Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aρχή Προστασίας Δεδομένων: διαγραφή Τούρκου από το Schengen και τον Κατάλογο Ανεπιθύμητων


Ένας Τούρκος υπήκοος με προσφυγή του στην γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, ζήτησε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να διαγραφεί από το Σύστημα Σένγκεν και από τον Εθνικό κατάλογο ανεπιθύμητων.

Η Αρχή εξέδωσε την απόφαση 11/2009 , στις 17.2.2009, για να αποφασίσει επί του αιτήματος που είχε υποβληθεί από το 2007, ενώ από την απόφαση δεν προκύπτει πότε η γαλλική Αρχή διαβίβασε το αίτημα στην ελληνική Αρχή. 

Mε την απόφαση η Αρχή αποφάσισε τη διαγραφή του αιτούντος από τα εν λόγω αρχεία, επειδή είχε παρέλθει τριετία από την εγγραφή του προσώπου σε αυτά χωρίς να επανεξεταστεί με αιτιολογημένη απόφαση ο λόγος διατήρησης των δεδομένων του στο αρχείο. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο προσφεύγων είχε απευθυνθεί στο Προξενείο της Ελλάδας στην Σμύρνη προκειμένου να εξασφαλίσει προξενική θεώρηση, η οποία όμως δεν του χορηγήθηκε, επειδή κατά τους ισχυρισμούς του Προξενείου, τα πιστοποιητικά του ήταν πλαστά και γι' αυτό του επιβλήθηκε από το 2004 απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα.  

Σχόλια

Ο χρήστης Andrew είπε…
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορούσε να γίνει σχετική διαβίβαση από την αντίστοιχη αρχή της Τουρκίας πρός την Ελληνική?
Η μόνον μεταξύ των χωρών της Ε.Ε μπορεί να συμβεί αυτό?
Θα μπορούσαν οι εθνικά Μακεδόνες οι οποίοι βρίσκονται σε σχετική λίστα ανεπιθυμήτων με την αιτιολογία όμως εχθροί του κράτους με υπηκοότητα-Καναδική, Αυστραλιανή, Μακεδονική να πράξουν αντίστοιχα , π.χ διαμέσου της αντίστοιχης γερμανικής ?
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Ο Τούρκος υπέβαλε το αίτημα μέσω της Γαλλικής Αρχής επειδή δεν του επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα.


Υπενθυμίζω ότι ο λόγος διαγραφής στην παραπάνω περίπτωση ήταν η υπερβαση της τριετίας της καταγραφής χωρίς αιτιολογημένη απόφαση. Δηλ. εάν υπήρχε αιτιολογημένη απόφαση, η Αρχή δεν θα μπορούσε άνευ εταίρου να διατάξει την διαγραφή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…