Παρασκευή, Φεβρουαρίου 13, 2009

130209 elawyer podcast episode 4


Συζήτηση για LGBT δικαιώματα την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου:
 ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος στο e-lawyer

(Διάρκεια: 33:48)

Ακούστε το mp3 πατώντας play πάνω ή από  εδώ.

Kατεβάστε το αρχείο από εδώ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κομματοκρατούμενη η αγωνιστική συνείδηση.

tifoeus είπε...

θα έλεγα εξαιρετική συζήτηση, που μας έδωσε και κάποιες καινούργιες πληροφορίες.

gay super hero είπε...

Ναι βέβαια, φαντάζομαι ότι αν τρέξουμε για όλους τους άλλους και τους αφήσουμε να πατήσουν και πάνω μας θα τρέξουν κι αυτοί κάποια μέρα για μας για να το ανταποδώσουν. Το έχουμε δει άλλωστε πόσο περίοπτη θέση έχουν οι ομοφυλόφιλοι στα διάφορα αντιρατσιστικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις που διοργανώνονται. 'Εχω την εντύπωση ότι η αλληλεγγύηη έχει καταντήσει λιγάκι μονόπλευρη.

Αν οι δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ όντως αποφάσισαν να πάνε στο Pride για ποιο λόγο το κρατάνε κρυφό; Ντρέπονται;

Ως προς την υιοθεσία, είναι ένα πράγμα να μην επεκτείνεται το δίκαιο της υιοθεσίας σε όσους συνάπτουν το σύμφωνο συμβίωσης και εντελώς άλλο πράγμα να απαγορεύεται η από κοινού υιοθεσία με ρητή διάταξη του συμφώνου. Μια τέτοια διάταξη δυσχεραίνει εξαιρετικά οποιαδήποτε διεκδίκηση στο μέλλον, ενώ ανοίγει το δρόμο και σε πιθανό μελλοντικό γάμο ομοφύλων με εκπτώσεις σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τους ετερόφυλους. Νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό.

Tales from the other side of town είπε...

ενδιαφέρουσα η συνέντευξη όντως και ενδιαφέρουσα η είδηση ότι ένα ζευγάρι ομοφύλων θα προσφύγει κατά του ισχύοντος νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης. συνεπώς αναμένουμε νέα επ' αυτού.

κάποιες παρατηρήσεις.

1.- ποτέ δεν με εύρισκε σύμφωνο η τακτική που θέλει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα μια σούπα που παίρνουμε την κουτάλα και τ' ανακατεύουμε μέσα σ' ένα θολό τοπίο χωρίς τελικά να ωφελείται καμμία από τις καταπιεζόμενες ομάδας σε μια εντελώς ασαφή ατζέντα.

παντού όπου τα gay rights προωθήθηκαν, τούτο έγινε επειδή κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν πάνω στην δημιουργία ενός ισχυρού γκέι λόμπυ. άνθρωποι δηλαδή σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας που υποστήριξαν ο καθένας στο βαθμό που μπόρεσε τα λοαδ δικαιώματα. αυτό είναι νομίζω το σημαντικό. τα υπόλοιπα είναι απλά μεγάλα λόγια...

2. - για το σύμφωνο συμβίωσης. το σ/ν του πασοκ στην τελευταία του παράγραφο αναφέρεται ρητά στην απαγόρευση της τεκνοθεσίας. ο βαλλιανάτος μας λέει ότι "δεν κόβει την υιοθεσία απλά δεν αλλάζει τον αστικό κώδικα". είναι σαφές ότι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο λογικό κενό, που ο γρηγόρης πάει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

3. - η ελλάδα δεν ήταν η 1η χώρα στην οποία δόθηκε άσυλο σε λοαδ πρόσφυγα. έχουν προηγηθεί πολλές (ολλανδία, σουηδία, ισπανία). προφανώς αυτό ήταν κάτι σπουδαίο για χώρα μας, αλλά δεν είναι ακριβές αυτό.

4. - θετικές διακρίσεις. επειδή του έθεσες το θέμα της ποσόστωσης για τα διαφυλικά άτομα, θα πρέπει να είμαστε σαφείς ότι τα διαφυλικά άτομα είναι απολύτως αποκλεισμένα από τον τομέα της εργασίας. εδώ δεν πρόκειται για θετική διάκριση, πρόκειται για αποκατάσταση μιας τεράστιας αδικίας που θέτει τα διαφυλικά άτομα και ιδιαίτερα τις διαφυλικές γυναίκες στο περιθώριο και συγκεκριμένα στο πεζοδρόμιο.

Unknown είπε...

πολύ καλο΄!

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι "gay rights", Tales from the other side of town, θέλεις να εξηγήσεις σε μένα; Είναι, ας πούμε, δικαίωμα να περνάς μέσα από το οικονομικό σύστημα της κοινωνίας, δουλεύοντας, δηλαδή να αγοράζοντας ελεύθερο χρόνο, που θα τον διαθέτεις σε άλλες δημιουργικές και πιο φιλικές στον άνθρωπο δραστηριότητες; Είναι ένα τέτοιο πράγμα;

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο πολύ να βεβαιώσεις για έναν άνθρωπο που αποφασίζει να μιλήσει ή να πράξει ρατσιστικά ότι βρίσκεται σε μια καλή ψυχολογική κατάσταση όταν ρατσιστικώς εκδηλώνεται. Εσείς, κυρία Τροβά, πιστεύετε ότι γίνεται να λυθούν τα σκληρά ανθρώπινα άγχη με την δια νόμου απαγόρευση των ψυχολογικών προβλημάτων; Give reasons for your answers.

Ανώνυμος είπε...

Σκεφτόμουν που λες εγώ, tifoeus, αν είναι η καινούρια πληροφορία ότι πρέπει να καυλώσουμε με το Πασόκ. Αν κρύβει μέσα του πυξίδες, ράκη, σανίδες, οδούς με λεύκες, κίτρινο και βιολετί ασβέστη και κορδέλες και λεμόνια το Πασόκ. Είπα όμως ύστερα -κι αυτό είναι ένα πράγμα τρομαχτικό- είπα: όπως πέρασε η εκμεταλλευτική μόδα ο πατριωτισμός να εννοείται ως ανθρώπινη ελευθερία έτσι θα παρέλθει και η μόδα να νοείται ως ελευθερία η έκθεση στα ΜΜΕ των σταλινικών ιδεολογιών της στρεβλωμένης επανάστασης των εικοστών και εικοστών και πρώτων αιώνων, που την αταξική κοινωνία εμίσησαν πολύ.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...