Παρασκευή, Απριλίου 05, 2019

Ψηφίστηκε η διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων με 5 ΛΟΑΤΚΙ και 2 Ρομά οργανώσεις

Αφού πρώτα παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Σταυρόπουλος, με μια επιστολή που καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να προσθέσει ΜΚΟ στην σύνθεση της ΕΕΔΑ με τρόπον ώστε να στρεβλώνεται η ανεξαρτησία της και αφού κατήγγειλε και ότι ο Πρωθυπουργός ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για το έργο της, η Βουλή σαν να μην συμβαινει τίποτε, ψήφισε χθες το βράδυ την διεύρυνση της συνθεσής της με 5 ΛΟΑΤΚΙ και 2 Ρομά οργανώσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2 λοιπόν του νέου νόμου, στην ΕΕΔΑ εκτός από την Διεθνή Αμνηστία, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Ρομά (ΠΟΣΕΡ), προστίθενται οι εξής οργανώσεις:

- Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ"
- το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.)
- το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας - Athens Pride
- η Ομοφυλοφυλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (Ο.Λ.Κ.Ε.)
- η COLOURYOUTH - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
- οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
- η Hellenic Roma Action - HEROMACT

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αναπηρικό κίνημα στην Επιτροπή εκπροσωπείται μόνο από την ΕΣΑΜΕΑ, δηλαδή την τριτοβάθμια οργάνωσή τους, το κίνημα των κρατουμενων δεν εκπροσωπείται, ούτε και οι μετανάστες.

Κι ενώ δεν εκπροσωπούνται αυτές οι κατηγορίες, αίφνης στην Εθνική Επιτροπή, όπου θα έπρεπε να εκπροσωπούνται οργανώσεις με πανελλήνια εμβέλεια, εισέρχονται οργανώσεις με καθαρά τοπική δράση αποτυπωμένη στην ίδια την επωνυμία τους, όπως είναι το Athens Pride που είναι απλά ο φορέας διοργάνωσης του τοπικού φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ της Αθήνας και δεν είναι κατανοητό τί ακριβώς θα προσφέρει στο έργο της επιτροπής η διοργάνωση ενός τοπικού φεστιβάλ, ενώ υπάρχουν άλλες 4-5 τέτοιες οργανώσεις τοπικών φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ στην χώρα. Και η COLOURYOUTH που είναι απλά μια κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ "νέων Αθήνας".
Έχουμε επίσης πολλά χρόνια να ακούσουμε κάποιο νέο ακόμη και από την ΟΛΚΕ.

Η Κυβέρνηση προκάλεσε ένα σοβαρό πρόβλημα που θίγει την ανεξαρτησία της Ε.Ε.Δ.Α., η οποία ανεξαρτησία αξιολογείται με βάση τις Αρχές των Παρισίων, διεθνές κείμενο του ΟΗΕ του 1993 (βλ. εδώ). Εάν μία Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κριθεί ότι δεν πληροί αυτές τις αρχές, απλά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει κανονικά την χώρα στα διεθνή fora των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δείτε και την ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό, το Ποτάμι (εδώ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...