Σάββατο, Φεβρουαρίου 07, 2009

Θέμα προσωπικών δεδομένων και δημοσιογραφικής δεοντολογίας από δύο εφημερίδες


Επώνυμοι αρθρογράφοι δύο μεγάλων εφημερίδων ασχολήθηκαν εν μέσω περιόδου πένθους με την οικογένεια αποθανούσης και τη διαχείριση οικογενειακών τους θεμάτων.


Στην πρώτη περίπτωση απεστάλη εξώδικη δήλωση, στο οποίο εκτέθηκαν οι παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Λειτουργήματος και ζητήθηκε η έμπρακτη συγγνώμη. Η εφημερίδα αναδημοσίευσε στο αμέσως επόμενο φύλλο της το απόσπασμα της εξώδικης δήλωσης που επισημαίνει τις δεοντολογικές παραβάσεις. Στην δεύτερη περίπτωση, απεστάλη προσωπική απάντηση μέλους της οικογένειας προς τον αρθρογράφο, στη σύνταξη της οποίας παρεσχέθησαν και οι απαραίτητες νομικές συμβουλές. 


Ο σεβασμός του πένθους αποτελεί στοιχειώδη δεοντολογικό κανόνα, ο οποίος καταγράφεται σε όλους τους κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων περιλαμβάνει ως κανόνα  για τα μέσα ενημέρωσης την υποχρέωση σεβασμού του πυρήνα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Μόνη η παράθεση αποσπασμάτων από τις απαντήσεις των θιγόμενων δεν συνιστά, ωστόσο, πλήρη αποκατάσταση της τυχόν ηθικής βλάβης που υπέστησαν.


Οι νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data & Protection δραστηριοποιούνται στους τομείς της πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, πρόσβασης στα έγγραφα και ελευθερίας της έκφρασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταδίκη χώρας για ηχορύπανση από καταστήματα

Για παραβίαση του ατομικού δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της κατοικίας καταδικάστηκε χθες η Ισπανία από το Ευρωπαϊκό Δικαστή...

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Η φωτογραφία μου
O ρόλος του νομικού στο σύγχρονο κόσμο είναι να ελέγχει κάθε μορφή εξουσίας, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση για σεβασμό της ανθρώπινης αξίας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Ετικέτες