Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης β΄συζήτηση Ολομέλειας: ομιλία Αριστοτέλη Παυλίδη




ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου, κυρία Πρόεδρε, να σας θυμίσω ότι παλαιότερα οι βουλευτές εκαλούντο με προσδιορισμό την προέλευση, δηλαδή ποιον εκπροσωπούν. «Ο εκ Δωδεκανήσου Βουλευτής Αριστοτέλης Παυλίδης» και μετέπειτα ο ανήκων στη Νέα Δημοκρατία.
Μετά την παρατήρηση αυτή να πάμε σε αυτό καθ’ εαυτό το νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας εκφωνούμε όπως ακριβώς έχετε καταγραφεί.
Συνεχίστε όμως.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Δεν αποκηρύσσω τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν ξέρω και τα Δωδεκάνησα. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται στο χώρο των ειδικών ενδιαφερόντων μου από πλευράς κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, αλλά θεώρησα υποχρέωσή μου να λάβω το λόγο. 

Υποχρέωση; Για ποιο λόγο;


Κύριε Υπουργέ, καθ’ όσον αφορά στη συμβίωση διά τινός νομικής πράξεως –απευθύνομαι και σ΄ εσάς, κυρία πρώην Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων- δεν πρωτοτυπούμε. Αυτού του είδους οι συμβάσεις έχουν συναφθεί προ πολλών ετών. Και μάλιστα, κύριε Υπουργέ, διηγούνται συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία παρετηρήθη, εξελίχθηκε στη Ρόδο. Γόνος διακεκριμένης ιταλικής οικογενείας νομικών, αν θυμάμαι σωστά ήταν ο Μανιελμπό, έφερε μάλιστα και τίτλο, συνεδέθη διά συμβάσεως, διά συμβολαίου με κυρία την οποία, λέγεται, ότι εγνώρισε στην Αλεξάνδρεια, έζησαν στη Ρόδο και με όρους αυστηρούς, οι οποίοι προέβλεπαν και ρήτρα διαλύσεως αυτής της συμβάσεως. Γιατί το λέγω αυτό; Φαίνεται πως κατά καιρούς κοινωνικά φαινόμενα ή ανάγκες κοινωνικές, οδήγησαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος που είναι πρόβλημα, της συμβιώσεως άνευ γάμου. Τι κάνει σήμερα το νομοσχέδιο. Αυτό που εμείς το επληροφορήθημεν από διηγήσεις παλαιές, σήμερα είναι πράξη. Στην κοινωνία μας υπάρχουν πολλά συμπτώματα ατύπων συμβιώσεων που τώρα περιβάλλονται με το μανδύα της νομιμότητος και της νομικής καλύψεως. Υπήρχε ένα κενό. Νομικά δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω, δεν έχω τις δυνατότητες. Κοινωνικά, όμως, θεωρώ πως είναι ένα βήμα. 
Είμαι εξ εκείνων ο οποίος αντιμετώπισε με πολύ σκεπτικισμό τον πολιτικό γάμο. Τα πράγματα τι παρουσίασαν. Κατέφυγαν ή καταφεύγουν στον πολιτικό γάμο πολλοί ολιγότεροι εκείνων που υπέθετε κανείς ότι θα αξιοποιούσαν τη νομοθετική ρύθμιση την προ ετών, κύριε Υπουργέ. Παρατηρώ τώρα στα μέρη μας, στα νησάκια, ότι είναι ασήμαντος ο αριθμός των συνδεομένων διά πολιτικού γάμου. Οι πάντες καταφεύγουν στο θρησκευτικό γάμο. Γι’ αυτό καλώς και το νομοσχέδιό σας παρατηρεί. «Η αξία του θρησκευτικού γάμου είναι και παραμένει μεγάλη και μαζί με τον πολιτικό γάμο, αποτελούν επιλογή». Άρα, παραμένει ο θρησκευτικός γάμος μια επιλογή προτεραιότητας. 
Σήμερα, λοιπόν, γίνεται ένα βήμα. Αυτά που μέχρι στιγμής χωρίς νομική κάλυψη ήταν πραγματικότητα, να αποκτήσουν και νομική κάλυψη. Αυτή είναι η τοποθέτησή μου, επαναλαμβάνω, μη ων νομικός, μη έχων ιδιαίτερες γνώσεις, αλλά γνωρίζοντας το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε εμείς και εσείς. Εμείς οι νησιώτες και εσείς οι ημιορεσίβιοι. Είσθε ημιορεσίβιος, κύριε Υπουργέ; 

Ερώτηση καταπέλτης και εντός θέματος.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: (Υπουργός Δικαιοσύνης): Ορεσίβιος. 
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Σε επτακόσια μέτρα είναι όλο και όλο το χωριό σας. 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: (Υπουργός Δικαιοσύνης): Χίλια διακόσια μέτρα. 
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Χίλια διακόσια είναι το θέρετρο. Το χωριό σας είναι επτακόσια. 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: (Υπουργός Δικαιοσύνης): Χίλια διακόσια ορεσίβιος και γόνος κτηνοτρόφων. 
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας, ορεσίβιος. 
Να αποφεύγετε όμως αναφορές στην καταγωγή, καθ’ όσον αφορά στο κτηνοτρόφους...
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: (Υπουργός Δικαιοσύνης): Της μεγάλης ράτσας των Βλαχοσαρακατσανέων. 
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Να αποφεύγετε τις αναφορές καθ’ όσον αφορά στην παρόμοια καταγωγή. Ξέρετε τι έχουν πάθει άλλοι…. 
Θα μιλήσω τώρα για τις φυλακές. Άλλο κοινωνικό πρόβλημα. Άκουσα τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. και θυμήθηκα το παλιό ρητό «κάθε χωριό και γυμναστήριο, κάθε πόλη και στάδιο» και δεν συμφωνώ μαζί του. Όμως, συμφωνώ με την άποψη οι υπάρχουσες φυλακές να ανασυγκροτηθούν. 
Κύριε Υπουργέ, στη γενέτειρά μου την Κω, στην οποία επί Ιταλίας ανεγέρθησαν οι φυλακές, καλύπτουν τις ανάγκες όλου του νομού. [...]
Αυτές είναι οι παρατηρήσεις μου. Δεν υπεισέρχομαι στα υπόλοιπα σημεία του νομοσχεδίου, αλλά επαναλαμβάνω, είναι περιοχές που σας προσφέρουν κτήρια. Ρόδος, καλή ώρα, με διάφορες ιδέες. [...]

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά περιττό να αναφέρω ότι θεωρώ τεράστια κοινωνική προσφορά το σχολιασμό των συγκεκριμένων συζητήσεων στη Βουλή. Τα σχόλιά σας αλλά κυρίως οι ομιλίες και οι διάλογοι των βουλευτών μου έχουν χαρίσει αμέτρητες στιγμές γέλιου. Ειδικά ο διάλογος για την καταγωγή και την υψομετρική θέση του χωριού του υπουργού είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! Θεωρώ πάντως ότι στην εποχή του Web 2.0 το site της Βουλής έπρεπε να παρέχει και βίντεο από τις συνεδριάσεις εκτός από τα πρακτικά, ή έστω να επιλέγονται ορισμένα κομμάτια, εν είδη best of.

e-Lawyer είπε...

Ήθελα να παρακολουθήσω αυτές τις συνεδριάσεις και να μπορώ να κάνω live tweeting. Κάποια στιγμή θα πρέπει να επιτραπεί αυτό στη Βουλή.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...