Τετάρτη, Μαΐου 31, 2006

Δηλώσεις Ευρωβουλευτών για την απόφαση ΔΕΚ για τα προσωπικά δεδομένα επιβατών

"Οι επιβάτες αεροπορικών πτήσεων εντός και εκτός των ΗΠΑ τίθενται σε δίλημμα", λέει ο Graham Watson, βρετανός Ευρωβουλευτής και ηγέτης του ευρωπαϊκού κόμματος ALDE (φιλελεύθεροι και δημοκράτες). "Είτε παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και δίνουν στις ΗΠΑ ό,τι θέλουν, είτε ρισκάρουν ώστε οι ΗΠΑ να πουν ότι δεν δεχόμαστε να έρχονται εδώ τα αεροπλάνα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέει ναι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε δίκιο ότι η συμφωνία διαβίβασης δεδομένων είναι παράνομη. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία, στην οποία θα ληφθούν καταλλήλως υπόψη οι ανησυχίες μας για την ιδιωτικότητα. Οι λαοί ανησυχούν σοβαρά για τις κατευθύνσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση Bush σε αυτά τα θέματα".

Η Sophie in't Veld, ολλανδή Ευρωβουλευτής και αντίθετη στις διαβιβάσεις δεδομένων επιβατών προσέθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της διατλαντικής συμφωνίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ολοκληρώθηκε το Μάρτιο αυτού του έτους αλλά η έκθεση έχει παραμείνει εμπιστευτική, σύμφωνα με συμφωνία των κυβερνήσεων ΕΕ και ΗΠΑ. "Μία ερώτηση που δεν έχει απαντήθεί είναι αν αυτό το μέτρο πραγματικά λειτουργεί", λέει η ευρωβουλευτής. "Πόσους τρομοκράτες έπιασαν; Πόσους διεθνείς εγκληματίες; Πόσες επιθέσεις απέτρεψαν; Και πόσα λάθη έγιναν; Δεν ξέρουμε γιατί αυτές οι πληροφορίες δεν δημοσιεύθηκαν. "
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες λένε ότι απογοητεύτηκαν επειδή το Δικαστήριο δεν διέταξε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσουν το Κοινοβούλιο για την έγκριση νέας διευθέτησης. Αλλά ελπίζουν ότι οι ανησυχίες τους θα ληφθούν υπόψη στις νέες διαπραγματεύσεις.
"Το δικαστήριο είπε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να το λάβει υπόψη της ως μέτρο ασφαλείας που σημαίνει ότι και πάλι δεν θα πρέπει να συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο.", λέει ο Watson. "Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο στην Κομισιόν και τις Κυβερνήσεις να ξανακάνουν το ίδιο".
Ο Watson αναφέρθηκε σε συνάντηση με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Franco Frattini αυτή τη βδομάδα "για να συζητήσουμε τι ακολουθεί."

Η φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Sarah Ludford είπε: "Η νίκη μας σε αυτήν την υπόθεση δικαιώνει την άρνηση των ευρωβουλευτών να υποκύψουν στις διατλαντικές αστοχίες και να προσβάλλουν αντιλήψεις για την "ασφάλεια" που θίγουν τα έννομα συμφέροντα των πολιτών που μας εξέλεξαν για να τους αντιπροσωπεύουμε".
Είπε ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει τώρα να είναι σε εγρήγορση για κάθε απόπειρα της Ουάσινγκτον να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή συμφωνία για την επεξεργασία δεδομένων με μια σειρά διμερών συμφωνιών με εθνικές αρχές "με όμοια ανεπαρκείς εγγυήσεις ενάντια στην κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων."
http://the-data-protection-news.blogspot.com/2006/05/meps-reactions-to-pnr-data-judgment.html

2 σχόλια:

roidis είπε...

έρχεται και επανέρχεται αυτό το θέμα των Προσωπικών Δεδομένων στην Νομική υπηρεσία της Επιτροπής Ευρ. Ένωσης, που πέρασαν αντίστοιχη Νόρμα για την "παταξη της τρομοκρατίας"...Τώρα αυτή η νόρμα, που σε πολλές χώρες της Ένωσης έχει νομοθετικά περάσει και έγινε Νόμος, έρχεται σε αντίθεση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που, τόσο υπερασπίζεται στην ετήσια έκδοσή της το Ευρ. Συμβούλιο (άλλο όργανο της Ε.Εν.)

...και άντε να τα συμβιβάσεις!

e-Lawyer είπε...

Αμα δείτε πιο κάτω όμως, σε προηγούμενο ποστ, ήδη η Ιρλανδία θέλει να προσβάλλει την Οδηγία για την διατήρηση των δεδομένων για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σ.σ. η Οδηγία δεν πέρασε από την Επιτροπή, αλλά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (άμεσα εκλεγμένοι εκπρόσωποι των λαών) και το Συμβούλιο ΕΕ (υπουργοί των κρατών).

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...