Παρασκευή, Αυγούστου 14, 2009

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων: Καταδίκη Κροατίας για ομοφοβική εκπαίδευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξετάζει συλλογικές καταγγελίες για καταπάτηση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων από τις χώρες, καταδίκασε την Κροατία για διάδοση ομοφοβικών ιδεών μέσω του εκπαιδευτικού της συστήματος και των σχολικών βιβλίων. Την καταγγελία υπέβαλε η  μη κυβερνητική οργάνωση INTERIGHTS

Στο επίμαχο βιβλίο αναφερόταν ότι τα ετερόφυλα ζευγάρια είναι "φυσιολογικά", η ομοφυλοφιλία παρουσιαζόταν ως αποτέλεσμα λάθος σεξουαλικής ανάπτυξης και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ως ο βασικός λόγος διάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων, όπως το  aids. Οι ομοφυλόφιλοι παρουσιάζονταν ως αναξιοπρεπή άτομα που έχουν πολλές σεξουαλικές σχέσεις με διαρορετικά πρόσωπα. Η μκο εντόπισε κι άλλα σοβαρά προβλήματα στην σεξουαλική αγωγή που παρέχεται από την Κροατία. Το σύνολο των εγγράφων που υποβλήθηκαν στην υπόθεση είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΕΚΔ (καταγγελία 45/2007).

Το επίμαχο άρθρο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων προβλέπει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η Επιτροπή έκρινε ότι στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται και η παροχή επαρκούς εκπαίδευσης για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κροατίας, διδάσκοντας στοιχεία με το παραπανω ομοφοβικό περιεχόμενο, κρίθηκε ότι παραβιάζει το αντιστοιχο κοινωνικό δικαίωμα στην εκπαίδευση και η Επιτροπή καταδίκασε την χώρα.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι τα κοινωνικά δικαιώματα σαφώς και είναι νομικώς δεσμευτικά, άρα οδηγούν και σε "αγώγιμες" αξιώσεις, αρκεί να έχει αναπτυχθεί ένα σωστό σύστημα απονομής δικαιοσύνης επί συλλογικών καταγγελιών, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.1 σχόλιο:

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

εδώ η απόφαση http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/socialcharter/Complaints/CC45Merits_en.pdf

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...