Σάββατο, Μαΐου 10, 2008

Μετέχουμε στη διαβούλευση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας κατά της πειρατείας στο ίντερνετ!

Ο Ο.Π.Ι. έχει συντάξει ένα πολύ διασκεδαστικό ερωτηματολόγιο για να γίνει ένας διάλογος για την πάταξη της "πειρατείας" στο διαδίκτυο. Περάσαμε υπέροχα συμπληρώνοντάς το:



ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ




Η πειρατεία στο διαδίκτυο 


  1. 1) Θεωρείτε ότι η πειρατεία στο διαδίκτυο, και κυρίως το παράνομο ‘κατέβασμα’ μουσικής και ταινιών και η ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών (peer to peer) είναι μία ευρέως διαδεδομένη πρακτική και αν ναι, με τάσεις αύξησης ή μείωσης μέσα στα επόμενα χρόνια;



Στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαβούλευσης στην οποία εντάσσεται και το ερωτηματολόγιο αυτό, προφανώς ο σκοπός δεν είναι η δημοσκόπηση, ώστε στο τέλος απλώς να έχουμε αποτελέσματα του στυλ: “45% θεωρεί ότι είναι ευρέως διαδεδομένη πρακτική και 23% θεωρεί ότι υπάρχει τάση αύξησης μέσα στα επόμενα χρόνια”. Άλλο πράγμα η σφιγμομέτρηση, η οποία δεν πρόκειται να έχει ασφαλή αποτελέσματα με αυτόν τον τροπο κι άλλο πράγμα ο διάλογος και η δημόσια συζήτηση για ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να ρυθμιστεί.


Η ερώτηση λαμβάνει το ζητούμενο ως δεδομένο “το peer to peer είναι παράνομο, είναι πειρατεία”.  Προφανώς δεν πρόκειται για μεθοδολογικό σφάλμα, αλλά για έμμεση υποβολή μιας απάντησης (“...και αν ναι...”). Προφανώς το κατέβασμα μουσικής και ταινιών και η ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών είναι μια “ευρέως διαδεδομένη πρακτική”, προφανώς με τάσεις αύξησης μέσα στα επόμενα χρόνια. Άλλο όμως αυτό κι άλλο αν το “κατέβασμα” αυτό είναι “παράνομο” και “πειρατεία”. 


Στο διαδίκτυο οι χρήστες δεν ανταλλάσσουν και κατεβάζουν μόνο ξένα έργα, αλλά και δικά τους. Η ερώτηση αυτή δεν  έχει λάβει υπόψη ότι ο χρήστης του διαδικτύου σήμερα, εκτός από “χρήστης” είναι και ο ίδιος δημιουργός: υπάρχουν δεκάδες χιλιάδων blogs που ανεβάζουν πρωτότυπο υλικό σήμερα και χιλιάδες ελληνικές ιστοσελίδες στο ελληνικό Διαδίκτυο.


Επίσης υπάρχουν έργα στο Διαδίκτυο για τα οποία οι δημιουργοί έχουν επιτρέψει την ελεύθερη διάδοσή τους με τη χρήση “αδειών” πνευματικής ιδιοκτησίας (Creative Commons κ.α.). Περί αυτού δεν έχει ερωτηθεί  το κοινό: “ξέρετε ότι έχετε δικαίωμα να κατεβάζετε νομίμως τα έργα τα οποία τελούν υπό καθεστώς αδειών ελεύθερης χρήσης;|Θεωρείτε ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να διαμορφώσει μια κουλτούρα σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν οι χρήστες σέβονται τους όρους χρήσης;”


 Αυτήν την πραγματικότητα δεν την έχει αντιληφθεί ο συντάκτης της ερώτησης και είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό ένας Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας να ανοίγει μια δημόσια διαβούλευση χρησιμοποιώντας ορολογία πνευματικής ιδιοκτησίας δεύτερης γενιάς, αγνοώντας συνολικά τις σχετικές εξελίξεις και υποβάλλοντας και την απάντηση προκειμένου, ενδεχομένως, να  παρουσιάσει “στατιστικά” του τύπου 90% θεωρεί ότι υπάρχει “πειρατεία” στο διαδίκτυο. Αυτό δεν είναι διάλογος, αλλά κατευθυνόμενη δημοσκόπηση. 

Συνεπώς η απάντησή μου είναι: όχι, δεν θεωρώ ότι είναι είναι διαδεδομένη πρακτική το παράνομο “κατέβασμα”, γιατί δεν μου επιτρέπεται να έχω άποψη για το τι κάνει καθένας στον ιδιωτικό του χώρο, μέρος του οποίου, σύμφωνα με την Οδηγία 2002/58/ΕΚ αποτελεί και ο εξοπλισμός του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να “θεωρεί” ότι το παράνομο “κατέβασμα” είναι μια πρακτική με τάσεις αύξησης μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν έχει μαντικές ικανότητες. Μπορεί οι δημιουργοί να βρουν ιδιαίτερα ελκυστική για τη διάδοση του έργου τους τη χρήση “αδειών ελεύθερης χρήσης” και να επιτρέψουν μόνοι τους το δωρεάν κατέβασμα του έργου τους, περιορίζοντας αυτό που ο ΟΠΙ θεωρεί “παράνομο” κατέβασμα και διαψεύδοντας τις προσδοκίες του συντάκτη της ερώτησης που θα περίμενε ότι όλοι θα του πουν “ναι, ναι τα επόμενα χρόνια θα κατεβάζουν όλοι τα πάντα παράνομα μέσω peer to peer”. 



2) Πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος η πρακτική αυτή να περιοριστεί και ποιος είναι αυτός;



Να γίνει μια διαβούλευση η οποία να μην έχει τίτλο “η πειρατεία στο διαδίκτυο” αλλά “ας ενημερώσουμε τον Οργανισμό Πνεματικής Ιδιοκτησίας για την τρίτη γενιά πνευματικής ιδιοκτησίας, το ανοικτό λογισμικό και της άδειες ελεύθερης χρήσης.

Θα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να περιοριστεί και η πρακτική αυτή, αλλά και οι προβοκατόρικες ερωτήσεις όπως αυτή στην οποία απαντάω.




Ο ρόλος των φορέων παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών; 


3) Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος των φορέων παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών στην εξάπλωση του φαινομένου της διαδικτυακής πειρατείας; Είναι απλοί ταχυδρόμοι που μεταφέρουν έναν κλειστό φάκελο ή έχουν γνώση του τι μεταφέρουν;


Έχουν γνώση και γι' αυτό πρέπει να κλείσουν όλοι οι φορείς παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, να καταργηθεί το διαδίκτυο και να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό ταχυδρομείο, αλλά με τη χρήση διαφανών φακέλων προκειμένου να μην διακινείται παράνομο υλικό. 


Άλλωστε όλη η νομοθεσία που ισχύει σχετικά, περί απορρήτου κλπ, οι ανεξάρτητες αρχές και τα δικαστήρια είναι απολύτως ανίκανα να διασφαλίσουν τόσο την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, όσο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Συνεπώς, δεν χρειάζεται τίποτε απ' όλ' αυτά και μπορούμε να ζούμε ωραία και καλά στο σπιτάκι μας στο χωριό, με το δικό μας αμπέλι, τις κατσικούλες μας και τα χωρατά μας στο καφενείο.


4) Ποιές είναι οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες οι φορείς παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών ενδέχεται να έχουν γνώση του περιεχομένου μίας ιστοσελίδας ή μίας παράνομης πρακτικής που λαμβάνει χώρα στο δίκτυο που διαχειρίζονται; Πώς θα απαντούσατε για καθεμία των παρακάτω περιπτώσεων; 


- Όταν φιλοξενούν οι ίδιοι περιεχόμενο

- Όταν διαμεσολαβούν για τη διακίνηση περιεχομένου που φιλοξενείται στο εξωτερικό

- Όταν γίνεται χρήση του δικτύου τους για ανταλλαγή αρχείων μεταξύ χρηστών (peer to peer)

- Άλλες περιπτώσεις;



Μην κουράζεστε, σε όλες τις περιπτώσεις έχουν γνώση, γιατι βεβαίως ανοίγουν κάθε αρχείο και κάθονται με τις ώρες και βλέπουν τις ταινίες που διακινούνται παράνομα, ακούν τα τραγούδια, διαβάζουν τις βιβλιοθήκες έργων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και στη συνέχεια φτιάχνουν προφίλ και καταγράφουν τις συνήθειές μας προκειμένου να τα πουλήσουν μετά σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και να μας φλομώνουν στο σπαμ.


5) Πώς πρέπει κατά τη γνώμη σας να δράσει ένας πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών όταν αποκτήσει γνώση για παράνομη δράση μέσω της χρήσης του δικτύου του από επιστολή, γνωστοποίηση ή καταγγελία που του γίνεται για παράδειγμα από τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων που εκπροσωπεί δημιουργούς ή δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων; (π.χ., να στείλει σύσταση στον χρήση της ιστοσελίδας, να τον προειδοποιήσει για ενδεχόμενη διακοπή της σύνδεσής του, να διακόψει τη σύνδεσή του, να γνωστοποιήσει τα στοιχεία του στους δικαιούχους για περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, κ.ο.κ.;) Ποιές από τις ανωτέρω ενέργειες θα ήταν πιο αποτελεσματική και γιατί; 



Αν κάποιος πάροχος διαπιστώσει ότι υφίσταται περίπτωση παράνομης χρήσης των υπηρεσιών του για σκοπούς παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας, θα πρέπει να προβεί μόνος του σε άρση του απορρήτου του συνδρομητή, χωρίς να τηρήσει τις προϋποθέσεις που αναφέρει το Σύνταγμα και η σχετική νομοθεσία, να διακόψει αμέσως τη σύνδεση του χρήστη και να στείλει τους σεκιουριτάδες που θα απασχολεί αποκλειστικά γι' αυτό το λόγο, ώστε να συλλάβουν τον εγκληματία και να τον κλείσουν σε ειδικές φυλακές για παραβιάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας, στις οποίες ο χρήστης καταδικάζεται να διαβάζει μόνον τα βιβλία των οποίων έχουν λήξει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Επίσης αποτελεσματική θα ήταν η δημόσια διαπόμπευση αυτών των χρηστών, με προβολή των φωτογραφιών τους και του περιεχομένου του σκληρού τους δίσκου σε μεσημεριανές εκπομπές.


6) Θα δημιουργούσε ενδεχομένως προβλήματα κάποια από τις ανωτέρω ενέργειες; Ποιά και σε ποιούς;


Κάτι γραφειοκρατικές λεπτομέρειες μόνο, ίσως το Συμβούλιο της Ευρώπης να έλεγε ότι παραβιάζουμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τέτοιες σαχλαμάρες, αλλά δεν πειράζει, θα παραιτηθουμε μόνοι μας από κράτος μέλος. Άλλωστε το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν.



7) Πιστεύετε ότι χρειάζεται τροποποίηση το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς για κάποιες εκ των ανωτέρω ενεργειών και σε ποία σημεία;




Κατάργηση του Συντάγματος και ενδεχόμενη αναβίωση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.


8) Εκτός των δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, πιστεύετε ότι από την πάταξη της πειρατείας υπάρχουν οφέλη για τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ και για το ελληνικό κράτος;

 


Βεβαίως, γιατί το κράτος θα γλιτώσει από τις ατέλειωτες ώρες δικών που γίνονται με κατηγορούμενους τους πωλητές παράνομων cd και θα εστιάσει σε μαζικές αντιμετωπίσεις του φαινομένου που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. 


Προτεινόμενες λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου


9) Θεωρείτε ότι η εφαρμογή τεχνικών φιλτραρίσματος θα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής της διαδικτυακής προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας;




Όχι μόνο φιλτραρίσματος, αλλά συνολικής επιτήρησης της κίνησης στο Διαδίκτυο.


10) Πιστεύετε ότι η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ παρόχων υπηρεσιών ίντερνετ και δικαιούχων καθώς και η υιοθέτηση κωδίκων δεοντολογίας από τους πρώτους θα βοηθούσε στην πάταξη της πειρατείας και στην υπερκέραση πρακτικών προβλημάτων;



Περιττές γραφειοκρατικές τζιριτζάτουλες: άλλωστε οι κώδικες και τα μνημόνια δεν είναι δεσμευτικά.  Η καλύτερη λύση είναι αυτή με τους ράμπο και τις φυλακές που λέμε και παραπάνω.


11) Πιστεύετε ότι θα ήταν αποτελεσματική η ενσωμάτωση στα συμβόλαια παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών αυστηρότερων ρητρών αναφορικά με την προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας;


Όχι. Μόνη λύση είναι η βία και η πλύση εγκεφάλου.


12) Συμφωνείτε ότι η καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας θα ελευθερώσει εύρος χρήσης (bandwidth) των δικτύων προκειμένου να αναπτυχθούν νόμιμες υπηρεσίες στο πλαίσιο της ψηφιακής Ελλάδας;



Η μόνη “ψηφιακή Ελλάδα” που γνωρίζουμε είναι η ομώνυμη εκπομπή της ΕΤ1. Οι υπόλοιποι είναι πειρατές που λυμαίνονται τις υποδομές της χώρας μας και του Έθνους.


13) Έχετε κάτι άλλο να προτείνετε;


Κρύα ντους.




23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεις στις Ιδιότητες του εγγράφου .doc του ερωτηματολογίου, θα παρατηρήσεις ότι ο πρώτος συγγραφέας έχει το όνομα "user".

Μα ποιος εγκαθιστά το Microsoft Office και όταν του ζητάει όνομα/επώνυμο, βάζει απλά "user";

spooky είπε...

Εξαιρετική τοποθέτηση! Αν τους τα στείλεις, πάω στοίχημα ότι θα πάθουν αναφυλαξία. Για την ιστορία, στο Πολυτεχνείο Κρήτης μας είχε στείλει η IFPI κάτι απειλητικά... Θα τα δημοσιεύσω αύριο ή μεθαύριο στο ιστολόγιό μου, να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

spooky είπε...

@ανώνυμος:

Μόνον ένας που αγόρασε πειρατική κόπια!

Rodia είπε...

Α-ΠΑΙ-ΧΤΟ !!!

brexians είπε...

to ekana copy gia na to diavasw irema kai tha epanelthw....
btw
tha etoimasoume kati gia tin 1 Iouniou;
i tha tin xehasoume tin amalaia;

Oneiros είπε...

E-Lawyer, καταπληκτικός & σε μεγάλη φόρμα, σου βγάζω το καπέλο κι έχω λυθεί στα γέλια :-D
Θα ήθελα να σου ζητήσω την άδεια να αναδημοσιεύσω αυτούσιες τις απαντήσεις σου στο blog μου με αναφορά, δε θα μπορούσα να απαντήσω στις ανεκδιήγητες ερωτήσεις του οργανισμού με καλύτερο τρόπο.

Αφού θέλουν διαβούλευση με τέτοιους όρους, προτείνω να στείλουμε προσωπικές επιστολές στον ΟΠΙ όπου θα αντιγράφουμε τις απαντήσεις σου και θα δηλώνουμε όλοι πειρατές (με ανάλογες εικονογραφήσεις στα blogs μας: τον Captain Morgan, τον Jack Sparrow, τη Μπουμπουλίνα και τον Sir Francis Drake).

Καλή ψαριά, ανώνυμε' όλοι πειρατές είμαστε σύμφωνα με τη λογική του ΟΠΙ, αλλά πρώτα απ' όλα οι ίδιοι, όπως φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Καλοόό! Έχουμε μέλλον ακόμα στην Ελλαδίτσα μας... Η χώρα που έδωσε την δημοκρατία στον υπόλοιπο πλανήτη, ξεχνά τα βασικά της χαρακτηριστικά όταν την συμφέρει...

Unknown είπε...

Άσχετο λίγο με το ερωτηματολόγιο αλλά σκεφτόμουν την περίπτωση των copyrigthed photos στο flickr που ο χρήστης επιτρέπει να τις κατεβάζεις ενώ έχει επιλογή να μην το κάνει. Είναι παράνομο κατέβασμα; Η μπορούμε να πούμε πως επιτρέπεται η προσωπική χρήση (πχ επιφάνεια εργασίας στο σπίτι) αλλά όχι καμιά χρήση δημοσίευσης (ακόμα και μη εμπορική) ;

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχα! Φοβερό!

e-Lawyer είπε...

Μπορείτε να το αναδημοσιεύσετε σε όποιο blog θέλετε.
Χαίρομαι που σας άρεσε.

Simon είπε...

Είναι καλό, στην αναδημοσίευση, να χρησιμοποιούμε το παρακάτω στυλ:

α. Το κομμάτι που κάνεις αναφορά, το βάζεις σε quote (blockquote), οπότε γίνεται αντιληπτό ότι προέρχεται από άλλη πηγή.

β. Στο τέλος της αναφοράς προσθέτεις και μια γραμμή που να λέει κάτι σαν:


Πηγή: Ιστολόγιο του E-Lawyer, "Μετέχουμε στη διαβούλευση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας κατά της πειρατείας στο ίντερνετ!"

και χρησιμοποιείς δύο συνδέσμους (links) προς τις σχετικές σελίδες (βασική σελίδα του ιστολογίου, και ειδική σελίδα για την εγγραφή.

Harris είπε...

Νομίζω ότι τα θέματα των blogs, το peer-to-peer και αυτό της πορνογραφίας, είναι οι βασικές "αποδείξεις" του πόσο κακό είναι το Internet σύμφωνα με τις "ηθικές αρχές" των παραδοσιακών ΜΜΕ. Καλό είναι όλοι να σχολιάζουμε και να καυτηριάζουμε όσο το δυνατό περισσότερο τέτοιες ανόητες προσπάθειες.

Όποιος θέλει μπορεί να δει και τα δικά μου σχόλια στο The Zocalo:

http://thezocalo.blogspot.com/2008/05/internet.html

Πολύ καλό θέμα e-Laywer ;-)

Ανώνυμος είπε...

E-lawyer, το διάβασα και κόντεψα να λυθώ στα γέλια μέσα στο γραφείο! Καταπληκτικές οι απαντήσεις σου, μου έδωσες μεγάλη έμπνευση και μου έφτιαξες τη βδομάδα! (Δευτέρα πρωΐ γαρ).

Επιφυλάσσομαι για τις δικές μου απαντήσεις στο χώρο μου, ούτε διακριτικά ούτε εχέμυθα.

Θα απαντήσουμε όπως γουστάρουμε εμείς, όχι όπως θά'θελαν αυτοί!

Petros είπε...

πράγματι διασκεδαστικό. Θα το δημοσιεύσω και εγώ.

Συμφωνώ με τον oneiros. Μόνο που τα ονόματα των γνωστών πειρατών είναι λίγα ενώ εμείς γεμίζουμε όλο τον πλανήτη.

Petros είπε...

Πράγματι διασκεδαστικό.

brexians είπε...

omorfo to postaro !
giati peran apo to humor
prepei na to mathoun poloi..

Ανώνυμος είπε...

Απολαυστικό!.. όχι οτι θα τους αλλάξεις καθόλου τα μυαλά, αλλά προστίθεται σίγουρα στα κορυφαία του collective humor intelligence!

Rodia είπε...

-->> μόλις τώρα το πρόσεξα: στην ερωτηση αρ. 12 ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ "ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ". Να προτείνουμε μήνυση;

Ανώνυμος είπε...

για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως σε κάποια πράγματα (και ειδικά όταν έχει να κάνει με τεχνολογία) έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο.

ανεστης είπε...

Ας μη μας διαφέυγει οτι πίσω απο τις "άστοχες" και αντιεπιστημονικές διατυπώσεις των ερωτήσεων κρύβονται πολλά φράγκα!
Το ξέρατε οτι για κάθε κενό CD που αγοράζουμε πληρώνουμε και ένα ποσοστό για αντιστάθμιση της πειρατείας που -εκ προοιμίου- θεωρείται οτι ΘΑ κάνουμε; Ακόμα κι αν αποθηκεύσουμε δικές μας ψηφιακές φωτογραφίες;
Ξέρετε ποιός τα εισπράτει αυτά τα ποσοστά;
Σωστά μαντέψατε!

Άρα γιατί να μην είναι η διατύπωση σαν τα μούτρα τους;
Lying through statistics λέγεται...

e-Lawyer είπε...

Μη μπερδεύουμε τα συλλογικά δικαιώματα των δημιουργών με τον ρόλο και την αποστολή του ΟΠΙ.
Το 4% που εισπράττεται για κάθε συσκευή και περιφερειακό από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Φυσικά υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τη σκοπιμότητά του, αλλά είναι διαφορετικό να συζητάμε για μία νέα κουλτούρα πνευματικής ιδιοκτησίας στη βάση της ελευθερίας διάθεσης και άλλο να θέλουμε να αφαιρέσουμε δικαιώματα τρίτων.

ανεστης είπε...

Δεν πιστεύω οτι είναι τόσο διαφορετικό το ζήτημα όταν στην 1η ερώτηση της λίστας συγχέονται επίσης σκόπιμα το p2p ή οποιοδήποτε κατέβασμα με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Όπως de facto θεωρείται η χρήση μέσων και συσκευών για αντιγραφή υλικού. Εκεί ακριβώς δεν δημιουργούνται οι προυποθέσεις για ορισμούς και νομοθετήματα;

pipar είπε...

Απολαυστικές και πραγματικά πληρωμένες απαντήσεις!

κρίμα που το διάβασα μόλις τώρα.
Διαβάζοντας όμως την ερμηνεία και τα "συμπεράσματα" του ΟΠΙ στο ανωτέρω ερωτηματολόγιο, μάλλον τυχερός αισθάνομαι τελικά...

κάτι σαν "στου κουφού την πόρτα..." που λένε.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...