Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2009

Απάντηση ΕΠΣΕ σε Δήμαρχο Ασπροπύργου

Το Ελληνική Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι έστειλε στο e-lawyer το παρακάτω e-mail ως απάντηση στο δελτίο τύπου του Γραφείου Δημάρχου του Ασπροπύργου που αναδημοσιεύθηκε και εδώ χθες. Υπενθυμίζεται (το αυτονόητο) ότι το e-lawyer είναι ένα blog σχολιασμού και ενημέρωσης για τη νομική επικαιρότητα, στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης,  και δεν παρεμβαίνει σε διαφορές μεταξύ τρίτων.

Στην επιστολή του Δημάρχου το ΕΠΣΕ απαντά ως εξής: 

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας - European Commission against Racism and Intolerance - ECRI επισκέφθηκε πέρυσι τον καταυλισμό και χωριστά συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ασπροπύργου. Οι διαπιστώσεις της στην έκθεση που δημοσιεύτηκε προχθές είναι εύγλωττες και για το ποιόν της δημοτικής αρχής:

     
    «Η ECRI παρατήρησε σε μια επιτόπου επίσκεψη σε καταυλισμούς Ρομά στον Ασπρόπυργο και  τα Σπάτα κοντά  στην Αθήνα, ότι οι συνθήκες διαβίωσης  κάποιων Ρομά εξακολουθούν να είναι απαράδεκτα κατώτερες των διεθνών προτύπων. Η ECRI… ανησυχεί για το ότι όπως παρατηρήθηκε στον Ασπρόπυργο και τα Σπάτα, κάποιοι καταυλισμοί Ρομά είναι απολύτως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό, χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό και χωρίς αποχετευτικό σύστημα ή πρόσβαση σε δημόσια συγκοινωνία. Οι καταυλισμοί αυτοί δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι και δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που να οδηγούν σε αυτούς και οι κάτοικοί τους ζουν σε αυτοσχέδια ή προκατασκευασμένα σπίτια, χωρίς θέρμανση το χειμώνα και στέγες που στάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνοντας έτσι τα ευπαθή άτομα όπως παιδιά, εγκύους και τους ηλικιωμένους ιδιαίτερα εκτεθειμένους σε ασθένειες. Οι Ρομά που ζουν στους καταυλισμούς αυτούς αντιμετωπίζουν επίσης στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορία και στη χειρότερη εχθρικότητα (όπως παρατηρήθηκε στον Ασπρόπυργο) από την πλευρά κάποιων από τις τοπικές αρχές και όσων δεν είναι Ρομά… Εν όψει της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στον καταυλισμό του Ασπροπύργου, είναι απαραίτητη η βοήθεια από την κυβέρνηση για τη μεταστέγαση των Ρομά που παραμένουν εκεί.» 
     

2. Το  ΕΠΣΕ υπενθυμίζει πως η επιστολή της OMCT στάλθηκε λίγο μετά την επίδοση των κλήσεων στους Ρομά. Μέχρι τότε φυσικά οι Ρομά δεν ήξεραν ότι ολοκληρώθηκε η –για το ΕΠΣΕ απαράδεκτη- προκαταρκτική εξέταση χωρίς να κληθούν οι μάρτυρές τους. Γι αυτό δεν τέθηκε θέμα νωρίτερα. 

3. Είναι  ανακριβές πως οι Ρομά αυτοπροσδιορίζονται  ως "Έλληνες Αθίγγανοι". Ως Έλληνες  Τσιγγάνοι και Ρομά (ιδίως στη  γλώσσα τους) αυτοπροσδιορίζονται. Ο ετεροπροσδιορισμός «αθίγγανοι» είναι απαξιωτικός. Το αναφέρει και σήμα της ΕΛΑΣ: 

Σ Η Μ Α 

ΑΠΟ: ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ /Κ.Δ./ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

           ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ-ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ/ 2o ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 

ΠΡΟΣ: ΟΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 

ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ 

ΑΡΙΘ: 7100/26/5ε

            4-8-2004 

ΘΕΜΑ: Προσδιορισμός μελών  ευπαθούς ομάδας Ρομά.

ΣΧΕΤ.: 7100/ 16/1κγ από 8-7-2004 διαταγή μας προς Διευθύνσεις Κλάδων/ Α.Ε.Α. 

      1. Συνέχεια ανωτέρω σχετικής, που αφορά εκδοθείσα από Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ρατσισμού και Μισαλλοδοξίας (ECRI) Τρίτη Έκθεση για κατάσταση Ελλάδα, τονίζεται σύσταση Επιτροπής για συνέχιση και ένταση προσπαθειών προκειμένου καταργηθούν άμεσες και έμμεσες διακρίσεις κατά Ελλήνων Ρομά και ευαισθητοποιηθούν αρχές, ιδιαίτερα τομέα διατύπωσης δηλώσεων που εμπεριέχουν απαξιωτικούς ή ρατσιστικούς όρους.  

      2. Με βάση ανωτέρω σύσταση και έχοντας υπόψη υποχρεώσεις Ελληνικής Αστυνομίας, ως συνιστώσας δημόσιας διοίκησης, όπως προκύπτουν από υπάρχουσα νομοθεσία ( Ν.Δ. 494/1970 ‘‘Κύρωση διεθνούς σύμβασης περί καταργήσεως πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων’’ Φ.Ε.Κ.77/Α΄), παρακαλούμε όπως σε αλληλογραφία, γραπτές ανακοινώσεις και προφορικές δηλώσεις Υπηρεσιών και προσωπικού σας, εφόσον υφίσταται ανάγκη προσδιορισμού μέλους ευπαθούς ομάδας Ρομά, χρησιμοποιούνται, αποκλειστικά, διεθνής όρος ρομ (ρομά) ή όρος τσιγγάνος. Απαξιωτικοί όροι, όπως ‘‘αθίγγανος’’ κ.λ.π. δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται.   

                                                                    ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

                                                                      ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

                                                                             ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ 

Για την αντιγραφή

Αθήνα, αυθημερόν

Το 2ο Τμήμα Επιτελικού Σχεδιασμού

Της Δ/νσης Οργάνωσης-Νομοθεσίας/Α.Ε.Α. 

[Υπογραφή, σφραγίδα] 

Γεώργιος ΠΑΛΛΙΟΥΡΑΣ

Αστυν. Υποδ/ντής 

4. Δικαστική  παρενόχληση κατά την OMCT και το ΕΠΣΕ δεν αποτελεί η μήνυση του Δημάρχου αλλά η εισαγγελική ενέργεια να παραπέμψει την υπόθεση σε δίκη χωρίς να έχει καλέσει τους μάρτυρες των εγκαλούμενων, τον αστυνομικό υποδιοικητή και τη δημοσιογράφο που ήταν παρόντες/ούσες και χωρίς να έχει ούτε μια κατάθεση που να επιβεβαιώνει τα όσα ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος.

 
5. Ο Δήμαρχος παραδέχεται ότι  τις (συχνά ρατσιστικές) θέσεις  του τις έθεσε υπόψη ενώπιον  τόσων ελληνικών και διεθνών  φορέων και αρχών που παρ' όλα αυτά δεν τις έκριναν βάσιμες και διατύπωσαν δικές τους και αρνητικές για αυτόν θέσεις. Ακόμα και η επίσημη πολιτεία στις απαντήσεις της σε ECRI και McDougall (του ΟΗΕ) δεν υπερασπίστηκε καμιά από τις θέσεις του Δημάρχου. Αυτό τα λέει όλα.
 

6. Η ECRI ανέφερε επίσης: 

    «Η ECRI έχει λάβει επίσης αναφορές από Ρομά που δεν αντιμετωπίστηκαν ισότιμα από το δικαστικό σύστημα, με περιπτώσεις που ήταν εναντίον των μελών αυτής της ομάδας να ερευνώνται άμεσα ενώ εκείνες στις οποίες οι Ρομά είναι οι ενάγοντες να χρειάζονται συνήθως περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν ή/και να έχουν αποτελέσματα που δεν σέβονται πάντα απόλυτα τα δικαιώματα του ενάγοντα Ρομά...Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να λάβουν δυναμικά μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του συστήματος δικαίου. Έτσι, συνιστά και πάλι την αύξηση της ενημέρωσης για τους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με την απαγόρευση των διακρίσεων, καθώς και για τη νομοθεσία σχετικά με το θέμα αυτό. Η ECRI συνιστά επίσης κάθε ισχυρισμός διάκρισης που αναφέρεται από Ρομά να ερευνάται άμεσα και να επιβάλλονται οι κατάλληλες κυρώσεις στις περιπτώσεις που οι ισχυρισμοί αποδεικνύονται βάσιμοι.» 

Η παραπομπή  σε δίκη των εκπροσώπων της κοινότητας των Ρομά στο Ψάρι Ασπροπύργου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μη ισότιμης μεταχείρισης των Ρομά από τη δικαιοσύνη. 

7. Τέλος,  το ΕΠΣΕ υπενθυμίζει πως η  Ελλάδα έχει καταδικαστεί από  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου δύο φορές για  παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρομά στον Ασπρόπυργο, μετά από προσφυγές του ΕΠΣΕ, τις οποίες προφανώς δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν οι απαντήσεις της Ελλάδας. Η καταδίκη στην υπόθεση Πετροπούλου-Τσακίρη (το 2007) αφορά αστυνομική βία στη Νέα Ζωή το 2002, ενώ η καταδίκη στην υπόθεση Σαμπάνη και λοιπών (το 2008) αφορά άρνηση πρόσβασης των παιδιών Ρομά στο 10ο Δημοτικό Ασπροπύργου (το 2004) και (από το 2005) ρατσιστικό διαχωρισμό τους σε ειδικά κατασκευασμένο απομακρυσμένο παράρτημα του 10ου Δημοτικού Σχολείου όπου ουσιαστικά δεν παρεχόταν εκπαίδευση και δεν ολοκληρώθηκε καμιά πλήρης σχολική χρονιά για κανένα παιδί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...