψηφοφόρους για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφoρία ; Τυχόν με πτυσσόμενο παραβάν για να τηρείται και η μυστικότιτα ;

Λες να βρεθεί κανένας δραστήριος/αποφασιστικός αντιπρόσωπος σαν τον παραπάνω yannwind να σώσει την κατάσταση ;

Και βέβαια και στις 7 Ιουνίου με την συνέπεια που διακρίνει το ΚΤΕΛ Μαγνησίας και την επιβλεπουσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν πήγε λεωφορείο στο χωριό και ούτε είχε προβλεφθεί να πάει ενώ γνώριζαν χρόνια πριν ότι εκείνη την ημέρα θα γίνουν οι Ευρωεκλογές.

Αλλά δε βαρυέσαι είχε βάλει αντ' αυτού μπόλικα λεωφορεία το ΚΤΕΛ για τις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου όπου οι αποκομμένοι συγκοινωνιακά απο το ορεινό χωριό αποζημιώθηκαν με το παραπάνω κάνοντας ανέμελα το μπανάκι τους.

Υ.Γ. Τουλάχιστον άλλα 5-10 Δημοτικά Διαμερίσματα του Πηλίου όπου θα υπάρχουν εκλογικά κέντρα, εν γνώσει των ΚΤΕΛ Μαγνησίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας θα έχουν στις 4.10.09 το παραπάνω πρόβλημα ( Βλέπετε τα δρομολόγια Πηλίου στην ιστοσελίδα των ΚΤΕΛ Μαγνησίας )

e-Lawyer είπε...

Υπήρχε βεβαίως και η δυνατότητα μεταφοράς των εκλογικών δικαιωμάτων σε άλλη περιφέρεια έτσι δεν είναι;

TA PANTA REI είπε...

Ευχαριστώ e-lawyer για την αγωνιστική και ταχύτατη σου απάντηση στο σχόλιό μου απο 1.01 πμ.
Θα αποτυπώσω επ' ακριβώς την κατάσταση και θα προσφύγω αν στοιχειοθετούνται οι προϋποθέσεις .

TA PANTA REI είπε...

Thanks e-lawyer και για την ενασχόληση/απάντησή σου στο σχόλιό μου απο 1.49 πμ.
Τα παιδιά δεν μπορούν να μεταδημοτεύσουν γιατί δεν έχουν κατοικία στην Ελλάδα απλώς είναι ακόμη εγγεγραμμένοι σε εκείνο το ορεινό χωριό αλλά αυτό ουδόλως άπτεται του προβλήματος εφαρμογής του δικαιώματος προστασίας/βοήθειας των ανήμπορων εκλογέων που έθεσες στην αρχική σου ανάρτηση.
END

yannwind είπε...

ελληνικο παρατηρητήριο επειδή δεν τα ξερεις ολα, σου επισημαίνω οτι υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει εφορευτική επιτροπή στο τμημα. Εν προκειμένω η εφορευτικη μου επιτροπή (τακτικά και αναπληρωματικά μελη) αποτελούνταν από ετερηδημότες, που δεν είχαν προσέλθει. οπότε διενεργούσα μόνος μου τις εκλογές απολύτως νόμιμα.ενημερώσου καλύτερα άλλη φορά πριν αρχίσεις του εξυπνακισμούς

e-Lawyer είπε...

Δεν υπάρχει λόγος για επιθετικότητα, το συνήθως συμβαίνον είναι ότι θα υπάρχουν μέλη της εφορευτικής επιτροπής και η περίπτωσή σας ήταν μία εξαίρεση.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

@TA PANTA REI

θα ήταν μεγάλη μας χαρα αν τεκμηριωνατε επαρκώς τα στοιχεία αυτά να αναλάβουμε την προσφυγή στο ΕΔΔΑ ιδίως να βρείτε και "αποκλεισμένο" ψηφορόρο - αφού πριν όμως όπως είπε ο e-lawyer κανετε αναφορά σε απρόθυμο αστυνομικό -πριν όμως δειξτε του την εγκύκλιο (βλπ. παρακάτω)

υπάρχουν και στον κάτω όροφο εκλογικά τμήματα;

@ yannwind

και εσυ πριν αρχίσεις να επιτίθεσαι διάβασε και καμια εγκύκλιο
http://www.ypes.gr/UserFiles/469b5eb8-008d-4a5b-968e-aaeca97be53b/56.2007.doc

η παρουσία μέλους της εφορευτικής εξασφαλίζει ακριβώς ότι και η παρουσία του/της μέσα στο τμήμα η δε μυστικότητα δεν νοείται χωρίς παραβάν ή άλλο κλειστό χώρο

εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να λέμε "εξυπνακισμούς" μια και το ΕΔΔΑ τους "χάφτει"... :)

TA PANTA REI είπε...

'Ηδη επισκεύθηκα χθες το πρωϊ το σχολείο όπου βρίσκεται το εκλογικό τμήμα όπου θα είμαι τακτικό μέλος της Εφ. Επιτροπής.
Πάλι ο ανελκυστήρας δεν λειτουργούσε. Ο διευθυντής του γυμνασίου μου δήλωσε ότι ο ανελκυστήρας ναι μεν αντικαταστάθηκε με καινούργιο πριν απο 1,5 χρόνο περίπου αλλά παρουσιάζει συχνά βλάβες. Την τελευταία βλάβη παρουσίασε πριν απο μερικές μέρες και το συνεργείο που ειδοποιήθηκε να την επισκευάσει δεν το κατόρθωσε διότι δεν υπάρχει διαθέσιμο το αναγκαίο ανταλλακτικό και δεν ξέρουν πότε θα το έχουν !
Ο κ. γυμνασιάρχης μου έδοσε το κιν. τηλ. του προσωπικού ασφαλείας που θα είναι αποκλειστικά αρμόδιο για το κτήριο κατα την ημέρα των εκλογών (απο Παρασκευή μεσημέρι ), καθώς και το σταθερό τηλέφωνο της υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά που είναι αρμόδια για την συντήρηση του κτηρίου άρα και του ανελκυστήρα.
Ο κ. γυμνασιάρχης μου είπε ότι οι αίθουσες του ισογείου δεν παραχωρούνται για την εκλογική διαδικασία διότι έχουν εργαστηριακό εξοπλισμό.
Για την αποφυγή παρεξηγήσεων ενημέρωσα τον κ. γυμνασιάρχη ότι και στις 7 Ιουνίου 2009 που πήγα να ψηφίσω για τις Ευρωεκλογές μου δηλώθηκε ότι ο ανελκυστήρας λόγω βλάβης δεν λειτουργούσε.
Μέτρησα τα σκαλιά : απο το ισόγειο στον 1ο 29 σκαλιά και από τον 1ο στον 2ο 26 σκαλιά.
Φωτογράφισα τη σκάλα όπου πολλά σκαλιά είναι σπασμένα και η αντιτριβική ταινία έχει φαγωθεί/κοπεί και γλυστράνε.
Καταλαβαίνετε αγαπητέ e-lawyer ότι υπο αυτές τις συνθήκες είναι λίγο δύσκολο να περάσω τα ελάχιστα δικαιώματα του ψηφοφόρου μόνος μου διότι δεν είμαι υπεράνθρωπος.
Πως να βρώ έγαιρα τον/την δικαστική αντιπρόσωπο για να τους φορτώσω με την λύση του προβλήματος που τους αφορά άμεσα;
Θα ενδείκνυτο την ημέρα των εκλογών να υπάρχει εκπρόσωπος των εκλογικών τμημάτων στο ισόγειο που να ειδοποιεί τον/την δικαστική αντιπρόσωπο για κάθε περίπτωση ανήμπορου ψηφοφόρου.
Μετά θα πρέπει να έχει στηθεί παραβάν σε κλειστό χώρο του ισογείου όπου ο/η ανήμπορος ψηφοφόρος θα ψηφίζει και μετά θα παραδίδει τον φάκελλο στην/στον παριστάμενο δικαστικό αντιπρόσωπο.

Μήπως πολλά απο αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν απο τους δικαστικούς αντιπροσώπους αν τα μέλη της εφ. επ. ξέραμε έγκαια τα τηλέφωνά τους/e-mail κτλ. ;

Και βέβαια στις 6 το πρωϊ στις 04.10.2009 που θα συνατήσω τον/την αρμόδια δικαστικό αντιπρόσωπο αν η κατάσταση δεν έχει αλλάξει θα παραδόσω σχετική αναφορά/ένσταση επικαλούμενος τα σχετικά άρθρα της εκλογικής νομοθεσίας που αναφέρει ο e-laywer. Επίσης θα παραδόσω σε έντυπη μορφή την εγκύκλιο του Υπ. Εσ. http://www.ypes.gr/UserFiles/469b5eb8-008d-4a5b-968e-aaeca97be53b/56.2007.doc.
Φοβάμαι όμως ότι με τα χάλια του κτηρίου θα πρέπει να προβλέπονται και "τεχνικοί αντιπρόσωποι εκλογών" απο συναδέλφους μηχανικούς και ...
Αν το ΕΠΣΕ και ο e-lawyer πιστεύουν ότι ήδη όλα αυτά συνιστούν πιθανότατα καταπάτηση του βασικού δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος ( στην Ελλάδα και υποχρέωσης ) ευχαρίστως θα τους παράσχω λεπτομερή στοιχεία για να γίνει στοιχειοθέτηση της παραβίασης.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η κατάσταση που περιγράφω ήδη ήταν η ίδια με την παραπάνω στις δημοτικές εκλογές του 2006, στις βουλευτικές εκλογές του 2007 στις Ευρωεκλογές του 2009.

'Ενας ανήμπορος ψηφοφόρος πιθανότατα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε όλα αυτά. Ακόμη και να του δίνεται η προβλεπόμενη βοήθεια δεν επιθυμεί να δούν ότι "έχει κάποιο πρόβλημα". Επίσης επειδή η ενασχόληση με τα άτομα αυτά καθυστερεί την κανονική διαδικασία στο τμήμα ( ο/η δικ. αντιπρόσωπος πρέπει να το κλείσει κατα τη διάρκεια που βοηθά τον ανήμπορο ψηφοφόρο ) πιθανότατα ο ανημπορος ψηφοφόρος θα γίνει αντικείμενο δημοσίων σχολίων τυχόν και χλευασμού απο τους άλλους ψηφοφόρους που περιμένουν να ψηφίσουν κανονικά.
'Ολα αυτά ένας λογικός άνθρωπος τα σκέφτεται και πιθανόν απόσχει της ψηφοφορίας.
ΑΥΤΗ Η ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΩΣ ΗΔΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΨΗΦΟΥ .

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

Είσαι εξαιρετικός!

Ήδη περιέγραψες τα περισσότερα.

Βασικά όπως λέει η εγκύκλιος η φρουρά πρέπει να συνεργαστεί.

Τώρα αν γίνει το θάυμα και πείσεις το/τη δικαστικό αντιπρόσωπο να πειργράψει τα ίδια ως ατέλειες που κάνουν δύσκολη εως αδυνατη την πρόσβαση όχι μόνο απλών ΑΜΕΑ αλλά και ατόμων με κινητικές δυσκολίες (λόγω εφχείρισης, ηλικία, κτλ.) θα υπάρχει ισχυρότατο όπλο.

Βέβαια πρέπει να βρεθεί και μη ψηφοφόρος αυτού του εκλογικού κέντρου που θα δεχθεί να εκπροσωπηθεί για την παραβίαση του εκλογικού δικαιώματος.

Αλλιώς τα γράφεςι σε ένα κειμενο και το δημοσιεύεις εμ το ονομα σου ή μας το δινεις και το βγαζουμε ανωνυμα (αλλα με τον αριθμό του τμηματος).

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...