Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2006

To πρόβλημα με το Μητρώο του άρθρου 13

είναι ότι δεν υπάρχει πεδίο για να δηλωθεί διεύθυνση e-mail στο οποίο οι διαφημιζόμενοι δεν επιτρέπεται να στέλνουν υλικό direct marketing. Αν δείτε την έντυπη φόρμα για εγγραφή στο Μητρώο της Αρχής, δεν υπάρχει πεδίο δήλωσης του e-mail σας. Επομένως, ένας διαφημιζόμενος μπορεί ανα πάσα στιγμή να ισχυριστεί ότι είστε μεν γραμμένος στο Μητρώο, αλλά δεν μπορούσε να γνωρίζει από κάπου και το mail σας, προκειμένου να μην σας στείλει διαφημιστική επιστολή. Άρα η προστασία περιορίζεται μόνο στο συμβατικό ταχυδρομείο, το φαξ και το τηλέφωνο, χωρίς να αφορά και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Η πρότασή μου είναι στο πεδίο "Διεύθυνση" της αίτησης να συμπληρώνεται εκτός από η διεύθυνση κατοικίας και η "διεύθυνση" ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Φυσικά η Αρχή θα πρέπει να διορθώσει την έντυπη φόρμα, ώστε να δοθεί ρητά η δυνατότητα στον πολίτη να προστατεύσει και το mail box του.
Πάντως, επειδή βλέπω ότι αυτή η συζήτηση (στην οποία έχω αφιερώσει αρκετά posts και στο e-lawyer) αναθερμαίνεται, πρέπει να επισημάνω ότι τα μητρώα αυτά στην διεθνή βιβλιογραφία ονομάζονται "Λίστες Ροβινσόνων"...
Στην πράξη πάντως, επειδή ο Νόμος προβλέπει αποζημίωση 6.000 ευρώ, υπήρξαν συμπολίτες μας που αποζημιώθηκαν (είχα την χαρά να έχω συνδράμει στις συγκεκριμένες δίκες). Καλό είναι να ενεργοποιούμε τα δικαιώματά μας.

5 σχόλια:

FUFUTOS είπε...

Χαίρετε,

Υποβάλλω μερικά ερωτήματα πιστεύοντας ότι οι απαντήσεις σας θα μας χρησιμεύσουν να κατατοπιστούμε πληρέστερα:
-Να προτιμήσω ηλεκτρονική ή έντυπη κατάθεση της αίτησης;
-Η προσθήκη της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ή άλλων στοιχείων (π.χ. η φράση ... απαγορεύω ... εκτός από όσους έχω δώσει έγγραφα τη συγκατάθεσή μου) εκτιμάτε ότι θα είναι έγκυρη;
-Τι χρονικό διάστημα μεσολαβεί μέχρι την "ενεργοποίηση"; Υπάρχει ενημερωτική απάντηση από την Αρχή;

Ευχαριστώ, καλή βδομάδα

e-Lawyer είπε...

Όλες οι μορφές (ηλεκτρονική ή ταχυδρομική ή "ενταύθα") κατάθεσης είναι ισοδύναμες νομικά. Μην ξεχνάτε να ζητάτε το αποδεικτικό κατάθεσης της αίτησης, διότι από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής σας αρχίζει η προστασία σας (αν η Αρχή καθυστερήσει να περάσει την αίτησή σας στο Μητρώο, αυτό δεν επηρεάζει την αστική προστασία, αφού η Αρχή θα υπέχει πια ευθύνη αν κάποιος σας στείλει διαφημιστικά μηνύματα στο μεταξύ). Αν στείλετε την αίτηση ηλεκτρονικά, ζητείστε επιβεβαίωση λήψης και αποστολή αριθμού πρωτοκόλλου/ημερομηνίας από την Αρχή. Αν δεν λάβετε επιβεβαίωση λήψης, επικοινωνείστε τηλεφωνικά με την Αρχή για περισσότερες πρακτικές πληροφορίες. Η προσθήκη ηλεκτρονικής διεύθυνσης είναι έγκυρη, δεδομένης της διατύπωσης του άρθρου 13 παρ. 3 αλλά και του άρθρου 19 του Ν.2472/1997.
Η δήλωση "εκτός από όσους έχω δώσει την έγγραφη συγκατάθεσή μου" είναι περιττή. Η αντίρρηση που δηλώνεται με την καταχώρηση στο Μητρώο 13 είναι γενική, δηλαδή ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ειδικότερη συγκατάθεση. Αν έχετε δώσει γραπτή συγκατάθεση εξυπακούεται ότι λόγω ειδικότητας αυτή κατισχύει της γενικής αντίρρησής σας. Επίσης εξυπακούεται ότι όπου δεν έχετε δώσει συγκατάθεση ισχύει η γενική αντίρρηση του άρθρου 13 παρ. 3.
Πρακτικά θα συμβούλευα να μην προσθέσετε δικής σας εμπνεύσεως παρατηρήσεις στην αίτηση, γιατί ενώ νομικά μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, στην πράξη ίσως η μηχανιστική μεταφορά των πεδίων σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο να μην επιτρέπει καταχώρηση πρόσθετων σχολίων και να μην μεταφερθούν οι παρατηρήσεις σας. Φυσικά, καθένας έχει το δικαίωμα να προσθέσει ό,τι θέλει στην Αίτηση, καθώς αυτό προβλέπεται ως το συνταγματικό δικαίωμα του αναφέρεσθαι στις αρχές (άρθρο 10 Συντάγματος).
Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. το βιβλίο "Προσωπικά Δεδομένα, Ερμηνεία Ν.2472/1997", Π.Αρμαμέντος/Β.Σωτηρόπουλος, Σάκκουλας Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2005.

S G είπε...

καλη ιδεα αυτη! γιατι να μην μπορουμε καπου να καταθετουμε τις διευθυνσεις μας και αυτο το αρχειο να ειναι γνωστο (απτην αλλη φανταζεσαι μερικοι να χρησιμοποιησουν την λιστα για να στελνουν μονο εκει μεηλ? :-)

FUFUTOS είπε...

Ευχαριστώ πολύ.

Αν μου τύχει κάποια περίπτωση αποζημίωσης να είστε σίγουρος ότι θα την αναθέσω σε εσάς. :)

e-Lawyer είπε...

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, αλλά όπως έχω πει και από το πρώτο post, για λόγους επαγγελματικής δεοντολογίας, δεν αναλαμβάνω υποθέσεις επισκεπτών του blog.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...