Τρίτη, Μαρτίου 30, 2010

Αγωγή κατά του tvxs: θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 1990;


Αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ αξιώνουν με αγωγή τους εναντίον του tvxs.gr οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.κ. Κοτρόγιαννος, Λάβδας και Μενδρινού. Οι καθηγητές εμμένουν στην αξίωσή τους για εφαρμογή του Νόμου Περί Τύπου σε ένα διαδικτυακό μέσο, γεγονός που θα σήμαινε ότι πριν δημοσιευθεί οτιδήποτε από τρίτους σχολιαστές (ψευδώνυμους, επώνυμους ή ανώνυμους) θα πρέπει να έχει προηγουμένως εγκριθεί από τον φορέα που παρέχει τη δυνατότητα σχολιασμού. Με τη λογική αυτή, αντίστοιχα, το twitter, το facebook, το youtube και όλες οι υπηρεσίες που δίνουν την δυνατότητα σχολιασμού, θα έπρεπε να ελέγχουν προληπτικά οτιδήποτε σκοπεύει να δημοσιεύσει ένας χρήστης. Είναι αυτονόητο, ότι έτσι δεν θα υπήρχε καν το Web 2.0 και θα επιστρέφαμε στις παλιές ενημερωτικές δομές και τη σχέση εκδότη-διευθυντή-συντάκτη, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή Κοινωνία της Πληροφορίας. Η προσέγγιση αυτή έχει απορριφθεί ήδη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης το 2008, ενώ πρόσφατα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά νομολόγησε ότι οι υπέρογκες αποζημιώσεις που προβλέπει ο Νόμος Περί Τύπου δεν βρίσκουν αναλογική εφαρμογή σε blogs.

Πριν την υποβολή της αγωγής είχε προηγηθεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία ορίζει ως ασφαλιστικό μέτρο την διαγραφή των ... ήδη διαγραφέντων (εδώ και μήνες) σχολίων που ενόχλησαν τους καθηγητές. Ωστόσο, με την απόφαση αυτή είχε κριθεί ότι τα τρία επίμαχα άρθρα του tvxs δεν προσέβαλαν την προσωπικότητα των καθηγητών, ενώ το Δικαστήριο απέρριψε και το αίτημά τους να μην γίνει καμία αναφορά στα πρόσωπά τους στο μέλλον. Ωστόσο, η αναγνώριση προληπτικής ευθύνης του tvxs.gr για το περιεχόμενο των σχολίων (δηλαδή προέγκρισης πριν την ανάρτησή τους και διαρκούς εποπτείας) κατ' εφαρμογή του Νόμου Περί Τύπου δεν συμβαδίζει με την ίδια τη φύση του Διαδικτύου, στο οποίο η ροή της πληροφορίας μπορεί να ελέγχεται μόνο εκ των υστέρων και ο φορέας να είναι υπεύθυνος μόνο εφόσον λάβει γνώση του παράνομου περιεχομένου.


Από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...