Σάββατο, Μαΐου 27, 2006

Το logo του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων


Πρόκειται για ένα από τα πιο μοντέρνα εμβλήματα των κοινοτικών οργάνων. Ξεκινώντας από τον κύκλο, παραδοσιακή σημειολογία του "ιδιωτικού βίου", εξελίσσεται σε ένα δυναμικό σύμβολο που απηχεί τον εξελικτικό χαρακτήρα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Στην Ετήσια Έκθεση του Επόπτη αναφέρεται ότι ο κύκλος παραπέμπει επίσης στην έννοια του αποθηκευτικού μέσου πληροφοριών, π.χ. ενός δίσκου δεδομένων.
Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μπλε και το κίτρινο, σαν μια αναφορά στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναφορά αυτή συνεχίζεται με τη "εκρηκτική" μετακίνηση ορισμένων bits από τον δίσκο προς τον εξωτερικό κενό χώρο (δυναμικός χαρακτήρας της πληροφορίας). Τα bits καθ΄οδόν μετατρέπονται σε αστέρια, ενώ ευδιάκριτο είναι και ένα ανθρωπάκι-αστέρι στη βάση το logo. Το "άτομο" κυριαρχεί ως σύμβολο σε όλα σχεδόν τα logos των ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (όπως και στης ελληνικής). Οι Αρχές αναφέρουν συχνά ότι αυτό που προστατεύουν δεν είναι τα δεδομένα αυτά καθαυτά, αλλά τα άτομα από την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.
Το σύμβολο φιλοτέχνησε γαλλικός οίκος. Ανάμεσα στις εναλλακτικές προτάσεις υπήρχε και μία ανοικτή παλάμη ("βιομετρία"), την οποία πρότεινα στον Επόπτη να απορρίψει ως ενδεχόμενο, γιατί σε κάποια χώρα της ΕΕ αποτελεί προσβλητική χειρονομία...
Όπως καταλάβατε, είχα την τύχη να απασχολούμαι στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων κατά την περίοδο που αποφασίστηκε αυτό να είναι το σήμα του. Μία βασική ένσταση από τους εκεί συναδέλφους ήταν ότι στο logo δεν υπάρχει τόσο η έννοια της "προστασίας", ενώ ένας συνάδελφος είχε πει ότι το κίτρινο χρώμα στο κέντρο του κύκλου του θύμιζε έμβρυο. Εξάλλου, τα γενετικά δεδομένα και τα ζητήματα βιοηθικής κλπ είναι αλληλένδετα με την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Κι εγώ θα ήθελα λίγο περισσότερο το στοιχείο της προστασίας (το οποίο νομίζω ότι είναι πιο έντονο στο logo της ελληνικής Αρχής, αν και το τελευταίο μου θυμίζει λίγο εισιτήριο λεωφορείου), αλλά νομίζω ότι κι αυτό το logo του Επόπτη δεν είναι άσχημο και ότι μπορεί να γίνει εύκολα αναγνωρίσιμο από τους ευρωπαίους πολίτες.

3 σχόλια:

oistros είπε...

Βρέθηκα στη ... γειτονιά και είπα να πω μιά "καλημέρα". Καλό το logo και η σημειολογική προσέγγιση. Αλλά καλύτερο να είναι ο ρόλος της Αρχής ουσιαστικός και παρεμβατικός όταν πρέπει.
Τι θέση πήρε η εν λόγω Αρχή για το "Μιλάτε .. σας ακούμε" στην Ελλάδα?

e-Lawyer είπε...

Ο Επόπτης δεν έχει λόγο για τα τεκταινόμενα στα κράτη μέλη, καθώς είναι αρμόδιος για την επιτήρηση των κοινοτικών οργάνων (Κομισιόν, Ευρωβουλή, Συμβούλιο ΕΕ, Διαμεσολαβητής, Κεντρική Τράπεζα κλπ) ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Δεν είναι δλδ μια "δευτεροβάθμια" αρχή, είναι μια κοινοτική αρχή, η οποία επεμβαίνει σε περιπτώσεις που θίγεται το κοινοτικό δίκαιο από τα όργανα της Κοινότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι άσκησε παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συμφωνία που έκλεισε η Κομισιόν με τις ΗΠΑ για την υπερατλαντική διαβίβαση των επιβατών αεροπορικών πτήσεων, ζητώντας την ακύρωσή της.
Αν ρίξετε μια ματιά στο υπόλοιπο μπλογκ θα δείτε τις αναφορές που υπάρχουν στο έργο του Επόπτη, μία Αρχή που ιδρύθηκε το 2004.

suigenerisav είπε...

Χωρίς να επιθυμώ να υποβαθμίσω [διόλου] τη συμβολική δυναμική μιας αισθητικής σύμβασης, ομολογώ πως με απασχολεί -όπως και όλους γύρω μας άλλωστε- το σημαινόμενο..

Μόλις ξαναδιάβασα τον Αγκάμπεν και αισθάνομαι απλώς εξουθενωμένος ..
(:

ΕΔΔΑ για ομοφοβικά Αμβρόσιου

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε σήμερα την προσφυγή του π. Μητροπολίτη Αμβρόσιου - Αθανάσιου Λενή εναντίον τ...