Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης β΄συζήτηση Ολομέλειας: ομιλία Φώτη Κουβέλη

Πρακτικά κατ' άρθρον συζήτησης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11.11.2008
Σχολιάζω με κόκκινο ενδιάμεσα


ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: [...]
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, έχω τη βεβαιότητα –εάν δεν την είχα, δεν θα την πρόβαλα- ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό από την ώρα που περιορίζει τη ρύθμιση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης μόνον μεταξύ ενηλίκων ετερόφυλων προσώπων. Είμαι βέβαιος ότι έχετε διαβάσει την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής. Η Επιστημονική Επιτροπή σας προειδοποιεί για αυτήν την αντισυνταγματικότητα. Εμμέσως βεβαίως σας προειδοποιεί. Δεν διατυπώνει με έναν ολοκληρωμένο λόγο η Επιστημονική Επιτροπή την άποψή της επ’ αυτού του θέματος και νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο διαφορετικά έπρεπε να ρυθμίσετε.

Ολοκληρωμένη άποψη έχει διατυπώσει όμως η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις "Παρατηρήσεις" της. Όπου μιλάει για αντίθεση στο Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο, εμπεριστατωμένα και ευθέως. Γιατί δεν αναφέρεστε σε αυτό το κείμενο κύριε Κουβέλη; Δεκάδες βουλευτές μίλησαν και μόνο η κ. Θάλεια Δραγώνα έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά. Τι τους πληρώνουμε στην ΕΕΔΑ αν είναι να μην αναφέρουμε τα ορθά πορίσματά τους στη Βουλή;


Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε σήμερα την αντισυνταγματικότητα και να ζητήσουμε και τη συγκεκριμένη άποψη της Ολομέλειας της Βουλής, όχι γιατί δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα, αλλά επειδή το θέμα πρωτίστως είναι πολιτικό ζήτημα, με την έννοια ότι αντιμετωπίζετε μεροληπτικά αυτήν την υπόθεση ακριβώς διότι υποχωρείτε κάτω από το βάρος των πιέσεων βαθύτατα συντηρητικών θυλάκων αυτής της κοινωνίας και αυτοί οι συντηρητικοί θύλακες βρίσκονται και στο χώρο της κυβερνώσας παράταξης και δεν σας αφήνουν να προχωρήσετε στη ρύθμιση όπως έπρεπε να την αντιμετωπίσετε, προωθώντας στο ελάχιστο, την ισοπολιτεία και την ισονομία.

Αν τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας ήταν "πολιτικά", τότε ο Κανονισμός της Βουλής δεν θα προέβλεπε στο άρθρο 100 το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ασκήσει την ένσταση αντισυνταγματικότητας. Ακόμη κι ένας βουλευτής έχει το δικαίωμα να την ασκήσει. Αλίμονο αν αύριο ένας δικαστής, διαβάζοντας αυτά τα Πρακτικά, πει "είναι πολιτικό το ζήτημα, δεν ελέγχω την συνταγματικότητα"!
Πείτε καλύτερα ότι η Ολομέλεια της Βουλής είναι αποψιλωμένη και ότι το πολιτικό κόστος δεν επιτρέπει σε κανέναν να θέσει ένα τέτοιο ζήτημα.
Κενό γράμμα το Σύνταγμα, κενό γράμμα ο Κανονισμός της Βουλής, ακόμα και με τη "βούλα" του ΣΥΡΙΖΑ πλέον.

Τέλος, φέρνετε μία διάταξη για την αναπλήρωση της συναίνεσης προκειμένης υιοθεσίας. Σας είπα, μιλώντας επί της αρχής του σχεδίου νόμου, ότι είναι ορθή η ρύθμιση που κάνετε, αλλά είναι αποσπασματική. Εκκρεμεί το συνολικότερο ζήτημα αναρίθμησης της υιοθεσίας.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας πω, επειδή με πληροφορήσατε ότι έχετε ένα νομοσχέδιο ολοκληρωμένο για την υιοθεσία, το οποίο θα φέρετε κάποια στιγμή ή εκπονείτε…
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή…
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ...στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να τους συστήσετε να εγκαταλείψουν τον όρο «υιοθεσία» και να υιοθετήσουν τον όρο «τεκνοθεσία». Είναι καιρός να ξεφύγουμε από συγκεκριμένες αντιλήψεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται ούτε στις σημερινές διεκδικήσεις της κοινωνίας αλλά ούτε και σε εκείνο το οποίο όλοι μας πρέπει να αναζητούμε για την ισότητα των δύο φύλων. Κατά συνέπεια «τεκνοθεσία» και όχι «υιοθεσία», κύριε Υπουργέ.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«πολιτικοί [...] κατ' επανάληψη έχουν προσβάλει βάναυσα τους γκέι και τις λεσβίες χωρίς καμία θεσμική ή νομική συνέπεια»

Όχι, δεν πρόκειται για αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο δεν υπήρξε ένσταση αντισυνταγματικότητας (ενώ το ήξεραν οι βουλευτές του).


http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=59239076


ΣΥΝ κατά Πειραιώς για τους ομοφυλόφιλους

Για ρητορική μίσους, προσβολές και στοχοποίηση των ομοφυλόφιλων από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ μιλά ο ΣΥΝ, με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε ο αρχιερέας κατά του Λύο Καλοβυρνά και της ΜΚΟ «Σύνθεση - Ενημέρωση Ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS».

Καταγγέλλει τον Σεραφείμ για «τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του» και «καταδικάζει την προσπάθεια φίμωσης όσων αγωνίζονται για την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων για όλους και όλες και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους».

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση «να παρέμβει ενάντια στα κηρύγματα μίσους και να προχωρήσει στην αναθεώρηση και διεύρυνση του αντιρατσιστικού νόμου (ν. 927/1979), ώστε να προβλέπονται ρητά ποινικά μέτρα για όσους κηρύττουν το μίσος ενάντια στους ομοφυλόφιλους ή τελούν ρατσιστικά εγκλήματα».

Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του το κόμμα της Αριστεράς ότι «πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες, δημοσιογράφοι και άλλα δημόσια πρόσωπα κατ' επανάληψη έχουν προσβάλει βάναυσα τους γκέι και τις λεσβίες χωρίς καμία θεσμική ή νομική συνέπεια. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν -αν δεν παροτρύνουν- στην τέλεση ακόμη και εγκλημάτων εναντίον ομοφυλόφιλων».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/11/2008

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...