Τρίτη, Μαΐου 23, 2023

Crash test ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

 Ο ΣΥΡΙΖΑ (2015 - 2019):

- με τον Ν.4356/2015 θέσπισε: το σύμφωνο συμβίωσης (χωρίς τεκνοθεσία), το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το άρθρο 81Α για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού - ταυτότητας - χαρακτηριστικών φύλου και κατάργησε το άρθρο 347 ΠΚ για το ποινικό αδίκημα της παρά φύση ασέλγειας που διαφοροποιούσε τα όρια ηλικίας συναίνεσης για ομοφυλοφιλικό σεξ (ήταν στο 17ο έτος) από τα όρια συναίνεσης για ετεροφυλοφιλικό σεξ (είναι στο 15ο έτος).
- Με τον Ν.4443/2016 θέσπισε την ίση μεταχείριση χωρίς διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και χαρακτηριστικών φύλου στον τομέα της εργασίας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, εξαιρώντας όμως τον τομέα της παιδείας και της υγείας.
- Με τον Ν.4491/2017 θέσπισε την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις και χωρίς εξετάσεις (αλλά ως δικαστική διαδικασία και με την προϋπόθεση αγαμίας και μερικής ενηκλικότητας). Πρόσθεσε επίσης στον αντιρατσιστικό Ν.4285/2014 και τα "χαρακτηριστικά φύλου", για την προστασία των ίντερσεξ ατόμων από δημόσια υποκίνηση βίας, μίσους και διακρίσεων.
- Με τον Ν.4538/2018 θέσπισε την δυνατότητα αναδοχής παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια.
- Με τον Ν.4531/2018 κύρωσε την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένων και των διεμφυλικών γυναικών.
- Με τον Ν/.4604/2019 για την ουσιαστική ισότητα των φύλων επέβαλε τον σεβασμό του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας / χαρακτηριστικών φύλου στον σχεδιασμό πολιτικών για την εκπαίδευση, την τοπική αυτοδιοίκηση και την ραδιοτηλεόραση.
- Με τον Ν.4604/2019 προστέθηκαν τέσσερις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις στην σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που μέχρι τοτε δεν είχαν καθόλου τέτοια εκπροσώπηση.
Η ΝΔ (2019 - 2023):
- δεν συμπλήρωσε κανένα από τα κενά του ΣΥΡΙΖΑ στην παραπανω νομοθεσία, παρόλο που συστησε την Επιτροπή για την Σύνταξη Έκθεσης ΛΟΑΤΚΙ Ισότητας που επισήμανε τα κενά και τα λάθη.
- Μείωσε τις 4 ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις σε 1 έδρα (με έναν αναπληρωματικό) στην ΕΕΔΑ.
- Κατάργησε με υπουργική απόφαση την απαγόρευση αιμοδοσίας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, προσθέτοντας όμως και νέες απαγορεύσεις στην αιμοδοσία.
- Πρόσθεσε τα τρανς πρόσωπα στο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτών από τον ΟΑΕΔ.
- Θέσπισε με τον Ν.4931/2022 την απαγόρευση πρακτικών μεταστροφής, αλλά ταυτόχρονα την επιτρέπει σε ενήλικους με συναίνεσή τους και δεν απαγορεύει την διαφήμισή της σε όσους δεν το κάνουν επαγγελματικά (παπάδες).
- Με τον Ν.4958/2022 απαγόρευσε τις χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ βρέφη αλλά δεν αναγνώρισε την τρίτη καταχώριση φύλου για τα ιντερσεξ άτομα.
- Με τον Ν.4985/2022 τροποποίησε τον Σωφρονιστικό Κώδικα ωστε να επιτρέπεται σε "διεμφυλικές γυναίκες" (αλλά όχι σε τρανς άντρες!!!) η μεταγωγή τους σε γυναικείες φυλακες.
- Με τον Ν.5029/2023 για τον σχολικό εκφοβισμό δέχτηκε τελευταία στιγμή να λαμβάνεται υπόψη ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα / έκφραση / χαρακτηριστικά φύλου στα κριτήρια βάσει των οποίων υπάρχει "σχολικός εκφοβισμός" και να καταρτίζονται σχέδια δράσης και με αυτά.
- Καταργήθηκαν οι εξετάσεις για ΣΜΝ για όσα μεμονωμένα άτομα θέλουν να τεκνοθετήσουν και
- προβλέφθηκε η συνταγογράφηση prep που ακόμη δεν έχει όμως υλοποιηθεί διοικητικά.
Οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ ειναι σε εμβληματικά νομοσχέδια, με σοβαρά κενά.
Αυτά που έφερε η ΝΔ είναι μπαλώματα δημοσίων σχέσεων με επίσης σοβαρά κενά, για να μην φέρει το γάμο και την τεκνοθεσία και να μην διορθώσει τα κενά στην ταυτότητα φύλου και την ίση μεταχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...