Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πλειοψηφία τους ουδέποτε είδαν θετικά τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη. Ακόμη και σε δήμους που είχαν εκλεγεί Συμπαραστάτες με ευρεία, διαπαραταξιακή πλειοψηφία, παρά τις προσπάθειες όσων υπηρετήσαμε τους πολίτες από αυτή τη θέση, υπήρξε μια απαξιωτική στάση. Αυτό αποτυπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Καρπέτας, ζητά, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και του Συμπαραστάτη του Δημότη! (βλ. εδώ).
Πρόκειται για επαναφορά ενός παλαιότερου αιτήματος, το οποίο είχε διαμορφωθεί στην ίδια επιτροπή της ΚΕΔΕ στα τέλη του 2012. Μετά από την παρέμβασή μας, τελικά το αίτημα αυτό αναδιαμορφώθηκε στο τελικό κείμενο της Επιτροπής Θεσμών, τον Μάιο του 2013, ως αίτημα "διαλόγου με το Δίκτυο Συμπαραστατών". Είναι άγνωστο τί μεσολάβησε από τότε και κυρίως για ποιό λόγο η ΚΕΔΕ και οι επιτροπές της ουδέποτε υλοποίησαν το αίτημά τους για διάλογο με το Δίκτυο Συμπαραστατών.
Κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο έχουν ήδη εκλεγεί επτά (7) Περιφερειακοί Συμπαραστάτες του Πολίτη και της Επιχείρησης (από τις 13 περιφέρειες συνολικά) και είκοσι επτά (27) Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης. Το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην έκθεσή του για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία στην Ελλάδα εξήρε τον ρόλο του Συμπαραστάτη και υπογράμμισε ότι ο θεσμός λειτουργεί σε λίγους δήμους.
Σε πείσμα όλων των παραπάνω, οι Συμπαραστάτες εξακολουθούν να δουλεύουν, υποδεχόμενοι τις καταγγελίες για την κακοδιοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και την διαμεσολαβητική επίλυση των προβλημάτων. Θα είχε ενδιαφέρον να ρωτήσουν οι αιρετοί και τους πολίτες που εκπροσωπούν, κατά πόσον επιθυμούν την κατάργηση του θεσμού.