Η 26η Απριλίου αποτελεί την παγκόσμια ημέρα για την διανοητική ιδιοκτησία, ημερομηνία που επελέγη από τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Σε εμάς, άγνωστο για ποιο λόγο, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας την έχει μετεθέσει για την 6η Μαίου, με ένα αδιάφορο πρόγραμμα που θα περιοριστεί σε ομιλιες στελεχών του δημοσίου , βραβεύσεις μαθητών και μουσικές εκδηλώσεις.
Ο σκοπός της καθιέρωσης μιας μέρας - αναφορά σε θεσμό δεν είναι βέβαια ο "εορτασμός", δίκην 25ης Μαρτίου με δεκάρικους και χορωδίες, αλλά η ενημέρωση, ο διάλογος και η συνειδητοποίηση (raising awareness) ενός κοινωνικού ζητήματος.
Ενώ όλες οι χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού έχουν προγραμματίσει σχετικές δράσεις ενόψει της Ημέρας, η Ελλάδα αγρόν αγοράζει (βλ. λίστα εκδηλώσεων σε όλες τις χώρες), παρ' όλο που δεν έχει κανέναν λόγο να αδιαφορεί, τη στιγμή που ακόμη και κρατικοί οργανισμοί φαίνεται να βρίσκονται σε αμηχανία όταν τους τίθενται ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο διάλογος αυτός μπορεί να πυροδοτηθεί όχι στις εκδηλώσεις του ΟΠΙ, αλλά στην εκδήλωση του ΙΑΝΟΥ την Τετάρτη, 23.4.2008. Στο γνωστό χώρο εκδηλώσεων (στη Σταδίου), ώρα 12.30, θα γίνει μια συζήτηση με θέμα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλητές θα είναι οι:
Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΑΡΙΟΣ,
ο Νομικός Σύμβουλος της ΠΟΕΒ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
και ο Νομικός Σύμβουλος του ΟΣΔΕΛ ΖΑΝΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΡΕΑΣ
ο Νομικός Σύμβουλος της ΠΟΕΒ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
και ο Νομικός Σύμβουλος του ΟΣΔΕΛ ΖΑΝΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΡΕΑΣ
To θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς εστιάζει στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας στις νέες τεχνολογίες και την κοινωνία της πληροφορίας.
Η παρουσία των bloggers σε μία τέτοια συζήτηση θα είναι περισσότερο από απαραίτητη.
4 σχόλια:
πολύ σε καμαρώνω με τα τόοοοοσα ενδιαφέροντα.
Μα ασφαλώς θα αστειεύεστε, αγαπητέ κε e-Lawyer, λέγοντας πως είναι άγνωστοι οι λόγοι της μετάθεσης των εορτασμών από την 26η Απριλίου στην 6η Μαΐου !
Προφανώς στη χώρα της επικρατούσας "ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας του Χριστού" πολύ απλά δεν θέλουν να συμπέσουν οι εκδηλώσεις με το +άγιον+ +πάσχα+ (+ευλόγησον+) διότι:
α) έχουμε ήδη εορτασμούς εκείνες τις μέρες, δεν χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους,
β) εκείνες τις μέρες όλοι οι διοργανωτές, ομιλητές, προσκεκλημένοι, κλπ. θέλουν να είναι "στο χωριό",
γ) παραμονή του +αγίου+ +πάσχα+ (+ευλόγησον+) θα είναι όλοι έτσι κι αλλιώς μαστουρωμένοι από τη νηστεία και δεν θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, πόσο μάλλον να αρθρώσουν ομιλία, και
δ) ακόμα κι αν γινόντουσαν οι εκδηλώσεις το μεγάλο Σάββατο, δεν θα ακουγόταν τίποτα από τους κρότους των δοκιμών που θα έκαναν όλη μέρα οι πυροτεχνουργοί της γειτονιάς, και από τα ουρλιαχτά των σκύλων που τρομάζουν από τους κρότους.
Θα ήταν μια πρόκληση πάντως και μια εναλλακτική πρόταση.
Είναι ντροπή να μην υπάρχει η Ελλάδα στον κατάλογο με τις χώρες της παγκόσμιας ημέρας.
Έχει γούστο να παρακολουθείς τις προσπάθειες κάποιων να περάσουν τις διάφορες θέσεις τους, συμφωνώντας, δήθεν, με το θέμα του ποστ.
Διαγόρα, ας ελπίσουμε να γίνουν σύντομα όλοι οι έλληνες αρχαιολάτρες, ώστε να μην γιορτάζουμε το Πάσχα που θάβει τις διάφορες παγκόσμιες μέρες.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γλιτώσουμε από τους μαστουρωμένους και τους ...αλατισμένους.
Kαλό Πάσχα σε όλους!
Δημοσίευση σχολίου