Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2012

Mεταβολή "μικρού" ονόματος για συνειδησιακούς λόγους


Η μεταβολή του κύριου ("μικρού")  ονόματος για συνειδησιακούς λόγους απασχολεί ολοένα και περισσότερους πολίτες. Από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ότι η διαγραφή θρησκεύματος από τα ληξιαρχεία γίνεται με μια απλή δήλωση, υπήρξαν αιτήματα πολιτών για διαγραφή. Στη συνέχεια, αυτούς τους πολίτες απασχολεί το αίτημα της μεταβολής κύριου ονόματος που αντιστοιχεί σε ιερές μορφές του αρχικού θρησκεύματός τους. Ενώ όμως η διαγραφή του θρησκεύματος, όπως και η μεταβολή του επωνύμου, γίνονται με αιτήσεις προς την Διοίκηση, η μεταβολή του κύριου ονόματος αποφασίζεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση (άρθρ. 13 παρ. 1 Ν 344/1976).

Ο νόμος αναφέρει ότι το Δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει το κατά πόσον υπάρχει "σπουδαίος λόγος", ο οποίος δικαιολογεί την μεταβολή του κύριου ονόματος. Υπάρχουν, για παράδειγμα, δικαστικές αποφάσεις που απορρίπτουν την μεταβολή του κύριου ονόματος όταν ο επικαλούμενος λόγος κρίνεται ήσσονος σημασίας. Δεν λείπουν πάντως και αποφάσεις κατά τις οποίες ένα μη εύηχο όνομα δικαιολόγησε τέτοια μεταβολή. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά την μεταβολή του ονόματος "Γκόλφω", λόγω του προβλήματος που αντιμετώπιζε η αιτούσα από τον συσχετισμό της με ηρωϊδα διαφήμισης ανθρακούχου νερού! Λόγοι συνειδησιακοί πάντως, όπως είναι η μεταβολή του θρησκεύματος, έχουν ήδη κριθεί επαρκείς για την μεταβολή. Στην απόφαση 430/2003, το μονομελές πρωτοδικείο Πάτρας έκρινε ότι η μεταβολή του θρησκεύματος αποτελεί και σπουδαίο λόγο για την μεταβολή του κύριου ονόματος: "«…η βούληση του αιτούντος για μεταβολή του ονόματός του, ενόψει της ανωτέρω μεταβολής της θρησκευτικής του πίστης, κρίνεται δικαιολογημένη και επιβαλλόμενη από σπουδαίο λόγο, που συνδέεται άρρηκτα με την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει δεκτή η υπό κρίση αίτηση του, ως και κατ` ουσία βάσιμη και να μεταβληθεί το κύριο όνομα αυτού, κατά τα ειδικότερα στο διατακτικό οριζόμενα...».

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναθέσουν την σχετική εντολή σε πληρεξούσιο δικηγόρο, ο οποίος υποβάλλει το αίτημα στο δικαστήριο και το κοινοποιεί με δικαστικό επιμελητή στον αρμόδιο εισαγγελέα. Κατά την ημέρα της δικασίμου, προσκομίζονται όλα τα σχετικά έγγραφα που υποστηρίζουν το αίτημα και, στη συνέχεια, αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Σε περίπτωση θετικής έκβασης, η τελεσίδικη απόφαση με την οποία διατάσσεται η μεταβολή του ονόματος προσκομίζεται στο ληξιαρχείο, το οποίο είναι υποχρεωμένο να προβεί στην σχετική μεταβολή.  

8 σχόλια:

Σταύρος Αγγελόπουλος είπε...

Πολύτιμη βοήθεια το άρθρο σας. Να είστε καλά Κε. Συνάδελφε.

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας πρέπει να έχει δικαίωμα ( έστω για μια μόνο φορά ) στην αλλαγή του ονοματεπώνυμου του. Δε γίνεται να επιβάλλει κανένας κάποιον σε όνομα και επώνυμο, όπως δεν μπορεί να τον επιβάλει σε κανένα θρήσκευμα. Σε άλλους μας αρέσει το ονοματεπώνυμο μας και το θρήσκευμα που μας έδωσαν, άλλοι όμως δε νιώθουν καλά. Για αυτό τον λόγο πρέπει να απλοποιηθεί αυτή η διαδικασία, καθώς και το επίσημο ονοματεπώνυμο να αποφασίζεται με την ενηλικίωση του κάθε ατόμου για το πως θέλει να ονομάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτα ειναι δικαιωμα τιυ καθενος να εχει το ονομα που επιθυμει

Demis είπε...

Χρησιμο αρθρο!Εχω κανει και εγω αλλαγη κυριου ονοματος και μαλιστα προσφατα.Δυστυχως υπαρχει αρκετη γραφειοκρατια στην Ελλαδα,ιδιως αμα εισαι αντρας,ομως ειναι δικαιωμα του καθενος να ονομαζεται οπως επιθυμει ο ιδιος και οχι οπως καποιος αλλος αποφασισε για τον ιδιο.Αξιζει λοιπον την αναμονη και το συνιστω ανεπιφυλακτα σε οσους ενδιαφερονται να το κανουν.

Unknown είπε...

Ηταν αρκετά δύσκολο? Ενδιαφέρον αι να κάνω αλλαγη φοβάμαι όμως μην απορριφθεί (αν θεωρηθεί πως δεν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις). Θα μου ηταν ιδιαίτερα χρήσιμες καποιες συμβουλες! Επίσης ποσο περιπου σου κόστισε χρηματικα? Δεδομένου οτι απαιτείται δικαστική απόφαση φαντάζομαι πρέπει να ανατρεξω σε δικηγόρο..

e-Lawyer είπε...

Δεν είναι δύσκολο, ούτε ιδιαίτερα ακριβό. Δεν γίνεται χωρίς εξειδικευμένο δικηγόρο.

Ζετα Μπ. είπε...

Κατα ποσο ειναι εφικτη η αλλαγη ενος μη ευηχου ονοματος ; ειναι αρκετα χρονοβορα διαδικασια ;

e-Lawyer είπε...

Ειναι εφικτή όχι ιδιαιτερα χρονοβόρα. Στειλτε το ερωτημα εδω: vsotiropoulos@gmail.com

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...