Τετάρτη, Μαΐου 10, 2006

Αερολογίες για την ΕΡΤ

Παρακολούθησα κάποια τεχνάσματα για την έκφραση αντίρρησης για το τέλος πληρωμής της ΕΡΤ που χαιρετίστηκαν από τον κ. Τσαγκαρουσιάνο της LiFO -λες και έχουμε λόγο να περιμένουμε να μας αναγνωρίσουν οι γουτεμβεργιανοί γραφιάδες για να είναι κάτι έγκυρο- χωρίς φυσικά καμία ευθύνη και παρ' όλο που όπως λέει και ο ίδιος, αν βλέπει τηλεόραση θα είναι μόνο ΕΡΤ.
Οι δικές μου παρατηρήσεις συνολικά είναι οι εξής:
1. Η προτεινόμενη μεθοδολογία (παρακατάθεση στο ΤΠκΔ) είναι επικίνδυνη και ανούσια ακόμη κι αν ακολουθηθεί από όλους τους συνδρομητές της Δ.Ε.Η. Πολύ απλά, το Δημόσιο οφείλει για λόγους δημοσίου λογιστικού να στραφεί δικαστικά σε όσους δεν πληρώσουν το ανταποδοτικό τέλος και μάλιστα να ζητήσει εντόκως τα ποσά που δεν κατέβαλαν. Συνεπώς, η έκφραση διαμαρτυρίας θα κοστίσει μάλλον ακριβά σε όσους ακολουθήσουν αυτή την μέθοδο που μπορεί να ήταν trendy λόγω Μελίνας στα late 1970's, αλλά σήμερα είναι ανούσια και αναποτελεσματική, χωρίς καν συμβολικό φορτίο. Το μόνο που θα αποδείκνυε κάποιος θα ήταν πόσο κακά νομικά ξέρει.
2. Έχω ορισμένες αμφιβολίες για τη συμβατότητα του υποχρεωτικού τέλους με το κοινοτικό δίκαιο, ιδίως λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ. Πρέπει να ελεγχθεί δηλαδή κατά πόσο σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, η εταιρία που κατέχει την μονοπωλιακή και δεσπόζουσα θέση (Δ.Ε.Η.) μπορεί στη χρέωσή της να ενσωματώνει και τέλη προς τρίτες δημόσιες επιχειρήσεις. Ομολογώ ότι είμαι κάπως αρχάριος στο δίκαιο της ενέργειας (το οποίο ως κοινοτικό δίκαιο είναι από τα πιο πρόσφατα), αλλά επιφυλάσσομαι να το ψάξω. Πάντως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τα ίδια τα κοινοτικά όργανα (Επιτροπή) δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει σχετική παραβίαση από την σχέση ΔΕΗ-ΕΡΤ, χωρίς να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να υπάρχει.
3. Πάντως, σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας είναι αδιανόητο να πληρώνει κάποιος για κάτι που δεν επιθυμεί να προμηθεύεται. Πρόκειται σίγουρα για στρέβλωση του φιλελεύθερου χαρακτήρα του πολιτεύματος.
4. Τα αντίθετα επιχειρήματα περί πολιτικής αναγκαιότητας της Δημόσιας Τηλεόρασης που συνδέονται μάλιστα και με θεμελίωση στον πολιτιστικό ρόλο του μέσου έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα, από την θεωρία της τέχνης και απο την ιστορία των κινημάτων της. Εν ολίγοις, η προκείμενη που αναφέρει ότι η ιδιωτική τηλεόραση, λόγω της σύνδεσής της με την ελεύθερη οικονομία και την κοστοστρεφή λογική της ανάπτυξης των προγραμμάτων της είναι τάχα καταδικασμένη στην αισθητική και τη λογική του μέσου όρου, "αναμοχλεύοντας λαϊκίστικα το ίδιο στάσιμο επίπεδο, αντί να αποσκοπούν στην εξέλιξή του", είναι απλώς ένα χιλιομασημένο πρόσχημα της εκάστοτε Δημόσιας Εξουσίας (βλ. πλειοψηφία, βλ. Κυβέρνηση) που θέλει το σταθερό και ανά πάσα στιγμή προσβάσιμο φερεφωνό της. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα ιστορικό παράδειγμα κρατικής τέχνης που να συνδέθηκε με την πρωτοπορία, το διαφορετικό, το ξεπέρασμα του μέσου όρου, την υπέρβαση: αυτά προέρχονταν πάντοτε και παντού από ιδιοφυείς ιδιώτες. Ακόμη και συλλογικά δρώντες. Ακόμη και λειτουργώντας με λεφτά της κρατικής προπαγάνδας (Αϊζενστάιν). Αλλά ποτέ ως "κρατική τέχνη" δημοσίων υπαλλήλων.
Ο ιδιώτης είναι αυτός που επιθυμεί να αφήσει το όνομά του και τη σφραγίδα του στην ιστορία και στην συλλογική συνείδηση, τη στιγμή που ο δημόσιος υπάλληλος επιθυμεί απλώς να συμπληρώσει τις εργατοώρες μέχρι την πολυπόθητη σύνταξη. Αν ο ιδιώτης δεν έχει οικονομικό (ή και αντιοικονομικό, μην ξεχνάμε και τους ιδιώτες που τολμούν) κίνητρο να κάνει μια πρωτοποριακή εκπομπή, είναι ποτέ δυνατόν να δημιουργηθεί... "υπηρεσιακό" κίνητρο για τον υπάλληλο;
Επίσης δεν βλέπω τι το ωραίο έχει αυτή η σταφιδιασμένη, χωρίς φαντασία, μόνιμα στη φορμόλη(βλ. logos και τα μουσικά σήματα) και βαθύτατα συντηρητική, φασιστική και ακροδεξιά (ακόμη και σε περιόδους πρώιμου πα.σο.κ.) δημόσια ελληνική τηλεόραση που αρέσκονται -λένε- να βλέπουν οι σεμνότυφοι διανοούμενοι, επειδή αυτούς προσεγγίζει συνήθως, ακριβώς επειδή είναι οι πλέον ακίνδυνοι πολίτες.

14 σχόλια:

artfarted είπε...

Κάποιο καλό ντοκυμαντέρ που και που, μιά καλή ταινία ενίοτε, ολίγη μπάλα και ΕΤ3. Γι αυτά με χρεώνει τώρα ο Ρουσσόπουλος 8 ευρώ το μήνα αλλά, επι πλέον, κλέβει χρόνο απ' τη ζωή μου βάζοντας διαφημίσεις όσο και τα ιδιωτικά κανάλια. Αφού είμαι συνδρομητής, γιατί να βλέπω διαφημίσεις;

Και το άλλο που λένε τα λαμόγια Λυριτζής- Οικονόμου, ότι η ΕΡΤ είναι ΑΕ, με ΔΣ κλπ, τότε γιατί υπάρχει τόσο λαρδί; Γιατί τόσοι την κατακλέβουν την καλή μας την ΑΕ ατιμώρητα και με υπερκομματική ασυλία; Ποιό μοντέλο ακολουθεί η ΕΡΤ, της Enron;;!

Περισσότερα από τα εσώψυχά μου για την ΕΡΤ στο

http://artfarted.blogspot.com/2006/03/eurovision-2006.html

- είπε...

Άλλο στρατευμένη τέχνη και στρατευμένη τηλεόραση και άλλο δημόσια επιχορηγούμενη τηλεόραση.

Κανείς δεν είπε οι παρουσιαζόμενες στη δημόσια τηλεόραση δημιουργίες να προέρχονται από ...δημοσίους υπαλλήλους. Αντιδράς λες και κάποιος πρότεινε να αποκτήσουμε τηλεόραση σοβιετικού τύπου!

Αυτό που σίγουρα πιστεύω είναι πως η δημόσια τηλεόραση, με την ασφάλεια της δημόσιας χρηματοδότησης και χωρίς την πρόσδεσή της στο άρμα των διαφημιστών, έχει την πολυτέλεια και την ευθύνη να είναι πολύ περισσότερο ποιοτική και να ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στο ρόλο του φορέα πολιτισμού από ότι τα ιδιωτικά κανάλια.

Από κει και πέρα μερικά πράγματα είναι απλώς θέμα προσωπικού γούστου και προσωπικής αντίληψης (εγώ πχ προτιμώ τους «ακίνδυνους, σεμνότυφους διανοούμενους» από τους θιασώτες των λαϊκοπόπ-σκυλάδικων, της μεσημεριανής κατινιάς, των ακραίων φωνών στα δελτία ειδήσεων που αποδίδουν νούμερα τηλεθέασης κ.λπ., κ.λπ. - χωρίς με αυτά να αναιρώ την προσφορά την ιδιωτικής τηλεόρασης ως προς τον πλουραλισμό στην ενημέρωση και ως προς αρκετές φρέσκιες ιδέες στην ψυχαγωγία). Σίγουρα η κρατική τηλεόραση διαπνέεται από έναν αισθητικό συντηρητισμό και από μια αγκύλωση της φαντασίας, ενώ το μεγάλο της αγκάθι είναι η ανεξαρτησία του ενημερωτικού τομέα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στο πολιτιστικό επίπεδο, όμως, απέχει μακράν από τον ιδιωτικό (σχεδόν ανύπαρκτο) σχετικό ανταγωνισμό. Και δεν συζητάμε, άλλωστε, για το αν μας ικανοποιεί η παρούσα κατάσταση ή αν επιδέχεται βελτιώσεις. Συζητάμε για το αν θα εφαρμόσουμε τη λογική «πονάει χέρι, κόψει χέρι». Συζητάμε για την αφηρημένη σκοπιμότητα ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης, που δεν θα υπακούει σε κερδοσκοπικές και λαϊκίστικες λογικές.

- είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
e-Lawyer είπε...

Δεν την χρειάζονται οι πολίτες τη Δημόσια Τηλεόραση.
Τη χρειάζεται μόνο η κυβέρνηση και όσοι εργάζονται στην ΕΡΤ.
Είχα την "τιμή" να παρακολουθώ το δορυφορικό δελτίο της ert sat όταν ήμουν στο εξωτερικό πριν μερικούς μήνες. Άθλιες ταινίες με τον Ξανθόπουλο, ντοκιμαντέρ για τα ελληνικά νησιά των αρχών της δεκαετίας του 1980, αφιερώματα στο Άγιο Όρος, παιδικές εκπομπές με τρισάθλιες κούκλες-σφουγγαρίστες (άνω των 20 ετών), μία γλώσσα που απευθύνεται στο πνευματικό επίπεδο των μεταναστών του 1950. Το μόνο σύγχρονο πρόγραμμα ήταν το τηλεπαιχνίδι με το Σπύρο Παπαδόπουλο.Ντροπή και μόνο ντροπή. Έβλεπα μόνο φλαμανδικά κανάλια κι ας μην καταλάβαινα λέξη.

Rodia είπε...

Να σου πω κι ενα καλο: Σήμερα τσάκωσα το διάσημο εκδότη και βιβλιοπώλη και συγγραφέα Δ. Λιακόπουλο να πλέκει το εγκώμιο της ΕΡΤ. Χρειάζεται κι άλλο παράσημο..?

:-)

Ανώνυμος είπε...

Απορώ τι βλέπει κάποιος που δεν ειναι "συντηρητικός διανοούμενος" στην Ελλάδα σήμερα και είναι ακλλύτερο απο την ΕΡΤ: Mega και ΑΝΤ1? H μήπως προτιμάτε Alter κυριε δικηγοράκο?

e-Lawyer είπε...

Κύριε Τσαγκαρουσιανάκο, όχι δεν ξέρω τι είναι ακλλύτερο. Άλλωστε η θέση μου δεν ειναι επί του ακλλύτερου αλλά επί του θεσμικότερου.

Ανώνυμος είπε...

Να το θεσω απλα, και μη δεσμευομενος απο τους προφανεις κανονες ευπρεπειας και ευγενους συμπεριφορας που πρεπει να ακολουθει ο οικοδεσποτης.

Η ολη υποθεση με την ΕΡΤ ειναι πολυ απλα μια απατεωνια. Προσωπικα δεν εχω καν τηλεοραση και την πληρωνω. Στην Αγγλια επρεπε ο καταναλωτης να παρει αδεια, την οποια και πληρωνε - και μαλιστα διαφορετικη αν ειχε ασπρομαυρη ή εγχρωμη- και ειδικα συνεργεια (αν και στα 4 χρονια ποτε δεν τα ειδα) προσπαθουσαν να ανιχνευσουν ποιός εβλεπε χωρις να εχει αδεια. Απο ο,τι μου ειχαν πει τοτε αυτο ειναι δυσκολο εως αδυνατο (εκτος αμα παρακολουθουσαν τις συνομιλιες μας -ειπαμε 1984 αλλα οχι και ετσι) και εννοειται οτι οι ελληνες δεν ειχαν πληρωσει καμμια αδεια (ντρεπομαι που το ομολογω, αλλα ουτε και εγω για 2 χρονια).

Αλλα το παραδειγμα της ΕΡΤ ειναι ενδιαφερον για εναν αλλο, νομιζω, λογο: δειχνει αναγλυφα ποσο μαλακας ειναι ο Ελληνας που δεχεται να πληρωνω 8 ευρω, προφανως ελπιζοντας οτι απο αυτα τα 8 ευρω θα συντηρειται οταν τον διορισουν.

Ανώνυμος είπε...

Και ρε παιδια, τα 8 ευρω μηνιαιως δεν παραβιαζουν τις βασικες αρχες του ανταγωνισμου? Στανταρντ εσοδα? Η ελλαδα εχει ηδη καταδικαστει μια φορα για την ΕΡΤ στο ΔΕΚ, μηπως πρεπει να ξαναπαει καποιος εκει?

e-Lawyer είπε...

Είναι πάγια πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων ότι δεν μας νοιάζει τι λέει η ΕΕ για το θέμα των ΜΜΕ, εμείς θα τήρήσουμε την αντίληψη που είχαμε από τη δεκαετία του 1970 περί κρατικού μονοπωλίου και χαριστικά (χωρίς άδειες) ιδιωτικά κανάλια, θα πληρώνουμε όλα τα πρόστιμα και λοιπά από Κομισιόν και θα επιμένουμε σε αυτήν την τακτική. Επίσης, στο ΔΕΚ μπορείς να πας (ως πολίτης) μόνο για να ζητήσεις ακύρωση πράξης της Κοινότητας ή αποζημίωση από την Κοινότητα για πράξη που σε ζημίωσε. Εναντίον κρατών μπορεί να στραφεί μόνο η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών.

Yannis H είπε...

Σόρυ που δεν είδα ότι είχες απαντήσει. Λες ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής να αποτελεί λύση;

e-Lawyer είπε...

Όχι βεβαια. Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι αρμόδιος να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κακοδιοίκησης των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Δεν έχει καμία σχέση με τα κράτη μέλη.

The one with no shadow είπε...

Ψάχνω καλέ μου φίλε να βρώ το κράτος που αναφέρατε πιό πάνω αλλά τζίφος. Δεν οφείλουμε ανταποδοτικό τέλος στο Κράτος.
Απλούστατα και ΠΑΡΑΝΟΜΑ μια Α.Ε. (ΔΕΗ Α.Ε) χρεώνει στα τιμολόγιά της την χρέωση που μια άλλη Α.Ε. επιβάλλει (ΕΡΤ Α.Ε. για μια υπηρεσία που ουδέποτε της ζητήθηκε να προσφέρει. Ως εκ τουτου το ανταποδοτικό τέλος ΕΙΝΑΙ παράνομο και αντισυνταγματικό γιατί μπορεί να σηκώσω κι εγω στον ΟΤΕ μια υπηρεσία που θα σου λέω ανέκδοτα και εσυ μπορεί να θες η οχι να με καλείς (και να χαλας αστικες μονάδες οπως χαλας ΩΧΒ για να δεις Τηλεοραση) και να με ακους είτε όχι, αλλα μηνας μπαινει μηνας βγαινει 8α σου ερχονται στο παγιο 5 ευρω υπερ της δικης μου Α.Ε.

Ειναι αντισυνταγματικο αυτο? Ολιγον τι.. και μάλιστα με τον νεο νομο για τα ΜΜΕ προβλέπεται οτι η Ε΄ΡΤ ανοιγει το μετοχικο της κατα 49% σε ιδιωτες κατι που σημαινει οτι βγαζει τηα εξοδα της απο το ανταποδοτικο και τα εσοδα απο τις διαφημισεις τα μοιραζεται 50/50 με τους συμμετεχοντες ιδιωτες. Ολιγον τι αντισυνταγματικο το να σε υποχρεωνουν να πληρωνεις ΕΡΤ, ε?

e-Lawyer είπε...

Η ΔΕΗ Α.Ε. δεν είναι "μία Α.Ε.", αλλά μία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που αν και διέπεται από την νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρίες (αποκλειστικά και μόνο για λόγους επιχειρηματικής ευελιξίας και διαφάνειας) υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αντιθέτως, η υποτιθέμενη εταιρία που λέτε ότι μπορείτε να ιδρύσετε θα είναι μια εταιρία του ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν θα ελέγχεται λ.χ. από το Συνήγορο του Πολίτη.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...