Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Υπουργικό Συμβούλιο

O Aρχιεπίσκοπος εκλήθη και πήρε μέρος στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, λες και ο ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πρόεδρος μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την μετανάστευση! Λες και οι μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από ασιατικές χώρες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες μισαλλοδοξίας στην κοινωνία μας, όπως καταγράφεται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή ήταν ένα τεράστιο ατόπημα, γιατί πέρα απ' όλα τα άλλα συντηρεί τη σύγχυση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί θεσμικό συνομιλητή του Κράτους σε μια σειρά ζητημάτων εκτός από την παροχή λατρευτικών και τελετουργικών υπηρεσιών. Ενώ σε όλη την Ευρώπη συζητείται η σχέση των κρατών με τις Εκκλησίες, επ' αφορμή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους σταυρούς στα σχολεία, η Ελλάδα δίνει το μήνυμα που μας πηγαίνει πίσω ολοταχώς, αναγνωρίζοντας de facto θεσμική θέση σε έναν από τους θρησκευτικούς ηγέτες και περιφρονώντας επιδεικτικά κάθε άλλη ομολογιακή οργάνωση που εκπροσωπεί χιλιάδες πιστούς.

Διαβάζω ότι "καλύτερα να πηγαίνει η Εκκλησία στο Κράτος παρά το αντίθετο", δηλαδή ότι ήταν καλύτερη αυτή η εικόνα, παρά η εικόνα του Καραμανλή που πήγε να υπογράψει για τις ταυτότητες. Δεν συμφωνώ, είναι χειρότερο αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί η παρουσία του Αρχιεπίσκοπου στο Υπουργικό Συμβούλιο διαμορφώνει συνθήκη και ενδεχομένως συνήθεια, έθιμο, διαδικασία. Η Ελληνική Δημοκρατία θρησκεύεται με συγκεκριμένο τρόπο και προπαγανδίζει υπέρ μιας Εκκλησίας, περιφρονώντας τις υπόλοιπες Εκκλησίες, περιφρονώντας κάθε διαφορετική συνείδηση που θίγεται από τις τυραννικές πλειοψηφίες.

Η πολιτική είναι, κατά κύριο λόγο, διαχείριση συμβόλων. Η Κυβέρνηση έχει αφιερώσει το σύνολο των μέχρι τώρα μεγάλων πρωτοβουλιών και τομών της στην διαχείριση συμβόλων: ο Συνήγορος του Πολίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι πολιτικοί αρχηγοί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (δίκην ... "Συμβουλίου της Δημοκρατίας", θεσμός που καταργήθηκε από το Σύνταγμα), ο Αρχιεπίσκοπος στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης: δεν επιτρέπονται οι πλάκες στο facebook γιατί αλλιώς δεν είσαι σοβαρός για να διοριστείς Γενικος Γραμματέας, ασυμβίβαστο η συμμετοχή σε off shore για βουλευτές, υπουργούς και δημάρχους, ημι-ανεξάρτητη αρχή η στατιστική υπηρεσία (αλλά διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο) και όλες οι αποφάσεις στο Διαδίκτυο (χωρίς κύρωση αν δεν ανέβουν). Όλα είναι εικόνα.

Η συγκεκριμένη διαχείριση συμβόλων έρχεται να υποστηρίξει ακριβώς αυτά που περιμένει η μεγάλη πλειοψηφία: μηδενική ανοχή, μάχη κατά της διαφθοράς, συνεργασία του πολιτικού κόσμου για τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και επίσημη συμμετοχή της Εκκλησίας στην παραγωγή πολιτικής. Σε όλα αυτά μπορούν να διατυπωθούν σοβαρές ενστάσεις σε επίπεδο συνταγματικού δικαίου. Οι πρωτοβουλίες αυτές χαϊδεύουν τα αυτιά των πλειοψηφιών και μολονότι φαίνονται ως τολμηρές επιλογές, στην πραγματικότητα περικλείουν την ίδια την ουσία του συντηρητισμού και του ηθικισμού που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας από πάντα. Όσο για το πραγματικά προοδευτικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο ξιφουλκούσε υπέρ της καθιέρωσης συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια μέχρι πέρσι το καλοκαίρι, αναθέτοντας στην κα Καϊλή την υπεράσπισή του στη Βουλή, το οποίο διαφωνούσε με τον κουκουλονόμο, προασπιζόταν τα προσωπικά δεδομένα και τις αρμοδιότητες της Αρχής, ακόμη αναζητείται. Όπως αναζητούνται και όλοι όσοι υποστήριξαν σθεναρά το ΠΑΣΟΚ ως μια προοδευτική δύναμη που θα έδιωχνε τον υπέρμετρο συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία ουδέποτε θα καλούσε στο Υπουργικό Συμβούλιο θρησκευτικούς ηγέτες.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε καμία δουλειά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι κρίμα που σοβαροί άνθρωποι, οπως αυτός, δεν τολμούν να πουν όχι στις "κλείστρες" της Κυβέρνησης που τους μεταχειρίζονται σαν καλεσμένους σε πρωϊνάδικο.


16 σχόλια:

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

Παρέλειψες το σημαντικότερο

Η κυβέρνηση μας είπε με αυτη την κινηση πως είναι κυβέρνηση Ορθοδόξων που απλώς είανι φιλεύσπαλνη για τους άλλους

Γιατί αλλιως κοινωνικό έργο για μετανάστες κάνουν και άλλα δόγματα Ελλήνω πολιτών και άθεοι Έλληνες

Τονίζω δε πως είανι η πρωτη φορά στην "ένδοξη" ιστορία του ελληνικού κράτους που αυτό συνέβη

kopria είπε...

Πέφτεις έξω... δύο τινά συμβαίνουν,
1. Κάνει μεταναστευτική πολιτική μπλοκάροντας ουσιαστικά όποια αντίδραση του Λα.Ο.Σ.
2. http://kopria.blogspot.com/2009/12/blog-post_7747.html

Ανώνυμος είπε...

Οι πράξεις συμβολίζουν ανθυπόσταση και έλλειμμα ανθρώπινης ουσίας στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες, που όταν πονούν πολλοί εκείνη ανακουφίζει συμβολικά και χαριστικά την μονάδα. Και ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος κάνουν την εκμεταλλευτική καριέρα τους μέσα στην ύπαρξη. Εξάλλου κανένας από αυτούς δεν βρίσκεται ψυχολογικά σε δύναμη να δεχθεί ότι γίγνεται αληθινά χρήσιμος στους αναγκασμένους ανθρώπους ή ότι δεν έχει αναλάβει να παίξει τον εκμεταλλευτικό ρόλο που έχει στον εαυτό του αναθέσει επειδή ο ίδιος πιστεύει ότι δεν αξίζει παρά τιμητικά και τέλεια ας πούμε να συμβαίνει ο ίδιος ως ένας πρωθυπουργός ή ένας αρχιεπίσκοπος.

lgreco είπε...

Δηλαδή αν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν πρόεδρος ΜΚΟ, η παρουσία του στο ΥΣ θα ήταν δικαιολογημένη;

Meropi είπε...

Συμφωνώ. Δεν είχε καμιά δουλειά ο Αρχιεπίσκοπος στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ChrisGram είπε...

Τώρα που μας φέρνει τον Χομεϊνί καπέλο το ΠΑΣΟΚ εξηγείται και η δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή ότι βασική προτεραιότητα του σχολείου είναι "η διαμόρφωση εθνικής ταυτότητας (sic) των μαθητών". Όχι κυρία Άννα μου (και πάλι καλά που δεν βάλατε των "Ελληνοπαίδων" αντί των "μαθητών" γιατί θα αυτοκτονούσα)! Βασική προτεραιότητα του σχολείου είναι η εμπέδωση των βασικών γνώσεων και κυρίως του κριτικού πνεύματος ώστε να καλλιεργούνται ελεύθεροι και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι! Το ΠΑΣΟΚ (όπως και το μέλλον) είναι εδώ και μας πονά!
Υ.Γ. Κυρία Άννα μου, πού είναι ο κ. Σημίτης αλήθεια και τι κάνει; Sic transit gloria mundi...

|\/| είπε...

"O Aρχιεπίσκοπος εκλήθη και πήρε μέρος στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, λες και ο ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πρόεδρος μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την μετανάστευση!"

H Mη Kυβερνητική Oργάνωση «Αλληλεγγύη» ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, με σκοπό την υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος.

Είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που συγκροτείται από δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου: το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

http://www.solidarity.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26

e-Lawyer είπε...

Δεν ακούσαμε να εκλήθη με την ιδιότητά του ως πρόεδρος μκο (που ΔΕΝ είναι), αλλά με την ιδιότητά του ως θρησκευτικός ηγέτης.


Το επίσημο συμβουλευτικό όργανο της Κυβέρνησης σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

www.nchr.gr

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

έλεος!

η ΜΚΟ δεν μπορεί να είναι κρατική και η Εκκλησία ειναι ΝΠΔΔ

οι "ΜΚΟ" που ιδρύουν τα κράτη λέγονται GONGOs και όχι NGOs

|\/| είπε...

"Δεν ακούσαμε να εκλήθη με την ιδιότητά του ως πρόεδρος μκο (που ΔΕΝ είναι), αλλά με την ιδιότητά του ως θρησκευτικός ηγέτης."

Οι ιδιότητες δεν χάνονται ή κερδίζονται με αλλαγές καπέλων και οποιοσδήποτε μπορεί να εκπροσωπήσει μια ΜΚΟ, αν το αποφασίσουν τα μέλη της. Αν είχε κληθεί ο Μητροπολίτης Ηλείας ως πρόεδρος της "Αλληλεγγύης", θα υπήρχαν ενστάσεις;


"η ΜΚΟ δεν μπορεί να είναι κρατική και η Εκκλησία ειναι ΝΠΔΔ"

Επομένως αποδέχεστε την Εκκλησία της Ελλάδος ως κρατικό θεσμό.

Όταν 100.000 κάτοικοι της χώρας μας, όλων των φυλών και δογμάτων, σιτίζονται καθημερινά λόγω του έργου της, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να θεωρούμε πως οι παπάδες είναι μόνο για κουνάνε το θυμιατό. Είναι θεσμικός συνομιλητής φύσει και θέσει, με διαμορφωμένη συνθήκη.

http://www.ecclesia.gr/greek/koinonia/koinonia.htm

Μακάρι να καλέσει και τον Πατέρα Αντώνιο της "Κιβωτού".

http://www.kivotostoukosmou.org/

e-Lawyer είπε...

Δεν νομίζω ότι αρνήθηκε κανείς πως η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κρατικός οργανισμός. Αλλά όπως και για κάθε κρατικό οργανισμό, οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται στο καταστατικό του περιοριστικά, βάσει της αρχής της νομιμότητας.

Διαφορετικά να δεχθούμε και ότι οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να δέρνουν τους πολίτες, παρόλο που δεν το γράφει το καταστατικό της αστυνομίας.

Όπερ άτοπον.

Γιάννης Τσιχλής είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
e-Lawyer είπε...

Από τη νομική της πλευρά την σχολιάζω. Αν ξέρατε νομικά, θα γνωρίζατε ότι το έθιμο είναι πηγή του δικαίου, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα.

Αφού δεν ξέρετε όμως, μη μας ταλαιπωρείτε.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

και για τυο δεν μπορει η ΕΛΑΣ να φτιάχνει ΜΚΟ ασχετα αν στην Ελλαδα και αυτο εχει γινει

Αόρατη Μελάνη είπε...

δεν κατάλαβα τι νόημα είχε η αναφορά στις ΜΚΟ, μήπως κάτι μου ξέφυγε στην ανάγνωση;

Και για να μην κάνω ανόητες ερωτήσεις, ας κάνω την βασική για μένα ερώτηση: ποια νομοθεσί διέπει την λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου; Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, έχει δικαίωμα ο πρωθυπουργος να καλεί όποιον θέλει ως σύμβουλο, ή έχει περιορισμούς;

Γιατί αν δεν έχει περιορισμούς, δεν μιλάμε για νομικό ατόπημα, αλλά για πολιτικό ατόπημα - έτσι έχω καταλάβει εγώ τουλάχιστον. Και το αν είναι όντως ατόπημα ή όχι, εφόσον κρίνουμε την πολιτική του μόνο διάσταση, είναι καθαρά θέμα προσωπικής εκτίμησης του καθενός. (ας σημειωθεί ότι κι εγώ ατόπημα το θεωρώ, από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από πλευράς πολιτικής σκοπιμότητας το θεωρώ εξαίρετη κίνηση: σίγουρα εξασφάλισε πολλούς ψηφοφόρους έτσι).

Αόρατη Μελάνη είπε...

Είχα αφήσει ένα σχόλιο χτες και τώρα δεν το βλέπω. Να υποθέσω ότι χάθηκε στο google?

Περίπου έλεγα ότι θα ήθελα να ξέρω το νομικό πλαίειο που διέπει την λειτουργία του υπουργιού συμβουλίου. Θα ήθελα να ξέρω επίσης αν βάσει του πλαισίου αυτού ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να καλεί στο υπουρικό συμβούλιο όποιον θέλει. Θέλω δηλαδή να καταλάβω αν πρόκειται για νομικό ατόπημα ή μόνο για πολιτικό (όχι ότι θα ήταν και λίγο, ίσως μάλιστα να ήταν σημαντικότερο, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα).

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...