Η πρόσβαση στα έγγραφα και η σύνδεση της με τη διαφάνεια της κρατικής δράσης απασχόλησε πρόσφατα τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, θεσμό αντίστοιχο του δικού μας Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας από τα Κοινοτικά Όργανα.
Έγραφα σε εκείνο το κείμενο πριν τρεις μέρες, ότι αυτή η ιστορία αποτελεί εξαιρετικό προηγούμενο: και σε εμάς ο δημόσιος τομεάς έχει υποχρέωση κατάρτισης μηχανών αναζήτησης και ευρετηρίων για τα έγγραφα που διαθέτει προς περαιτέρω χρήση, αλλά ίσως μόνον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει φτιάξει μια αξιοπρεπή μηχανή αναζήτησης για τα έγγραφά του (και πάλι όχι για όλα).
Έλεγα επίσης ότι ο Συνήγορος του Πολίτη αποτελεί κατάλληλο θεσμό πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στις 23 Φεβρουαρίου 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη διοργανώνει ημερίδα με αυτό το θέμα στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου (κατεβάστε την πρόσκληση εδώ), στις 12.00
Το θέμα θα αναλυθεί από όλες τις απόψεις, όπως βλέπω και στο πρόγραμμα της ημερίδας (κατεβάστε το πρόγραμμα εδώ). Ελπίζω να γίνει και μια παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Πρόσβαση στα Επίσημα Έγγραφα που άνοιξε για υπογραφές το Δεκέμβρη 2008 και η πρώτη μετάφρασή της στα ελληνικά φιλοξενείται εδώ.
Λείπει όμως η οπτική της κοινωνίας των πολιτών και οι ομιλητές εκ μέρους των μη κυβερνητικών οργανώσεων ή και γενικότερα των μη δημόσιων φορέων. Θα ήθελα για παράδειγμα να ακούσω μια εισήγηση της κυρίας Ελένης Τροβά για το θέμα, έχοντας διαβάσει το εξαίρετο βιβλίο της "Εξουσίες και Διαφάνεια". Επίσης θα ήθελα να ακούσω τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος και της Πρωτοβουλίας "Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα".
Λείπουν επίσης εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας που έχουν ασχοληθεί με το θέμα επιστημονικά και συγγραφικά, όπως ο κ. Βλαχόπουλος ("Διαφάνεια της κρατικής δράσης και προστασία προσωπικών δεδομένων) ή ο κ. Γέροντας ή ο κ. Λαζαράτος που επί χρόνια ασχολούνται με το θέμα. Φωτεινή εξαίρεση η παρουσία του κ. Λαζαράκου ως ομιλητή στην ημερίδα, ο οποίος έχει δημοσιεύσει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για "Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία", αλλά και της καθηγήτριας κ. Σπανού, οι οποίοι όμως κατέχουν και τις δημόσιες ιδιότητες των στελεχών ανεξάρτητων αρχών.
Βλέπω πάντως ότι υπάρχει χρόνος για παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία, την οποία καλό θα είναι να παρακολουθήσουμε, διότι είναι βέβαιο ότι θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το ισχύον και το δέον στο μεγάλο ζήτημα της πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα σήμερα.
2 σχόλια:
Δάσκαλε που δίδασκεσ και νόμο δεν εκράτεις...
Έχουμε περιπτώσεις που ο Συνήγοροσ οτυ Πολίτη αρνείται πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούν υποθέσεις για τις οποίες οπι ενδιαφερόμενοι έχουν κάνει αναφορές.
Μια έφτασε μάλιστα να αναφέρεται και σε ιστορικό εκκρεμούσας υπόθεσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς η άρνηση πρόσβασης σε έγγραφα παρεμπόδισε την καλύτερη διαμόρφωση της σχετικής προσφυγής, που είχε κάνει το ΕΠΣΕ για εκδιωχθέντες Ρομά:
"17 June 2008
FIRST SECTION
Application no. 5469/07
by Evangelos TZAMALIS and Others
against Greece
lodged on 11 January 2007
Statement of Facts
(...) On 26 November 2006 and 9 April 2007, the applicants asked the Ombudsman to inform them on any subsequent development in their complaint as well as to communicate to them any letters that it had received. The request for copies for the documents was expressly based on Article 34 of the Convention and Rule 47 of the Rules of Court. The Ombudsman did not provide any document. In his Annual Report of 2006, the Ombudsman mentioned that it had in fact received certain documents from both the Municipality of Therissos and the Police Directorate of Chania but rather than drawing a report further correspondence with the authorities was planned."
Ωραίο θέμα για άλλη μια φορά! Η πρόσβαση στα έγγραφα είναι και αυτή μια σκανδιναβική μόδα που τείνει να γίνει συρμός στην ΕΕ και τη φέραμε και στη χώρα μας.
Ξέρεις από καιρό e-lawyer τις απόψεις μου για το νερόβραστο χαρακτήρα των ΑΔΑ γενικώς (με εξαίρεση ίσως την επιτροπή ανταγωνισμού) χωρίς φυσικά να αναφέρομαι σε πρόσωπα αλλά σε θεσμούς. Στην πράξη τουλάχιστον για την Ελλάδα είναι τόπος διορισμού διδακτόρων ευνοούμενων ή μαστερούχων πολύ ευνοούμενων με ποσόστοση ανά κόμμα που τιμωρούνται για τις προσπάθειες που έκαναν μέχρι τούδε στο βίο τους καταδικασμένοι σε απραξία μέχρι να τους βγεί η ψυχή τους. Τό ότι κάνουν και κανένα συνέδριο είναι καλό γιατί γνωρίζει κανείς κόσμο. Καλή προσπάθεια φαίνεται η συγκεκριμένη και οι ομιλητές θα έχουν και μια ευκαιρία να διαβάσουν το ζήτημα πράγμα που είναι σημαντικότερο από το να ακουσθούν οι ήδη διατυπωθείσες απόψεις. Εγώ την εκδήλωση την έμαθα από σένα και χαίρομαι που γίνεται αλλά περισσότερο που μας ενημερώνεις με το δικό σου τρόπο.
Ομως θα συμφωνήσω με το Παρατηρητήριο ότι στην ουσία η πρόσβαση είναι φαινάκη και για τους περισσότερους συμπολίτες μας περιττή. Γιατί άλλωστε όταν το μόνο ζητούμενο από τη διοίκηση είναι το ρουσφέτι και το βόλεμα?
Εμένα πάλι στις καταστάσεις αυτές αυτό που με πικραίνει είναι γιατί χάνονται και απαξιώνονται τόσα παιδιά με αξία λόγω συνηγοροποίησης ή γενικώς Αδοποίησής τους?
Δημοσίευση σχολίου