Τρίτη, Ιουλίου 31, 2007

To video κινητού αποτελεί αρχείο προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με την απόφαση 52/2007 της Αρχής κρίθηκε ότι ένα video που ελήφθη από κινητό τηλέφωνο, επειδή περιείχε ήχο και εικόνα που αναφέρεται σε προσδιορίσιμα πρόσωπα, αποτελεί αρχείο προσωπικών δεδομένων "έστω και προσωρινό". Σημειωτέον ότι επρόκειτο για video που γύρισε επιτόπου ο διοικητής νοσοκομείου και αποτύπωνε τα πρόσωπα τριών τραπεζοκόμων, για τις οποίες υπήρχε υπόνοια ότι είχαν αφαιρέσει τρόφιμα από το νοσοκομείο.

Η χρήση του video έγινε για σκοπούς προσδιορισμού των ονομάτων των τραπεζοκόμων, ώστε στη συνέχεια να κληθούν σε απολογία στην πειθαρχική διαδικασία.

Η Αρχή έκρινε ωστόσο ότι η λήψη αυτού του video έγινε καθ' υπέρβαση της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων και απηύθυνε σχετική σύσταση.

Πάντως, η Αρχή δεν εξέτασε σε αυτήν την απόφαση ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις θα είχε ο διοικητής για την ταυτοποίηση αυτών των προσώπων. Λ.χ. αφού ήθελε απλώς τα ονόματά τους για να τις καλέσει σε πειθαρχική διαδικασία, θα μπορούσε να τους τα έχει ζητήσει επιτόπου. Η Αρχή δεν αξιολόγησε κατά πόσον αυτή η λύση θα ικανοποιούσε επαρκώς τις ανάγκες της πειθαρχικής διαδικασίας ή όχι (αν λ.χ. υπήρχε ο κίνδυνος οι τραπεζοκόμοι να μην έδιναν ακριβή στοιχεία, προκειμένου να αποφύγουν την πειθαρχική διαδικασία). Αυτό που φαίνεται ότι βάρυνε και πάλι είναι η πιθανολόγηση της χαμηλής βαρύτητας της παράβασης: τα γιαούρτια, ψωμάκια και άλλα αναλώσιμα που φέρονται ότι απέσπασαν οι τραπεζοκόμοι είναι αμελητέα ενόψει της "ακτιβιστικής" καταγραφής των προσωπικών δεδομένων τους από τον διοικητή.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο, ότι η σύσταση που απευθύνει η Αρχή στρέφεται και κατά του -πρώην πλέον- διοικητή, στον οποίο επισημαίνεται ότι θα πρέπει στο μέλλον να σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων. Ποιων εργαζομένων, αφού πλέον δεν είναι διοικητής;

3 σχόλια:

SimonSays είπε...

Έστω ότι η καταγραφή είναι αρχείο προσωπικών δεδομένο. Το νοσοκομείο δεν έχει δικαίωμα προστασίας της περιουσίας του; Με ποιο τρόπο θα το διαφυλάξει;

-Simon @ atheoi.ORG

e-Lawyer είπε...

Me metra ta opoia tha einai ek twn proterwn gnosta, tha einai analoga tou agathou pou prostateuetai (oxi mia camera gia kathe giaourti) kai oxi eukairiaka kai gia logous entypwsiasmou. To na kynigaei olokliros dioikitis tis trapezokomous me kinita epeidi eklepsan pente ligmena giaourtia den einai prostasia tis periousias tou nosokomeiou.

Ανώνυμος είπε...

Ότι θα έφταναν στο σημείο να μου στείλουν μήνυμα στο κινητό μου με την ένδειξη "Για να βρουν επιτέλους λίγο μέτρο οι δημοσιογράφοι", παραπέμποντάς με (μέσω του σχετικού html σου) στο κείμενό σου περί "video κινητού", δεν το περίμενα ούτε στην επόμενη ζωή! Είδες τι τραβάμε κι εμείς, στον παρεξηγημένο κλάδο μας; Πάντως, εξαιρετικά κατατοπιστικό το post σου.
Από: Πονηρούλης

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...