Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ερωτήσεις προς την κ.Άννα Νταλάρα για τα πνευματικά δικαιώματα

Χθες το βράδυ άφησα ορισμένες ερωτήσεις στο blog της κυρίας Άννας Νταλάρα, υποψήφιας Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη γνώμη της για τα πνευματικά δικαιώματα, ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί επί δεκαετίες. Σήμερα δεν βλέπω την ερώτηση αυτή αναρτημένη στο σημείο που μπήκε χθες. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Για να αποφύγουμε λοιπόν αυτές τις επιπλοκές και για να απαντηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα (δεδομένου ότι η κα Νταλάρα φέρεται και ως ενδεχόμενη Υπουργός Παιδείας ή Πολιτισμού σε πιθανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ"), ας επαναλάβουμε εδώ τις ερωτήσεις, περιμένοντας και τις απαντήσεις.


- Θεωρείτε ότι ο Ν.2121/1993, ο ελληνικός νόμος για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αποτελεί ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο για την υποδοχή της ψηφιακής εποχής και της διάχυσης των έργων που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα σε μια σύγχρονη κοινωνία της γνώσης; Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Ν.2121/1993 και, αν ναι, ποιες θα πρέπει να είναι αυτές κατά τη γνώμη σας;

- Πως σχολιάζετε το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Γαλλία ("three strikes Act") κατά τον οποίο εάν ένας χρήστης του Διαδικτύου καταληφθεί 3 φορές να κατεβάζει παρανόμως έργα καλυπτόμενα από πνευματικά δικαιώματα διακόπτεται η σύνδεσή του; Θεωρείτε ότι ο νόμος αυτός διασφαλίζει μια επαρκή ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα ιδιωτικότητας του χρήστη του Διαδικτύου αφενός και στα δικαιώματα των δικαιούχων των έργων αφετέρου;

- Πως σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επέκταση της διάρκειας προστασίας των συγγενικών δικαιωμάτων των ερμηνευτών και μουσικών των  φωνογραφημάτων  από 50 χρόνια σε 70 χρόνια; Συμφωνείτε με αυτόν τον τρόπο επαύξησης της προστασίας των δικαιωμάτων των δημιουργών με ποσοστά από τα πωλούμενα αντίτυπα ή μήπως είστε υπέρ εναλλακτικών τρόπων αμοιβής τους, όπως είναι για παράδειγμα η προ-χρηματοδότηση του έργου (όπως επιδιώκει ο Κ.Πιλάβιος για τη νέα του ταινία) ή η διαφήμηση (όπως με το νέο cd του Γιάννη Πάριου);

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

e-lawyer Update: λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του post και την προώθησή του στο twitter, οι χθεσινές ερωτήσεις μου αναρτήθηκαν και πάλι στο blog της κ. Νταλάρα.  Eυχαριστώ και αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απαντήσεις.

Update: πριν λίγο (20.30) αναρτήθηκε απάντηση της κ. Άννας Νταλάρα στο blog της. Την ευχαριστώ και αντιγράφω εδώ το σχετικό comment:


admin

Εχοντας υπόψη την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του Ν.2121/93 αλλά και το γεγονός πως το τεχνολογικό «περιβάλλον» αλλάζει και η ανάπτυξη των Νέων Μέσων τρέχει με ρυθμούς ιλιγγιώδεις , οδηγούμαστε όλοι νομίζω στο συμπέρασμα πως κάποια πράγματα πρεπει να αλλάξουν . Οι προσαρμογές λοιπόν είναι αναγκαίες.
Λυπάμαι που δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο αυτή τη στιγμή. Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και αυτό που αναζητώ αυτή την περίοδο είναι έναν μαγικό τρόπο να επιμηκύνω το 24ωρο σε 36ωρο …αλλά θαύματα δεν γίνονται.
Θα είμαι φυσικά στη διάθεσή σας , μετά τις εκλογές για να τα πούμε αναλυτικά και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μ’ ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα και φυσικά με ενδιαφέρει και η δική σας προσωπική άποψη.
Θα τα πούμε λοιπόν
Αννα Νταλάρα
Σχόλια

Ο χρήστης JustAnotherGoneOff είπε…
οι χθεσινές ερωτήσεις μου αναρτήθηκαν και πάλι στο blog της κ. Νταλάρα.

Εγώ γιατί δεν τις βλέπω πάλι;
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Εμένα μου εμφανίζονται, αλλά περιμένουν έγκριση λόγω moderation. Κάνω copy paste από την οθόνη μου:"e-lawyer
Σεπτεμβρίου 29th, 2009 Your comment is awaiting moderation.
Βλέποντας στο section «Οι θέσεις μου» το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πνευματικά δικαιώματα, θα ενδιέφερε να είχαμε την άποψή σας για τον ισχύοντα Ν.2121/1993 και κατά πόσον θα πρέπει να γίνουν ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές ώστε ο νομοθέτης να υποδεχθεί με μια πιο ανοικτή δομή τις νέες συνθήκες ψηφιακής διάχυσης των έργων στο Διαδίκτυο.
Ποια είναι η θέση σας για το νόμο three strikes που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Γαλλία (κατάργηση της σύνδεσης ως κύρωση στον χρήση που συλλαμβάνεται για 3 φορές να κατεβάζει μεγάλου όγκου αρχεία);
H πρόσφατη επέκταση του χρόνου διάρκειας των δικαιωμάτων των ερμηνευτών – εκτελεστών – καλλιτεχνών φωνογραφικών έργων απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σας βρίσκει σύμφωνη ή θα πρέπει οι δημιουργοί/ερμηνευτές να επιδιώξουν άλλους τρόπους αναζήτησης κέρδους πέραν των ποσοστών από την πώληση αντιτύπων (λ.χ. διαφήμηση, προχρηματοδότηση κλπ).

Reply to this comment

e-lawyer
Σεπτεμβρίου 29th, 2009 Your comment is awaiting moderation.
Ερωτήσεις προς την κα Άννα Νταλάρα για τα πνευματικά δικαιώματα:

http://elawyer.blogspot.com/2009/09/blog-post_29.html

Reply to this comment"
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Δεν έχουν εγκριθεί ακόμα οι ερωτήσεις-σχόλια. Ας δώσουμε χρόνο, δεν είναι εύκολες ερωτήσεις.
Ο χρήστης JustAnotherGoneOff είπε…
Τι πάει να πει δεν έχουν εγκριθεί, ας τις εγκρίνει τώρα και απαντάει όποτε θέλει.

Κι αν.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Ας μην είμαστε κακόπιστοι παρακαλώ θερμά. Το πρόγραμμα ενός υποψήφιου βουλευτή αυτές τις ημέρες είναι λογικό να είναι φορτωμένο και σαφώς ειναι προτιμητέο να λάβουμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις από την ίδια.

Λίγη υπομονή.
Ο χρήστης Panagiotis Atmatzidis είπε…
Το να συζητάς τέτοιας φύσης θέματα με υπουργούς που έχουν καλώς ή κακώς μια ηλικία... Είναι λιγάκι δύσκολο.

Οι περισσότεροι, έχουν την οπτική γωνία που δίνουν οι δικηγόροι των δισκογραφικών εταιριών.

Κι έχουμε το τραγελαφικό η Βανδή, μια τραγουδίστρια που βγάζει από 8.000 € την βραδιά και πάνω, διαμαρτύρεται για τους δίσκους και τα πνευματικά της δικαιώματα...

Δεν περιμένω να έχει ξεκάθαρη άποψη η κα. Νταλάρα. Ακόμη και να υποστηρίξει μια γνώμη, θα ήθελα να ξέρω τους λόγους που την οδήγησαν εκεί.
Ο χρήστης amarkos είπε…
...κάποια πράγματα πρεπει να αλλάξουν. Οι προσαρμογές λοιπόν είναι αναγκαίες....
Λυπάμαι που δεν μπορώ να επεκταθώ...

Λυπάμαι, αλλά αυτή η απάντηση ταιριάζει σε όλα, (μα όλα), τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο (sic).
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Δεν συμφωνώ κ. Ατματζίδη.
Είναι μία νέα πολιτικός, η οποία ασχολείται χρόνια με το θέμα και είναι σίγουρο ότι ΕΧΕΙ άποψη.
Το μόνο που ζητάμε είναι να μας την πει πριν την ψηφίσουμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…