Σάββατο, Μαρτίου 24, 2012

Παραπληροφόρηση για τους ελεύθερους σκοπευτές



Σήμερα κυκλοφόρησαν τρεις φωτογραφίες που εξακολουθούν να αναπαράγονται ευρέως ακόμα και τώρα. Η μία εικονίζει δύο άτομα στη στέγη της Βουλής, το ένα κρατάει κυάλια. Επίσης, κυκλοφόρησαν δύο φωτογραφίες με ελεύθερους σκοπευτές, υποτίθεται στο κέντρο της Αθήνας.







Επειδή ξέρω πάρα πολύ καλά το κέντρο και τα δύο κτίρια δεν μου θύμισαν τίποτε από Αθήνα, έβαλα τις δύο φωτογραφίες στο google search, στην αναζήτηση φωτογραφιών. Βγήκαν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα: η μία είναι από το Βερολίνο και χρονολογείται από το Μάιο του 2009 (βλ. εδώ), ενώ η άλλη (που αναγράφει και στα τούρκικα "Ελλάδα 2012") είναι από το Πότσνταμ το Σεπτέμβριο του 2010 (βλ. εδώ).

Η περίπτωση αυτή επαναφέρει ένα κεντρικό ζήτημα που αφορά την δεοντολογία: έχουμε όλοι υποχρέωση να διασταυρώνουμε πριν αναμεταδώσουμε δημόσια μια πληροφορία. Σε συνθήκες Διαδικτύου, όταν η παραπληροφόρηση γίνεται ψηφιακά, είναι εξίσου ευχερές, με μέσα απλά και προσβάσιμα σε κάθε χρήστη, όπως απέδειξα παραπάνω, να αποκαλυφθεί η αλήθεια.


20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επιτέλους!! έπρεπε κάποιος να μιλήσει. βγάζουν μάτι ότι δεν είναι σημερινές

grsail είπε...

Οπωσδήποτε πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες, αλλά δυστυχώς το video [ http://youtu.be/uQDarqD4iVg] δείχνει αυθεντικό οπότε η ουσία παραμένει ...

Ανώνυμος είπε...

Οικονόμου για ελεύθερους σκοπευτές
http://dai.ly/H1ie9c

Η ύπαρξη ελεύθερων σκοπευτών, η άρση και ο περιορισμός της κυκλοφορίας και οι προληπτικές συλλήψεις, παραβιάζουν τα μάλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ke E-Lawyer θα ασχοληθείτε λοιπόν με κάτι πιο σοβαρό, ή θα ασχολείστε με φωτογραφίες;

e-Lawyer είπε...

Αυτά που λέτε είναι πολιτικά και όχι νομικά. Νομικά δεν βλέπω καμία παραβίαση, αλλά περιορισμούς που δικαιολογούνται για λόγους δημόσιας τάξης, στο μέτρο εξάλλου που δεν υπάρχουν θύματα.

Harris είπε...

Νομικά τι ισχύει δηλαδή; Ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώνεται το κέντρο της Αθήνας, κλείνουν οι σταθμοί μετρό και μαντρώνεται γύρω-γύρω η Βουλή με κάγκελα;

Αυτά προβλέπονται στο Σϋνταγμα μόνο στο άρθρο περί "κατάστασης έκτακτης ανάγκης", δηλαδή περί στρατιωτικού νόμου. Αν δεν αποφασιστεί, με συγκεκριμένη διαδικασία και τεκμηρίωση, όλα αυτά παραβιάζουν ένα σωρό άλλες διατάξεις.

Ή μήπως στις ταράτσες περιμένετε να δείτε κάννες όπλων για να πειστείτε ότι η ΕΛΑΣ έστειλε επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους και όχι να πετάξουν χαρταετό;

e-Lawyer είπε...

Αρκούν αστυνομικές διατάξεις. Το ξέρουμε ότι υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές αλλά το θέμα μας εδώ είναι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες.

Harris είπε...

Ελπίζω το "αρκούν αστυνομικές διατάξεις" να μην είναι απάντηση στον τρόπο ενεργοποίησης του άρθρου περί στρατιωτικού νόμου. Γιατί τότε μιλάμε για εντελώς άλλο πολίτευμα.

Οι φωτογραφίες ήταν εξ' αρχής hoax, αυτό ήταν ολοφάνερο, τουλάχιστον στους Αθηναίους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές σήμερα στο κέντρο. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.

e-Lawyer είπε...

O στρατιωτικός νόμος αφορά αναστολή συνταγματικών ελευθεριών κι όχι συγκοινωνιακές ρυθμίσεις για τρεις ώρες. Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε όλοι από τα δελτία ειδήσεων και δεν αμφισβητούνται.

Η σωστή χρήση φωτογραφιών στο διαδίκτυο προϋποθέτει άλλους όρους από αυτούς με τους οποίους τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα sites, όπως η παράθεση της πηγής που εκεί σκόπιμα αποσιωπήθηκε.

Αυτό είναι το θέμα της ανάρτησης.

Harris είπε...

Άρα ο αποκλεισμός του κέντρου και οι "προληπτικές συλλήψεις", χωρίς καμία απολύτως νομική βάση ή έστω αφορμή (π.χ. διαδήλωση), είναι απλώς "συγκοινωνιακές ρυθμίσεις".

Ενώ η αναμετάδοση λάθος φωτογραφιών στο δίκτυο, ακόμα και αν έγινε "σκόπιμα" (λες και είναι πρωτοφανές), είναι το πανμέγιστο ζήτημα στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Απαγόρευση των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας, για το καλό... της ρύθμισης της κυκλοφορίας. Κάτι σαν τις διαδηλώσεις στο πεζοδρόμιο ή τη μεταφορά της Βουλής εκτός κέντρου.

ΟΚ, κατάλαβα...

Ανώνυμος είπε...

Προς Jaga:
Ωραία, δεκτό αυτό που λέτε.
Προτείνετέ μας σας παρακαλώ, ποιός είναι ο αναλογικότερος τρόπος αντιμετώπισης του εξής φαινομένου:
-Αποφασίζεται παρέλαση από τα συντεταγμένα όργανα του κράτους.
-Την ώρα της παρέλασης 500 (θέλετε 1000; 1000! θέλετε 2000; 2000!) καταλαμβάνουν το οδόστρωμα και δεν αφήνουν την παρέλαση να συνεχισθεί.
Τι κάνει κατά τη γνώμη σας το κράτος δικαίου(γιατί ξεχνάμε ενίοτε ότι το "δικαίου" προσδιορίζει τη λέξη "κράτος");

e-Lawyer είπε...

Δεν είναι χωρίς βάση είπαμε ο αποκλεισμός του κέντρου! Είναι στο πλαίσιο της αρμοδιότητας των αστυνομικών διατάξεων και υπάρχει σαφής συνταγματική εξουσιοδότηση.

Οι προληπτικές συλλήψεις είναι παράνομες κατά τη γνώμη μου, αλλά δεν έχουν σχέση με τους παράνομους σκοπευτές που είναι το θέμα μας εδώ.

Το ότι επιμένεις να επιβάλλεις ένα άλλο θέμα συζήτησης δεν δείχνει ιδιαίτερη αποδοχή του context όμως.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως προσωπικά δεν ήξερα ότι κυκλοφόρησε τέτοια είδηση... Αλλά όντως θα ήταν υπερβολικό -πέρα του δέοντος δηλαδή- να έφταναν σε τέτοια πράξη.

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη, εγώ δεν νομίζω ότι υπήρξε πάντως κάποιος που νόμισε ότι οι φωτογραφίες είναι από το κύριο θέμα. Εγώ ουδέποτε το νόμισα. Θεώρησα εξαρχής ότι ειναι συμπληρωματικές φώτο από αλλού για να συνοδεύσουν το σημαντικότατο θέμα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.
Σίγουρα μερικές φορές το θέμα με τις φώτο είναι υπαρκτό και πρέπει να διασταυρώνονται αλλά νομίζω στο συγκεκριμένο θέμα ήταν απλά συμπληρωματικές, δεν έχει να κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Για τις φωτογραφίες όντως έχετε δίκιο αλλά στην τηλεόραση εκπρόσωπος της Αστυνομίας μίλησε ότι ναι υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές αλλά όχι για τον λαό.Άρα λίγο με νοιάζει αν οι φωτό είναι αυτές ή άλλες.

e-Lawyer είπε...

Πάντως τα παραπάνω σχόλια δεν τα διάβασες.

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Από χθες κοινοποιώ ξανά & ξανά την έρευνά σας κι απορώ που μοιάζει κάποιοι να μη θέλουν να δουν την αλήθεια (παρά τη γοτθική ταράτσα).
& ως μικρή απάντηση στα ανωτέρω σχόλια θα ήθελα να πω πως ασχολείστε με νομικά & σοβαρά & μιά έρευνα για ένα μύθο που μάς βλάπτει όλους νομίζω δεν παρεκκλίνει της θεματολογίας τούτου του blog.

Ανώνυμος είπε...

Από πότε η νομική δεν είναι άσκηση πολιτικής;
Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας;

deus

e-Lawyer είπε...

Η νομοθεσία, όχι η νομική. Η νομική είναι επιστήμη.

Ανώνυμος είπε...

Η νομοθεσία, το να κάνεις νόμους, είναι πολιτική. Η νομική, το να ερμηνεύεις τους νόμους είναι επιστήμη. Και τι ακριβώς σημαίνει "επιστήμη", μπορείτε να δώσετε έναν ορισμό;

e-Lawyer είπε...

Η νομική επιστήμη είναι το γνωστικό πεδίο που παρέχει στον άνθρωπο την δυνατότητα να ελέγχει κατά πόσον τα προϊόντα της νομοθετικής λειτουργίας είναι σύμφωνα με το δίκαιο.

4 παραβάσεις του GDPR από την Google διαπίστωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Με την σημερινή απόφαση 54/2024 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον καταγγέλλοντα - που απασχό...