Παρασκευή, Νοεμβρίου 07, 2008

Τηρούν οι θεσμοί διαφάνειας τις δεσμεύσεις στα του οίκου τους;

Την περασμένη Δευτέρα, η επιτροπή προσωπικού του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων υπέβαλε την παραίτησή της. 

Σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τον κύριο Πήτερ Χούστινξ, κατά την οποία κρίνεται αν θα ανανεωθεί η θητεία του στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό (ανθυποψήφιοι του είναι η κυρία Κότσι από την Αυστρία, ο κ. Φιλίπ Ρενοντιέρ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μπουταρέλι από την Ιταλία και ο κ. Ντοκσεή), η τριμελής επιτροπή προσωπικού καταγγέλλει ότι αυτά που επιβάλλει ο Επόπτης (διαφάνεια, συνέπεια, τήρηση προθεσμιών, ορθή διοικητική συμπεριφορά) δεν εφαρμόζονται στο εσωτερικό της υπηρεσίας του.  

Εύχομαι στους πρώην συναδέλφους μου καλή τύχη και στον κύριο Χούστινξ καλή επιτυχία και σε αυτή την μάχη που δίνει με πρωταγωνιστές της προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη.

Ακολουθεί περίληψη της επιστολής παραίτησης της επιτροπής προσωπικού:

Η Επιτροπή Προσωπικού του ΕΕΠΔ έχει εκφράσει επανειλημμένως βαθειά ανησυχία για μια σειρά ζητημάτων που χειρίζεται τους τελευταίους μήνες έως σήμερα.
 Ο ΕΕΠΔ από την αρχή της λειτουργίας του κατέστησε σαφές ότι στις δημόσιες ενέργειές του θα ακολουθεί θεμελιώδεις αρχές. Ιδιαιτέρως υπογράμμισε την αξιοπιστία, την προβλεψιμότητα και την διαφάνεια, σε διάφορα πεδία. Σε γενικές γραμμες, αυτές οι αρχές ακολουθούνται από την ίδρυση του ΕΕΠΔ. Οι προθεσμίες τηρούνται, η δημοσιοποίηση διαφόρων εγγράφων (κείμενα πολιτικής κλπ) διασφαλίζουν ευρύτερη διαφάνεια και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα γνωρίζουν ότι μπορούν να περιμένουν από τον ΕΕΠΔ υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και επιστημονική εξειδίκευση.
Η Επιτροπή Προσωπικού διαπιστώνει με απογοήτευση ότι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν όλες τις δράσεις του ΕΕΠΔ δεν εφαρμόζονται στα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό του. Οι προθεσμίες που αφορούν ζητήματα του προσωπικού συχνά παραβιάζονται, οι δεσμεύσεις που λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο δεν τηρούνται και η διαφάνεια δεν διασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτές οι παρατηρήσεις τεκμηριώνονται με παραδείγματα που παραθέτει η Επιτροπή Προσωπικού σχετικά με την παράβαση προθεσμιών αξιλόγησης του προσωπικού, το μέλλον των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, την καθυστέρηση της συμφωνημένης διαδικασίας ανακατάταξης και την αναιτιολόγητη άρνηση πρόσβασης σε έγγραφο (έκθεση εσωτερικού ελέγχου για το προσωπικό). Η Επιτροπή προσωπικού παραιτήθηκε ομαδικά για όλους αυτούς τους λόγους στις 3.11.208.


3 σχόλια:

Unknown είπε...

επίκαιρος και ενδιαφέρων προβληματισμός. μόλις πήρα είδηση το προηγούμενο μπλογκ και θέλω να το μελετήσω προσεκτικότερα όμως!

Ανώνυμος είπε...

Συνδέοντι "εσωτερικά" τα δύο posts.

geokalp είπε...

σωστός!

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...