Σάββατο, Ιουνίου 25, 2011

Μια πρώτη νομική ανάλυση του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου

Στη σημερινή retrospectiva στο radiobubble που μπορείτε να ακούσετε εδώ.

2 σχόλια:

Kostas Kalevras είπε...

Θα ήθελα πολύ να μάθω τη γνώμη σας για τα τεκμήρια διαβίωσης. Κατα πόσο θεωρείτε ότι επιτρέπεται το εισόδημα των πολιτών να καθορίζεται ουσιαστικά με διοικητικές αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ.

Ας δώσω και δύο παραδείγματα μετά τις αλλαγές:
1) Αυτοκίνητο 1400 κεκ έχει τεκμήριο 5200€. Αφαιρώντας 1200€ για service, ασφάλεια και τέλη προκύπτουν 4000€ το χρόνο για βενζίνη, κάτι που αντιστοιχεί σε μετακινήσεις 25000-30000 χιλιομέτρων το χρόνο κατ' ελάχιστον.

2) Μονοκατοικία 210 τμ, με βοηθητικούς χώρους 60 τμ, σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 2800€. Η τεκμαρτή ΔΑΠΑΝΗ που προκύπτει είναι 31600€ το χρόνο ή 2600€ τον μήνα.

Είναι προφανές ότι οι τεκμαρτές δαπάνες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επιπλέον επειδή επιβαρύνουν το χρήστη του ακινήτου/αυτοκινήτου ουσιαστικά περιορίζουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας καθώς ο ιδιοκτήτης του άνω ακινήτου ουσιαστικά δεν έχει περιθώριο να το πουλήσει ή ενοικιάσει στην πραγματική του αξία (ο νέος χρήστης θα επιβαρυνθεί με το τεκμήριο). Έτσι ζημιώνεται είτε χρησιμοποιώντας το (πληρώνοντας παράλληλα και φόρους και τέλη περιουσίας), είτε πουλώντας/ενοικιάζοντας το.

Panagiotis Atmatzidis είπε...

Κώστα, το Υπ. Οικ. προϋποθέτει πως δηλώνεις - άρα κλέβεις - τουλάχιστον το 25% των εσόδων σου. Άρα οποιαδήποτε ορθολογική προσέγγιση θα σε οδηγήσει σε αδιέξοδο.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...