Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: απαγόρευση διαβίβασης δεδομένων παιδιών μεταναστών


H διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας υπέβαλε ερώτημα  στην  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το κατά πόσον οφείλει να εκτελέσει αίτημα του Δήμου Καλαμάτας για συλλογή των στοιχείων των παιδιών των μεταναστών, προκειμένου να διοργανωθεί μια γιορτή μεταναστών.

Η Αρχή εξέδωσε την απόφαση 15/2009 , στις 19.2.2009, για να αποφασίσει επί του ερωτήματος που είχε ασκηθεί στις 23.10.2008. Δεν επρόκειτο για αίτημα πολιτών, οπότε δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής της προθεσμίας των 50 ημερών, τις οποίες πάντως η Αρχή στην προκειμένη περίπτωση δεν υπερέβη κατά πάρα πολύ. 


Mε την απόφαση η Αρχή έκρινε ορθά  ότι η πληροφορία για  την εθνική καταγωγή του ατόμου εμπίπτει στην έννοια των ευαίσθητων δεδομένων. Σύμφωνα με τους κανόνες για τα ευαίσθητα δεδομένα, μία τέτοιου είδους συλλογή, για τη δημιουργία μιας γιορτής από τον Δήμο, δεν έχει νόμιμη βάση και γι' αυτό η Αρχή απαγόρευσε την διαβίβαση των δεδομένων. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η Αρχή απεφάνθη ότι δεν χρειάζεται καν συλλογή δεδομένων για να διοργανώσει ένας Δήμος γιορτή μεταναστών: "Πράγματι, ο Δήμος Καλαμάτας δύναται να διοργανώσει την εν λόγω γιορτή και να ενημερώσει το ευρύ κοινό, απευθύνοντας σχετική πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, με περισσότερους τρόπους, οι οποίοι δεν συνεπάγονται την παραμικρή επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (π.χ. με την ανάρτηση ανακοινώσεων στις υπηρεσίες του Δήμου και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή, ευρύτερα, σε δημόσιους χώρους, την ενημέρωση δια του τοπικού τύπου, κλπ.). Επίσης, δύναται να προωθήσει τη σχετική ανακοίνωση στα σχολεία της Καλαμάτας, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και οι οικογένειές τους. Επομένως, δεν υφίσταται αναλογικότητα ανάμεσα στη ζητηθείσα από το Δήμο Καλαμάτας επεξεργασία των επίμαχων δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ενδιαφερομένων υποκειμένων και στον προβαλλόμενο από το δήμο αυτό σκοπό επεξεργασίας."


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…