Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2009

H εφαρμογή του νόμου περί τύπου στα blogs

Aύριο είμαι ομιλητής στην ημερίδα "Επίκαιρες εξελίξεις στο Δίκαιο των ΜΜΕ" που διοργανώνεται στην Αθήνα. Μου ζητήθηκε να αναπτύξω ένα ζήτημα που αφορά τα ιστολόγια και το κατά πόσον εφαρμόζεται η νομοθεσία περί τύπου σε αυτά. 

Στην εισήγησή μου θα εξετάσω:

- εάν υπάρχει όντως κενό δικαίου που επιτρέπει αναλογική εφαρμογή του νόμου περί τύπου στα ιστολόγια

-  εάν εφαρμογή του νόμου περί τύπου είναι συμβατή το συνταγματικό  δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης των ιστολόγων

- εάν υπάρχει κενό δικαίου ως προς την άρση του απορρήτου, δηλ. της ανωνυμίας του ιστολόγου.

- εάν οι όροι χρήσης αποτελούν  επαρκή θεσμικά αντιμετώπιση του θέματος ή αν ο νομοθέτης οφείλει να επέμβει στο επίπεδο των όρων χρήσης.

- εάν το στοιχείο της διάδρασης συνεπάγεται αυτομάτως μια αυτορρυθμιζόμενη ελευθερία έκφρασης 

Απ' όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που θα τεθούν αυτά τα νομικά ζητήματα σε επίπεδο νομικής ημερίδας, υπό το φως της πρόσφατης νομολογίας δικαστηρίων του 2008 και 2009 και ελπίζω τα συμπεράσματα που  θα βγουν να είναι χρήσιμα για την δικαστική ή και εξωδικαστική επίλυση διαφορών που προκύπτουν από τη χρήση ιστολογίων. 

Η εκδήλωση θα γίνει στις 17.30 όπως λέει το πρόγραμμα (οδός Μαυρομιχάλη αρ. 23, "Νομική Βιβλιοθήκη, αίθουσα Ευρώπη, ελεύθερη είσοδος) και θα σας περιμένω για ανταλλαγή απόψεων. 


3 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλή επιτυχία! Για κάποιους που είναι μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα προβλέπεται ανάρτηση της εισήγησης στο ιστολόγιο; Γιατί το θέμα είναι κάτι παραπάνωαπό ενδιαφέρον.

e-Lawyer είπε...

Θα το δώσω σε μορφη μελέτης για το νομικό περιοδικό Ραδάμανθυς και θα προσπαθήσω να το ηχογραφήσω για να το ανεβάσω εδώ.

Unknown είπε...

Ωραία. Καλή επιτυχία και πάλι.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...