Τρίτη, Απριλίου 29, 2008

Η κατάργηση της υποχρέωσης στράτευσης είναι η λύση για τους φυγόστρατους

Αφού απέτυχε  η προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου της ανυποταξίας με την δημοσιοποίηση ονομάτων απαλλαγέντων (ύστερα από απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας), ο υπουργός ανακοίνωσε πασχαλιάτικα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 ή στα 19.

Ενώ δηλαδη οι σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες καταργούν την υποχρέωση στράτευσης, εμείς εξετάζουμε τη δυνατότητα να ωθήσουμε στην αυτοκτονία και στα ναρκωτικά όσους μόλις τέλειωσαν το σχολείο.

Το φαινόμενο των αυτοκτονιών στους νεοσυλλέκτους έχει αυξηθεί μέσα στο 2008, καθώς σύμφωνα με σχετική μελέτη ένας στους δύο έχει αυτοκτονικές τάσεις και κάνει χρήση ουσιών. Επίσης ένας στους τέσσερις αισθάνεται ότι η ζωή του δεν έχει κανένα νόημα στο στρατόπεδο. Ο ένας στους δέκα από όσους αυτοκτόνησαν είχαν ιστορικό ψυχικής πράγμα που δεν είχε εντοπισθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες κατά την κατάταξη. 

Οι ειδήσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν στις 15.3.2008. Πριν το υπουργείο εξαγγείλει νέα μέτρα για υποχρεωτική στράτευση στα 18 θα έπρεπε να έχει λάβει μέτρα για τα παραπάνω φαινόμενα. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, όχι οι αναβολές και οι φυγόστρατοι. 

11 σχόλια:

abravanel είπε...

Οταν θέλεις στρατόπεδα παντού η στράτευση στα 18 είναι η καλύτερη λύση.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι. Ἂν ὅμως θέλῃς μιὰ χώρα ἱκανὴ νὰ προστατευθῇ (στὴν ἀπίθανη περίπτωσι ποὺ αὐτὸ χρειαστῇ), ἀλλὰ καὶ μὲ ὑγιεῖς καὶ ἐλεύθερους ἀνθρώπους ταυτόχρονα, τότε ἡ κατάργησι τῆς ὑποχρεωτικῆς στράτευσης εἶναι ἡ λύσι.

Ανώνυμος είπε...

Ισοπεδώνεις τον 16αρη και τον 17αρη με το άγχος επιλογής επιστημονικής-επαγγελματικής εξειδίκευσης και το βάρος των πανελλαδικών εξετάσεων. Αμέσως μετά τον στέλνεις στο στρατό και τον αποκτηνώνεις.
Και ύστερα τον στέλνεις στο πανεπιστήμιο, όπου του εξασφαλίζεις μεγάλο περιθώριο φοίτησης (2ν, όπου ν=ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης) και ένα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ που στην ουσία είναι εξεταστικό κέντρο.
Αποτέλεσμα: παράγεις 17χρονους που δεν έζησαν ποτέ ως έφηβοι, παράγεις 20χρονους που βίωσαν την πραγματικότητα μιας παράλογης θητείας καιτελικά, αξιώνεις από τους ανθρώπους αυτούς να λειτουργήσουν με ευθυκρίσια και συνέπεια στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.Αδύνατον.

Η υποχρεωτική στράτευση θα έχει πραγματική αξία, εφόσον: 1.δεν τσακίζει τον προγραμματισμό ζωής του νέου- είναι πιο περιορισμένη χρονικά 2.προσφέρεις κάποιες πρακτικά (π.χ. επαγγελματικα) αξιοποιήσιμες εμπειρίες 3. λειτουργεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Και ναι, είναι αναγκαία γιατί είναι μια σοβαρή δικλειδα διασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας και οργάνωσης του στρατού.

Ανώνυμος είπε...

Όχι ότι διαφωνώ αλλά θα ήθελα να διαβάσω σε αυτό το blog και κάποια νομική/συνταγματική ανάλυση.

Ο Βενιζέλος είχε κάποτε υποσχεθεί μία αλλά όπως ήταν αναμενόμενο ποτέ δεν "επανήλθε"

Ανώνυμος είπε...

Οι ειδήσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν στις 15.3.2008. Πριν το υπουργείο εξαγγείλει νέα μέτρα για υποχρεωτική στράτευση στα 18 θα έπρεπε να έχει λάβει μέτρα για τα παραπάνω φαινόμενα. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, όχι οι αναβολές και οι φυγόστρατοι.

A μπράβο! Για άλλη μια φορά δυστυχώς διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο.

Unknown είπε...

ξέρεις φαντάζομαι τι έκανε ο διάβολος όταν δεν είχε δουλειά να κάνει....

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι ιδέες των φυγοστράτων περί κατάργησης της στράτευσης να τους λείπουν. Να πάνε όπως πάει όλος ο κόσμος

e-Lawyer είπε...

Ανώνυμε: γενικεύεις αυθαίρετα. Δεν είναι ιδέες φυγόστρατων, είναι η λογική εξέλιξη των πραγμάτων. Εθνική άμυνα με την βία δεν γίνεται, ας δώσουν τα υπέρογκα ποσά σε επαγγελματίες.

Ανώνυμος είπε...

E-lawyer,

δεν βρίσκεις περίεργο το εξής: το άρθρο στο οποίο παραπέμπεις, έχει ημερομηνία 15/3, ενώ η φωτογραφία με το... σούβλισμα, προφανώς έχει ληφθεί το Πάσχα!

Για προπαγάνδα μού μοιάζει.

Ανώνυμος είπε...

Φυγόστρατοι(sic).

Ωραίος όρος για
καλαμαθημένα κωλόπαιδα που (θέλουν να) νομίζουν ότι έχουν γεννηθεί στο Λουξεμβούργο.
Χωρίς Αλβανούς, Σκοπιανούς, Βούλγαρους και Τούρκους γείτονες.

Η εκδήλωση παρόμοιων προβλημάτων είναι αποτέλεσμα τής σήψης μιας κοινωνίας λόγω ακόπης ευμάρειας.

Δεν αποτελεί πρωτοφανές ιστορικό φαινόμενο.
Στην ύστερη αρχαιότητα οι πόλεις περιέπεσαν στην ανάγκη μισθοφόρων για την υπεράσπισή τους.
Η ρωμαϊκή λαίλαπα που επήλθε και η κατάληξη, γνωστές.

Τα σημερινά αφασικά μειράκια προθυμότερα θα γινόντουσαν γιουσουφάκια των Τούρκων παρά θα "υπέμεναν" μια αστεία -σήμερα- θητεία.
Έτσι κι αλλοιώς γίνονται πουστράκια από μόδα : για τού λόγου το αληθές μια βόλτα στο Γκάζι και στου Ψυρρή.

Ο Προφήτης

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση στο προηγούμενο σχόλιο : "...λόγω άκοπης (άνευ κόπου) ευμάρειας)"

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...