Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεύτερη μέρα που η κ. Άννα Νταλάρα δεν απαντάει σε 3 ερωτήσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων

Έχω αφήσει στο  blog της κας Άννας Νταλάρα, υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ η οποία ασχολείται χρόνια με ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, τρεις (3) ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις είναι απο χθες "awaiting for moderation" στο blog της. Δηλαδή δεν τις έχει εγκρίνει προς δημοσίευση. 

Τις αναπαράγω εδώ:

(α) Ναι ή όχι στην αλλαγή του Ν.2121/1993 με ρητή πρόβλεψη για το δικαίωμα των χρηστών για πρόσβαση σε ήδη νόμιμα δημοσιευμένα έργα στο Διαδίκτυο;

(β) Ναι ή όχι στη θέσπιση νόμου three strikes με τον οποίο διακόπτεται η πρόσβαση του χρήστη στο Διαδίκτυο ύστερα από 3 «κρούσματα» κατεβάσματος έργων;

(γ) Ναι ή όχι στην επέκταση των δικαιωμάτων των ερμηνευτών στα 70 χρόνια από τα 50 χρόνια που ισχύει σήμερα;


Δείτε εδώ τι απάντησε σε πρώτη φάση, όταν η διατύπωση δεν ήταν με ένα "ναί" ή ένα "oχι".

Είμαι αισιόδοξος ότι μία νέα πολιτικός με παρουσία σε blog, twitter, facebook κλπ, μπορεί να βρει 3 λεπτά για να απαντήσει σε 3 ερωτήσεις.


Σχόλια

Ο χρήστης Black Pearl είπε…
Προσωπικά νομίζω όλο αυτό ένα σημαντικό λάθος:

Ας υποθέσουμε οτι η κυρία Νταλάρα, την οποία δεν υποστηρίζω πολιτικά γιατί ψηφίζω άλλο κόμμα, δώσει ατεκμηρίωτες ορισμένες απαντήσεις, με ένα Ναι ή ένα Όχι. Από τη στιγμή που η διαδικτυακή συζήτηση με αυτόν τον τρόπο δεν είναι διαδραστική, όπως μια επίσκεψη σε σπίτι, ή σε μια καφετέρια, ή σε μια χοροεσπερίδα, και επίσης "scripta manent", πολύ καλά κάνει η κυρία Νταλάρα και το αποφεύγει. Γιατί;

Γιατί με το διακεκομένο διαδικτυακό λόγο (ακόμα και στην πιο real-time μορφή του, το IRC) δε δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να εκθέσει πλήρως και με σαφήνεια τις απόψεις του. Γιατί; Γιατί ακριβώς δε μπορείς να έχεις το ζητούμενο σε μια συζήτηση με ένα πολιτικό. Να τον κοιτάξεις στα μάτια, να δεις τις εκφράσεις και τις χειρονομίες του, να καταλάβεις από αυτά που λέει και από το πόσο καλά τα τεκμηριώνει αν κατέχει το θέμα. Αντιθέτως, πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή, μπορεί κανένας με λίγο googling να βρει τις "σωστές" απαντήσεις, τις οποίες δε θα καταφέρει να τις δώσει αν αιφνιδιαστεί σε μια κλασσικού τύπου πολιτική συνάντηση.

Το θέμα λοιπόν είναι πόσο θέλει ο κάθε ψηφοφόρος να "ρεζιλέψει" ένα νέο υποψήφιο που είναι "άβγαλτος" μπροστά σε άλλους ανθρώπους και κατα πόσο αυτό είναι ηθικό. Κατ' εμέ είναι σωστό ή λάθος ανάλογα με τη περίσταση. Αν η περίσταση είναι πιο χαλαρή, μια σοβαρή ερώτηση θα γελοιοποιήσει αυτόν που τη θέτει, ενώ αν η περίσταση είναι σοβαρή, έχει κάθε ηθικό δικαίωμα, για να μη πω, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, υποχρέωση, να τη διατυπώσει.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Η κ. Νταλάρα δεν είναι καθόλου "άβγαλτη" σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με τα οποία ασχολείται εδώ και δεκαετίες.

Είναι τρεις απλές ερωτήσεις ΠΟΛΙΤΙΚΟΤΑΤΕΣ στις οποίες αν τοποθετηθεί με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ θα μάθουμε και ποια νομοθεσία θα στηρίξει ή θα απορρίψει αύριο.

Καμία πρόθεση "ρεζιλέματος". Είναι μια ευγενική και θεμιτή πίεση σε έναν υποψήφιο βουλευτή, από έναν πολίτη που ενδιαφέρεται να μάθει τις απόψεις του.

Ανήθικο να ζητάμε από τους πολιτικούς να έχουν ανοιχτά χαρτιά; Από που κι ως που; Διαφωνώ με την ανάλυσή σας γιατί έχει ως επίκεντρο μια κακώς νοούμενη "επικοινωνιακή προσέγγιση", με γνώμονα το ζύγισμα του πολιτικού κόστους. Επομένως η ανάλυση αυτή είναι μονομερώς υπέρ του πολιτικού (και μάλιστα καριέρας) και όχι υπέρ της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…