Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2009

Η απάντηση της κ.Άννας Νταλάρα στις ερωτήσεις μου περί πνευματικής ιδιοκτησίας

Όπως θα δείτε και στο post που έκανα το πρωι, έθεσα 3 ερωτήσεις στην κα Άννα Νταλάρα, υποψήφια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Πριν από λίγο ανάρτησε μια απάντηση στο blog της.

Αντιγράφω εδώ ερώτηση κι απάντηση:


e-lawyer

Βλέποντας στο section «Οι θέσεις μου» το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πνευματικά δικαιώματα, θα ενδιέφερε να είχαμε την άποψή σας για τον ισχύοντα Ν.2121/1993 και κατά πόσον θα πρέπει να γίνουν ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές ώστε ο νομοθέτης να υποδεχθεί με μια πιο ανοικτή δομή τις νέες συνθήκες ψηφιακής διάχυσης των έργων στο Διαδίκτυο.
Ποια είναι η θέση σας για το νόμο three strikes που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Γαλλία (κατάργηση της σύνδεσης ως κύρωση στον χρήση που συλλαμβάνεται για 3 φορές να κατεβάζει μεγάλου όγκου αρχεία);
H πρόσφατη επέκταση του χρόνου διάρκειας των δικαιωμάτων των ερμηνευτών – εκτελεστών – καλλιτεχνών φωνογραφικών έργων απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σας βρίσκει σύμφωνη ή θα πρέπει οι δημιουργοί/ερμηνευτές να επιδιώξουν άλλους τρόπους αναζήτησης κέρδους πέραν των ποσοστών από την πώληση αντιτύπων (λ.χ. διαφήμηση, προχρηματοδότηση κλπ).

  • admin

    Εχοντας υπόψη την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του Ν.2121/93 αλλά και το γεγονός πως το τεχνολογικό «περιβάλλον» αλλάζει και η ανάπτυξη των Νέων Μέσων τρέχει με ρυθμούς ιλιγγιώδεις , οδηγούμαστε όλοι νομίζω στο συμπέρασμα πως κάποια πράγματα πρεπει να αλλάξουν . Οι προσαρμογές λοιπόν είναι αναγκαίες.
    Λυπάμαι που δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο αυτή τη στιγμή. Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και αυτό που αναζητώ αυτή την περίοδο είναι έναν μαγικό τρόπο να επιμηκύνω το 24ωρο σε 36ωρο …αλλά θαύματα δεν γίνονται.
    Θα είμαι φυσικά στη διάθεσή σας , μετά τις εκλογές για να τα πούμε αναλυτικά και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μ’ ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα και φυσικά με ενδιαφέρει και η δική σας προσωπική άποψη.
    Θα τα πούμε λοιπόν
    Αννα Νταλάρα

9 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

Ευχαριστώ, αλλά φοβάμαι ότι δεν πρόκειται για μια ικανοποιητική απάντηση. Η δική μου γνώμη δεν έχει καμία σημασία για το θέμα. Σημασία έχει ότι αυτός που ζητάει την ψήφου μας και που έχοντας ασχοληθεί χρόνια με την πνευματική ιδιοκτησία, προφανώς είναι σε θέση να απαντήσει με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ προεκλογικά, ξεκάθαρα και με διαφάνεια για τις προθέσεις του:

(α) Ναι ή όχι στην αλλαγή του Ν.2121/1993 με ρητή πρόβλεψη για το δικαίωμα των χρηστών για πρόσβαση σε ήδη νόμιμα δημοσιευμένα έργα στο Διαδίκτυο;

(β) Ναι ή όχι στη θέσπιση νόμου three strikes με τον οποίο διακόπτεται η πρόσβαση του χρήστη στο Διαδίκτυο ύστερα από 3 "κρούσματα" κατεβάσματος έργων;

(γ) Ναι ή όχι στην επέκταση των δικαιωμάτων των ερμηνευτών στα 70 χρόνια από τα 50 χρόνια που ισχύει σήμερα;

Θεωρώ ότι αυτές οι απαντήσεις για την γνώμη της κας Άννας Νταλάρα μπορούν να δοθούν και πριν τις εκλογές, ανεξάρτητα από τις διαβουλεύσεις ή τις αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν μετά κι ανεξάρτητα κι από τις θέσεις άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Unknown είπε...

Δυστυχώς (ναι, δυστυχώς) δεν βλέπω δόλο στην απάντηση της. Βλέπω άγνοια και έλλειψη προγράμματος και θέσεων.

Το χειρότερο, δε, είναι ότι το θεωρεί και φυσιολογικό να μην μπορεί/θέλει να απαντήσει σε δύο τόσο απλά, δυαδικά και αμιγώς πολιτικά ερωτήματα.

Μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει η απάντηση της.

e-Lawyer είπε...

Δεν συμφωνώ ότι υπάρχει άγνοια και έλλειψη προγραμμάτων και θέσεων, ειδικά στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η κα Νταλάρα ασχολείται επί δεκαετίες με ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, έχει κατά τεκμήριο μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και η γνώση της δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τις περιορισμένες απόψεις των θεμάτων που μπορεί να έχει ένας νομικός, ούτε με τις προσλήψεις που έχει ένας πολίτης - ψηφοφόρος που δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα.

Ούτε "δόλος" μπορεί να της καταλογιστεί, φυσικά. Εφόσον μετέχει σε facebook, twitter, blogs κλπ, εφόσον έχει μπει εκούσια στο "χορό" της διάδρασης και του διαλόγου, ή θα συνεχίσει ή θα εγκαταλείψει, κρινόμενη για κάθε επιλογή της, όπως όλοι όσοι εκτιθέμεθα δημοσίως.

Η κ. Άννα Νταλάρα είναι μια δυναμική γυναίκα που αποκλείεται να μην έχει θέση και άποψη για τη νομοθεσία και την πολιτική περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στην πνευματική ιδιοκτησία υπάρχουν σήμερα διάφορες "παρατάξεις": οι υπέρ των μεγάλων εταιριών που υποστηρίζουν αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, οι υπέρ των χρηστών που θελουν κατάλυση των πάντων και "κοινωνικοποίηση" των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας και οι τριτοι που υποστηρίζουν πιο ισορροπημένες προσεγγίσεις για να ισοσταθμίζονται κατά τον δυνατό καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όλων. Οι Κυβερνήσεις είναι συνήθως υπέρ των επιχειρήσεων, οι περισσότεροι χρήστες υπερ της κατάλυσης του νόμου. Οι πολιτικοί εντάσσονται επίσης σε κάποια από τις τρεις παρατάξεις.

Οπότε η κ. Νταλάρα αξίζει τον κόπο να τοποθετηθεί από τώρα για να δώσει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να αποφασίσουν αν συμφωνούν μαζί της ή αν διαφωνούν.

Γι' αυτό είμαι αισιόδοξος ότι ως μια νέα πολιτικός θα διευκρινίσει τη θέση της με συγκεκριμένες απαντήσεις επί του πρακτέου κι όχι με γενικότητες που λίγο - πολύ "καλύπτουν" όλους.

Unknown είπε...

Η ίδια μπορεί μεν να ασχολείται χρόνια με το χώρο και να έχει διαμορφωμένη άποψη.

Το κόμμα της επίσης έχει, κατά την άποψη μου, την πιο πλήρη ατζέντα -αλλά και παρουσία!- σε αυτά τα θέματα τόσο σε σχέση με τα «δεξιά» του όσο και με τα «αριστερά» του.

Στα εν λόγω ερωτήματα όμως δεν έχουν τοποθετηθεί και είναι δύσκολο να τοποθετηθούν προεκλογικά, μιας και έρχονται σε σύγκρουση με συμφέροντα και lobbies, τόσο ελληνικά όσο και Ευρωπαϊκά (και ναι, γνωρίζω πολύ καλά το πολιτικό τοπίο γύρω από τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας).

Το γεγονός δε ότι βρίσκεται εντός ενός πολιτικού συστήματος που η διαφωνία με την κομματική γραμμή αποκαλείται «πολιτική απειθαρχία» και θεωρείται ισοδύναμο με αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης, καθιστά τη θέση της πολύ δύσκολη.

Δεν πιστεύω πως θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος τελικά, παρ' όλο που εκτιμώ πως απάντησε. Ελπίζω βέβαια να διαψευστώ.

e-Lawyer είπε...

Αυτός είναι ο ρόλος των bloggers και της κοινωνίας της πληροφορίας: να λειτουργήσουμε ως μέσο διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας ώστε να ενισχύθεί ο συμμετοχικός και ο δημοκρατικός χαρακτήρας του πολιτεύματος.

Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι οι υπερβάσεις δεν θα γίνουν με τις γενικόλογες διακηρύξεις σε τοπικές κομματικές οργανώσεις, επειδή οι απαιτήσεις του ψηφοφόρου έχουν αυξηθεί.

Η ελπίδα δεν μπορεί να ριζώσει και να καλλιεργηθεί σε έδαφος ανώδυνης "επικοινωνίας".

Χρειάζονται οι σαφείς λύσεις.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ κι εγώ με πολύ ενδιαφέρον αυτή την διαδικτυακή "συζήτηση", θεωρώ οτι δεν θα υπάρξει απάντηση άμεσα.

Χωρίς να θέλω να γίνω σύμμαχος της κας Νταλάρα θεωρώ οτι τα ερωτήματα που θέτεις μπορούν να γίνουν προϊόν διαβούλευσης.

Καταρχήν στην αρχή του έτος υπήρξε ένα "συνέδριο" περι πειρατείας κλπ (δεν θυμάμαι τίτλο και link) στο οποίο συμμετείχαν δισκογραφικές εταιρίες. Εκεί πρωτοσυζητήθηκε σχετικά ο νόμος των 3 strikes και η εφαρμογή του στην Ελλάδα.

Στο εν λόγω συνέδριο δεν θυμάμαι να είχαν κληθεί και εκπρόσωποι εναλλακτικών θέσεων (πχ εκπρόσωποι των CC στην ελλάδα, bloggers που ασχολούνται με πνευματικά δικαιώματα κλπ).

Το ζητούμενο για εμένα λοιπόν είναι η διάθεση της να συζητήσει το θέμα.

Κρατάω λοιπόν την απάντηση της ως εκκρεμότητα, και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση στις 5 Οκτ. θα αναμένω αφενός τις θέσεις της, αφετέρου -και πιο σημαντικό ίσως- να ξεκινήσει η συζήτηση.

ΥΓ
Για να μην παρεξηγηθώ:
Θα ήθελα τις απαντήσεις σήμερα. Αντιλαμβάνομαι όμως οτι ένας πολιτικός πρέπει να λαμβάνει υποψην του όλες τις πλευρές και ενδεχομένως προεκλογικά κάτι τέτοιο να είναι αδύνατο, δύσκολο ή απλά ριψοκίνδυνο.

Μετεκλογικά όμως αυτο που περιμένω είναι διαβούλευση κι ως ένα σημείο σε αυτό δεσμεύτηκε με την απάντηση της.

e-Lawyer είπε...

Έχουν αποτελέσει αντικείμενο "διαβούλευσης" από τον ΟΠΙ και το αποτέλεσμα είδαμε πιο ήταν.

Ανεξάρτητα από την διαβούλευση, οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να μας δώσουν την θέση που πρεσβεύουν οι ίδιοι ΠΡΙΝ τις εκλογές.

Το αν είναι ριψοκίνδυνο, αφορά το "πολιτικό κόστος", το οποίο θα έπρεπε σαφώς να ενδιαφέρει έναν επαγγελματία πολιτικό. Δεν ενδιαφέρει όμως τον πολίτη που καλείται να ψηφίσει την κάλπη.

Το πολιτικό κόστος είναι προσωπικό πρόβλημα του υποψήφιου, όχι δικό μας. Εκτός αν είμαστε οι σύμβουλοι επικοινωνίας του.

Ανώνυμος είπε...

Το πολιτικό κόστος είναι προσωπικό πρόβλημα του υποψήφιου, όχι δικό μας. Εκτός αν είμαστε οι σύμβουλοι επικοινωνίας του.

Φυσικά δεν αναφέρεσαι σε εμένα (?)

Και επι της ουσίας ΔΕΝ διαφωνούμε, για αυτό και το ΥΓ στο προηγούμενο σχόλιο μου.

(Moderate this comment, δεν προσφέρει κάτι στην συζήτηση, απλά ήθελα να ξεκαθαρίσω σε κάθε περίπτωση οτι δεν είμαι "συμβουλος επικοινωνίας" γενικά και ειδικά)

e-Lawyer είπε...

Μα φυσικά και ΔΕΝ αναφέρομαι σε σένα. Απλώς προσπαθώ να εξηγήσω ότι δεν ειναι δυνατόν να σκέφτονται οι πολίτες που ΔΕΝ είναι σύμβουλοι επικοινωνίας ότι "αχ δεν πειράζει, ας μην απαντήσει γιατί θα έχει πολιτικό κόστος".

ΑΣ ΕΧΕΙ.

Πολιτικος είναι.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...