Τετάρτη, Αυγούστου 26, 2009

Παγκόσμια Οργάνωση κατά Βασανιστηρίων: Δικαστική παρενόχληση εκπροσώπων Ρομά από Δήμο Ασπροπύργου

Αναδημοσιεύω δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι για την μήνυση που υπέβαλε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου εις βάρος τριών εκπροσώπων οργανώσεων Ρομά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης οφείλεται στην ιδιότητα των μηνυομένων ως υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων (human rights defenders) για φερόμενες πράξεις τους κατά την ενάσκηση υπερασπιστικών δράσεων.


Το δελτίο τύπου της Παγκόσμιας Οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων βρίσκεται αναρτημένο εδώ .

Το δελτίο τύπου του ΕΠΣΕ, που περιλαμβάνει μετάφραση του παραπάνω, ακολουθεί εδώ.



WORLD ORGANISATION AGAINST TORTURE

(Παγκόσμια Οργάνωση Κατά των Βασανιστηρίων - OMCT)
P.O. Box 21- 8, rue du Vieux Billard
CH 1211 Geneva 8, Switzerland
Tel.: 0041/22 809 49 39 / Fax: 0041/22 809 49 29
E-mail: omct@omct.org / Website: www.omct.org

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

Ελλάδα: Δικαστική παρενόχληση σε βάρος των Βασίλη Σαμπάνη, Θανάση Σαμπάνη και Λευτέρη Σαμπάνη εκπροσώπων των Ρομά στο Ψάρι Ασπροπύργου
(μετάφραση από το αγγλικό πρωτότυπο
http://omct.org/index.php?id=OBS&lang=eng&actualPageNumber=1&articleSet=Appeal&articleId=8752)

ΥΠΟΘΕΣΗ GRE 190809

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δικαστική παρενόχληση

Γενεύη και Αθήνα, 26 Αυγούστου 2009

Η Διεθνής Γραμματεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) ζητά την κατεπείγουσα παρέμβασή σας για την ακόλουθη κατάσταση στην Ελλάδα.

Περιγραφή της κατάστασης:

Η Διεθνής Γραμματεία του OMCT ενημερώθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) μέλος του Δικτύου SOS-Βασανιστήρια της OMCT, για τη δικαστική παρενόχληση εναντίον του Βασίλη Σαμπάνη, Προέδρου του «Πολιτιστικού και Οικιστικός Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων “Άγιος Ιωάννης” Ψάρι – Ασπρόπυργος», του Θανάση Σαμπάνη και του Λευτέρη Σαμπάνη, μελών του συλλόγου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, την 1η Ιουλίου 2009, οι Βασίλης Σαμπάνης, Θανάσης Σαμπάνης και Λευτέρης Σαμπάνης ενημερώθηκαν ότι κλήθηκαν από τον Εισαγγελέα να εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου στις 9 Οκτωβρίου 2009, για μία μήνυση που ασκήθηκε από το Δήμαρχο Ασπροπύργου Νικόλαο Μελετίου, με τις κατηγορίες της “απειλής” (Άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα), με απειλούμενη ποινή φυλάκισης έως ενός έτους, “διατάραξης δημοσίας υπηρεσίας” (Άρθρο 334 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα), με απειλούμενη ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως πέντε χρόνια, και “εξύβρισης” (Άρθρο 361 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα) με απειλούμενη ποινή φυλάκισης έως ενός έτους ή με πρόστιμο.

Αυτές οι κατηγορίες ανάγονται σε περιστατικά του 2007. Πράγματι, στις 4 Ιουλίου 2007, το πρωί, περί τους 70 κατοίκους του καταυλισμού Ρομά στο Ψάρι του Ασπροπύργου συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο Ασπροπύργου για να απαιτήσουν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό. Ενώ συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις μπροστά από το Δημαρχείο, οι Βασίλης Σαμπάνης, Θανάσης Σαμπάνης και Λευτέρης Σαμπάνης και ο Βασίλης Παϊτέρης, γνωστός Ρομ μουσικός και πολιτικός και τότε Σύμβουλος της Κυβέρνησης σε ζητήματα Ρομά, είχαν μια δίωρη συνάντηση με το Δήμαρχο, αριθμό κατοίκων μη-Ρομά, δημοσιογράφους και αστυνομικούς.

Ακολούθως, οι Βασίλης Σαμπάνης, Θανάσης Σαμπάνης και Λευτέρης Σαμπάνης οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, ύστερα από ισχυρισμούς του Δημάρχου για ενέργειες και συμπεριφορά τους κατά την προηγηθείσα της συνάντησης παρουσία τους στο γραφείο του. Αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια μετά από μερικές ώρες κατά το απόγευμα. Μολονότι ο δήμαρχος δεν ζήτησε τότε τη δίωξή τους, επιφυλάχθηκε να το πράξει σε επόμενο στάδιο. Στις 20 Αυγούστου 2007, ύστερα από μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ασπροπύργου, ο κ. Νικόλαος Μελετίου άσκησε μήνυση εναντίον των τριών μελών του «Πολιτιστικού και Οικιστικός Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων “Άγιος Ιωάννης” Ψάρι – Ασπρόπυργος».

Επίσης, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Θριάσιο», η οποία κάλυψε την διαδήλωση με άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2007 [επισυνάπτεται], ο Βασίλης Παϊτέρης αναφέρθηκε στη ρατσιστική συμπεριφορά του Δήμου έναντι της κοινότητας των Ρομά. Στο άρθρο δεν υπήρχε καμιά αναφορά σε προσβολές ή απειλές εκ μέρους των Βασίλη Σαμπάνη, Θανάση Σαμπάνη και Λευτέρη Σαμάνη. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, ο δήμαρχος και οι προταθέντες από αυτόν αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν αντίθετα από τους μάρτυρες των κατηγορουμένων, στους οποίους δεν δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν.

Η Διεθνής Γραμματεία του OMCT εκφράζει την σοβαρή της ανησυχία για τη δικαστική παρενόχληση σε βάρος των Βασίλη Σαμπάνη, Θανάση Σαμπάνη και Λευτέρη Σαμπάνη και πιστεύει ότι αυτές οι πράξεις παρενόχλησης στην πραγματικότητα αποσκοπούν στο να τους τιμωρήσουν για τις δραστηριότητές τους υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Απαιτούμενες ενέργειες:

Παρακαλούμε να γράψετε στις Ελληνικές αρχές καλώντας τες να:

i. Εγγυηθούν τη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα των Βασίλη Σαμπάνη, Θανάση Σαμπάνη και Λευτέρη Σαμπάνη.

ii. Δώσουν τέλος σε όλες τις πράξεις παρενόχλησης – συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών – εναντίον τους καθώς και εναντίον κάθε άλλου υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

iii. Συμμορφωθούν με τις διατάξεις της Διακήρυξης για τους Υπερασπιστές των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η οποία υιοθετήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1998 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως το άρθρο 1 αυτής, στο οποία αναφέρεται ότι “καθένας έχει το δικαίωμα, ατομικά ή μαζί με άλλους, να προωθεί την προστασία και την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο” και το άρθρο 12.2 το οποίο προβλέπει ότι “το Κράτος λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για να διασφαλιστεί η προστασία από τις αρμόδιες αρχές κάθε υπερασπιστή που δρα ατομικά ή μαζί με άλλους, από κάθε μορφή βίας, απειλών, αντιποίνων, de facto ή de jure αντίστροφης διάκρισης, πίεσης ή κάθε άλλης αθέμιτης πράξης ως συνέπειας της νόμιμης ενάσκησης των δικαιωμάτων του που αναφέρονται στην παρούσα Διακήρυξη”.

iv. Διασφαλίσουν το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται σε συνθήκες που έχει κυρώσει η Ελλάδα.

Διευθύνσεις:

· Κύριο Κώστα Καραμανλή, Πρωθυπουργό, Γραφείο Πρωθυπουργού στη Βουλή των Ελλήνων, Κτίριο Βουλής των Ελλήνων, Πλατεία Συντάγματος, Ελλάδα. Fax: + 30 210 3238129, Email: pressoffice@primeminister.gr

· Κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σταδίου αρ. 29 , 10110 Αθήνα, Ελλάδα. Fax: + 30 210 321 3688

· Κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργό Εξωτερικών, Αθήνα, Ελλάδα , Fax: + 30 210 36 81 433, Email: minister@mfa.gr

· Κύριο Νίκο Δένδια, Υπουργό Δικαιοσύνης, Μεσογείων 96, 11527 Αθήνα, Ελλάδα, Fax: +30 2107755835

· Κύριο Γιώργο Καμίνη, Συνήγορο του Πολίτη, Fax: +30 210 7289643

· Εξοχότατο κ. Φραγκίσκο Βέρρο, Πρέσβυ, Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Rue du Léman 4, 1201 Geneva Switzerland, Email: missionofgreece@bluewin.ch, Fax: +41 22 7322150

· Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25 rue Montoyer, 1000 Brussels, Belgium, Fax: +32 2 512 79 12 / + 32 2 551 56 51. Email: mea.bruxelles@rp-greece.be

Παρακαλούμε επίσης γράψτε στους διπλωματικούς ακολούθους στην Ελλάδα που βρίσκονται στις χώρες σας

***

Γενεύη , 19 Αυγούστου 2009

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για κάθε ενέργεια που γίνεται, με επισήμανση του κώδικα αυτής της αίτησης στην απάντησή σας.


ΘΡΙΑΣΙΟ

HΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ & Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ

AΡ. ΦΥΛΛΟΥ 851 (Β.Ν.Π) Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007 Έτος 13ο e-mail:info@thriassio.gr

ΣΠΙΤΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Και συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο για να τα διεκδικήσουν

Μεγάλος αριθμός τσιγγάνων συγκεντρώθηκε χθες το πρωί έξω από το δημαρχείο Ασπροπύργου, διαμαρτυρόμενοι για τη ρατσιστική, όπως ανέφερε ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης συμπεριφορά, που διαπιστώνεται σε βάρος τους από την πλευρά του δήμου.

Μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ίδιο, συναντήθηκε με το δήμαρχο κ. Νίκο Μελετίου, απ' τον οποίο ζήτησε να βρεθεί μία λύση για το θέμα των καταυλισμών των τσιγγάνων και να δοθούν χρήματα, ώστε να αποκτήσουν οι τσιγγάνοι δικά τους σπίτια. Τέτοιου είδους επιχορήγηση, απάντησε ο κ. Μελετίου, δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, ενώ κάποιοι μη τσιγγάνοι απ' αυτούς, που παρακολουθούσαν τη συνομιλία αντέδρασαν, λέγοντας ότι αν αυτό μπορεί να γίνει για τους τσιγγάνους, γιατί να μην επωφελούνται αναλόγως και οι υπόλοιποι δημότες.

Η συγκέντρωση κράτησε περισσότερο από δύο ώρες και έληξε αφήνοντας το μεγάλο ζήτημα των τσιγγάνων άλυτο, αφού η διευθέτησή του απαιτεί σοβαρές και συστηματικές προσπάθειες από την πλευρά της πολιτείας. Προσφάτως είχαμε άλλωστε αναφερθεί στο ζήτημα με αφορμή την πυρκαγιά, που έκαψε το σχολείο των τσιγγάνων το Πάσχα, παρουσιάζοντας διάφορες απόψεις για το θέμα, και εστιάζοντας κυρίως στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την υγιεινή διαβίωση των τσιγγάνων, κατεύθυνση προς την οποία ελπίζουμε να κινηθεί τόσο ο δήμος Ασπροπύργου όσο και όσοι άλλοι δήμοι αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

Γ. Κρυστάλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...