Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2009

Νέο σύστημα κατάθεσης αγωγών στο Πρωτοδικείο Αθήνας

Αυτή την εβδομάδα έπρεπε να καταθέσω έναν όγκο αγωγών στο Πρωτοδικείο Αθήνας, πράγμα το οποίο πάντα απαιτεί υπομονή και αντοχή στην ορθοστασία. Το σύστημα κατάθεσης αγωγής περιλαμβάνει δύο στάδια: στο πρώτο στάδιο οι δικαστές προσδιορίζουν την ημερομηνία της δικασίμου και τον αριθμό πινακίου και στο δεύτερο στάδιο οι γραμματείς καταχωρούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές την αγωγή, συντάσσουν την πράξη κατάθεσης, κρατούν ένα πρωτότυπο και (αναλόγως) αντίγραφα και χορηγούν αντίγραφα της πράξης κατάθεσης στους δικηγόρους για τα αντίγραφα των αγωγών που θα επιδόσουν. Υπάρχει κι ένα τρίτο στάδιο: σφράγιση με την σφραγίδα του Πρωτοδικείου όλων των σελίδων του κάθε αντιγράφου της αγωγής, μια διαδικασία που αποτελεί αρμοδιότητα των γραμματέων, αλλά επειδή όλοι θέλουμε να τελειώσουμε πιο γρήγορα κι επειδή οι γραμματείς είναι απελπιστικά λίγοι - λίγες, κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία εμείς οι δικηγόροι και σφραγίζουμε μόνοι μας τα αριστουργήματά μας.

Την Δευτέρα που πήγα να καταθέσω τις αγωγές ήρθα σε επαφή με το νέο σύστημα: έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικοί πίνακες σε κάθε θυρίδα της γραμματείας και κάθε δικηγόρος λαμβάνει ένα χαρτάκι (όπως αυτά στις Τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ) αναμένοντας στην σειρά του. Τέθηκε μάλιστα κι ένας περιορισμός: μόνο 300 αγωγές κάθε μέρα (σε κάθε γραμματεία εννοείται: δηλ. 300 για την τακτική διαδικασία, 300 για τις ειδικές διαδικασίες Μονομελούς Πρωτοδικείου. Στο πολυμελές και τα ασφαλιστικά δεν έχω δει τι γίνεται). 

Την ώρα που έφτασα την Δευτέρα, το μόνο που μπόρεσα να πράξω ήταν να αναμένω στην ουρά για τον προσδιορισμό των ημερομηνιών δικασίμου (εκεί δεν χρειάζεται χαρτάκι). Εδώ κάνω μια παρένθεση: οι αγωγές μου αφορούσαν προστασία προσωπικών δεδομένων και υποθέσεις  παραβιάσεων ελευθερίας της έκφρασης εκ μέρους μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο νόμος λέει ότι για τέτοιες υποθέσεις ακολουθούνται ειδικές διαδικασίες που λαμβάνουν σύντομες δικασίμους (λ.χ. για τα μμε ο νόμος λέει ότι δικάζονται σε ένα μήνα!) πράγμα που προϋποθέτει δημιουργία ειδικού πινακίου. Το πινάκιο αυτό υπάρχει για τις υποθέσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου (διαφορές άνω των 80.000 ευρώ), αλλά οι δικές μου υποθέσεις ήταν όλες για χαμηλότερα ποσά και γι' αυτό έπρεπε να καταθέσω στο Μονομελές. Όπου δεν υπήρχε ειδικό πινάκιο κι έτσι μπήκαν κανονικά στη μεγάλη χοάνη της τακτικής διαδικασία, για την οποία πήραμε δικάσιμο στα τέλη του 2011. Επανέρχομαι στο θέμα του νέου συστήματος.

Πρέπει λοιπόν να έχεις προλάβει να πάρεις ένα από τα 300 μαγικά χαρτάκια. Οπότε προσδιόρισα τις αγωγές την μία ημέρα και τις κατέθεσα την επόμενη, έχοντας φροντίσει να πάω πρωι - πρωι και πριν ανοίξει η γραμματεία (στις 9.00) για να φροντίσω να πάρω όσα χαρτάκια χρειαζόμουν. Έμεινα έκπληκτος όταν είδα ότι ήδη στις 8.30 περίπου 40 άτομα είχαν κάνει ουρά έξω από την κλειστή πόρτα της γραμματείας για να πάρουν χαρτάκι! Οπότε στην διαδικασία της κατάθεσης αγωγής προστίθεται άλλη μία ουρά αναμονής και όπως φαίνεται αν κάποιος έχει πολλές αγωγές δεν φτάνει μία ημέρα. Άκουσα παράπονα συναδέλφων ότι αναγκάστηκαν να έρθουν στην Ευελπίδων 3 φορές για να καταθέσουν μία αγωγή. Άκουσα πάρα πολλές γκρίνιες ότι τελικά τα 300 νούμερα δεν είναι αληθινός αριθμός, διότι η γραμματεία κλείνει στις 13.00 κι ότι έτσι δεν προλαβαίνεις να κάνεις δουλειά.

Είναι προφανώς κάποιου είδος φίλτρου κατά της υπέρμετρης δικομανίας, αλλά και για να μπει μια μετρήσιμη τάξη στην ροή των κατατιθέμενων αγωγών. Επιδέχεται όμως αρκετών βελτιώσεων και κυρίως: για να λειτουργήσει σωστά αυτό το σύστημα χρειάζεται διπλάσιος αριθμός γραμματέων. Διαφορετικά, αν είναι να περνάμε από τέτοια ταλαιπωρία, θα πρέπει να αυξηθούν και οι δικηγορικές αμοιβές για την σύνταξη και κατάθεση δικογράφου. 

Φαντάσου τώρα να είσαι ασκούμενος με όλο αυτό το χάλι και να είσαι υποχρεωμένος να τρως όλη τη μέρα σου από τις 9.00 μέχρι τις 13.00 στις ουρές για την κατάθεση των δικογράφων. Ούτε δικόγραφο δεν προλαβαίνεις να μάθεις πως γράφεται, ούτε δίκη να παρακολουθήσεις, ούτε τίποτα.

Συνεπώς, ημίμετρα. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων όπως λέει το νέο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αυτή είναι η μόνη λύση για να αποφύγουμε αυτό το χάλι. 


1 σχόλιο:

holidays in the sun είπε...

Ως ασκούμενη θα πώ ότι πράγματι τελικά το νέο σύστημα δεν έχει ακριβώς αποσυμφορήσει τις γραμματείες, αλλά μάλλον έχει δυσκολέψει όλους εμάς που περιμένουμε για κατάθεση.Τα νούμερα πλέον έχουν γίνει τα μαγικά χαρτάκια και δε θυμάμαι ποιά ήταν η τελευταία φορά που πρόλαβα να προσδιορίσω και να καταθέσω την ίδια μέρα!Απορώ τί ώρα έρχονται όλοι και τελειώνουν τα χαρτάκια, ξεκινάω κάθε μέρα από τα Νότια Προάστια για να είμαι στην Ευελπίδων, για να προλάβω χαρτάκι θα πρέπει να σηκώνομαι με τους αρτοποιούς.

Υ.Γ. Και μια και το έθιξες ως ασκούμενη ίσως προλαβαίνω να διαβάσω καμμιά αγωγή, για συγγραφή ούτε λόγος, και γενικά για καθαρά δικηγορικά καθήκοντα ούτε λόγος...
Για το θεσμό της άσκησης πότε επιτέλους θα επιληφθούν?

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...