Τετάρτη, Νοεμβρίου 05, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης: η φαντασία στην νομοθεσία


Έγραφα πριν από μία εβδομάδα ένα σενάριο κοινοβουλευτικής φαντασίας:

Πετάγεται ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης,  στη συζήτηση της Ολομέλειας και λέει:

"Έπ, κύριε υπουργέ, ξεχάσατε κάτι! Εκεί, στην τροπολογία, που λέτε "φυλετικό, εθνικό ή θρησκευτικό μίσος". Επειδή  έχουμε κάτι προβλήματα και με τη ρατσιστική εγκληματικότητα για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, θυμάστε την υπόθεση με τον ηθοποιό που δολοφονήθηκε, να προσθέσουμε ως επιβαρυντική περίπτωση και αυτή την κατηγορία. Το λέει και  ο Χάρτης των Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν επιτρέπονται τέτοιες διακρίσεις."

Ο υπουργός ενθουσιάζεται: "Α, ναι! Βεβαίως! Δεν είμαστε ρατσιστές, το εχουμε πει πολλές φορές. Και ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε εμπράκτως με τη νομοθεσία που εισάγουμε. Προσθέτω λοιπόν στην τροπολογία, μετά το "...μίσος κατά του παθόντος..." την προσθήκη "...ή λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού...." Ικανοποιημένοι;"

Ο βουλευτής συνεχίζει: "Ωραία. Και τώρα, αφού δεν είστε ρατσιστές, βγάλτε το "ετερόφυλα" από τις διατάξεις για το σύμφωνο, ώστε να ισχύει για όλους."

Ο υπουργός κάθεται στην καρέκλα του: "Είπαμε: ένα βήμα κάθε φορά. Πάντως ρατσιστές δεν είμαστε".

Επιστροφή στην πραγματικότητα.
Διαβάζω σήμερα στα Πρακτικά της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης:

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ): [...] Ορθά τροποποιείτε το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα και καθιερώνετε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η τέλεση της πράξης από εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Βεβαίως! Όμως, όταν η πράξη εισάγεται από μίσος εναντίον του σεξουαλικού προσανατολισμού και των σεξουαλικών επιλογών του παθόντος, γιατί δεν θέλετε να αποτελεί ιδιαίτερη περίσταση ή επιβαρυντική; Και σας καλώ –έχετε τη δυνατότητα- στη σχετική ρύθμιση να συμπεριλάβετε και αυτό που λίγο πριν ανέφερα, ότι δηλαδή είναι επιβαρυντική περίσταση και όταν άλλος επιλέγει να επιτεθεί σε κάποιον με παράνομη πράξη και η πράξη του άγεται από μίσος εναντίον του σεξουαλικού προσανατολισμού του παθόντος. [...]

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): [...] Τώρα, πριν μπω σε ορισμένες σκέψεις τις οποίες θα ήθελα να παραθέσω που αφορούν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, θα ήθελα –για να μην το ξεχάσω- να πω όσον αφορά στην παρατήρηση που έκανε ο Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Κουβέλης για το τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα, όπου η τέλεση της πράξης από εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό μίσος κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση, ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε «ή μίσος λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού», ότι τη δέχομαι την παρατήρηση και παρακαλώ να ενσωματωθεί στο κείμενο.[...]" 

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): [...]Εγώ, κύριε Χατζηγάκη, καταλαβαίνω τις προσωπικές σας απόψεις. Όμως ως Υπουργός, επομένως ως υπηρέτης μιας Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού πρέπει να αντιμετωπίζετε ίσα τους πολίτες. Με το νομοσχέδιό σας αντιμετωπίζονται ίσα; Γιατί δεν βλέπετε το θέμα αυτό των ομοφύλων; Υπάρχουν. Δεν έχουν προβλήματα αυτοί οι άνθρωποι; Είναι λίγοι ή πολλοί, δεν μας ενδιαφέρει. Υπάρχουν όμως. 
Η δημοκρατία μας και το Σύνταγμά μας λέει ότι όλοι είναι ίσοι και επομένως και αυτοί. Γιατί δεν τους συμπεριλαμβάνετε; Ποιος είναι ο λόγος που δεν τους συμπεριλαμβάνετε; Τι θα συμβεί; Είναι τόσο μεγάλο σκάνδαλο; Ακούτε το ΛΑ.Ο.Σ. και τον κ. Καρατζαφέρη και σας παρασύρει;
Αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν και επομένως νομοθετικά καλόν είναι να το παραδεχθείτε και να καλύψετε αυτό που πρέπει να καλυφθεί νομικά. Αυτή είναι η υποχρέωση του κράτους προς όλους τους πολίτες του. Δεν χρειάζονται διακρίσεις. Επίσης πρέπει να σεβόμαστε –τα λέμε αυτά ως μεγάλα λόγια- τα ατομικά δικαιώματα του καθενός, τις ατομικές επιλογές. Αυτό δεν μπορείτε να το αρνείστε και να το αρνούμεθα και κυρίως αυτό που ενοχλεί είναι ότι αρνείστε μια πραγματικότητα υπαρκτή.
Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας ότι είναι σωστό ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το ξέρετε. Είναι σωστό επίσης ότι θα δικαιωθούν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, οπότε για άλλη μια φορά η Ελλάδα θα έρχεται πίσω από τα γεγονότα και θα πρέπει να εκπληρώσει αυτά τα οποία ισχύουν τη σήμερον ημέρα στην Ευρώπη. 
Γιατί να είμαστε ουραγοί σ’ όλα τα πράγματα; Επειδή δεν τολμάτε να πάρετε τη σωστή πρωτοβουλία. Γιατί πρέπει να το κάνετε αυτό, αφού έρθει απόφαση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων; Τόσο ωραίο θα είναι αυτό; Να πείτε «Τι να κάνουμε; Δεν το θέλαμε, αλλά εξαναγκαστήκαμε»; Γιατί δεν το κάνετε, πολύ περισσότερο όταν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Συνασπισμού; Να η ευκαιρία να το αποφασίσει η Βουλή. Τι είναι αυτό που σας κάνει να φοβάστε; 
Εγώ θα ήθελα να μείνω μόνο σ’ αυτό το θέμα, διότι ξέρετε το να μιλάει κανείς για ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ εύκολο. Το να τα εφαρμόζει και να τα σέβεται είναι δύσκολο, στην πράξη. Αυτό πρέπει να το δείχνει –γιατί γι’ αυτό είναι εκεί- πρώτα απ’ όλα η Κυβέρνηση στους πολίτες της, διότι η πολιτική έχει και αυτό το κομμάτι, της παιδεύσεως του λαού, πράγμα το οποίο δεν βλέπω να το κάνετε. 
[...]
NATAΣΣΑ ΡΑΓΙΟΥ (Βουλευτής ΝΔ): [...]Δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν υπάρχουν. Ανοχή στη διαφορετικότητα. Το λέμε και το ξαναλέμε. Ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε, οφείλουμε να δεχθούμε μία κατάσταση και να την κατοχυρώσουμε με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις στον κατάλληλο χρόνο. Είναι ο χρυσός κανόνας του «one step at a time». [...]"
[...]
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο, για να κάνει μια τροποποίηση.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Είναι η πρόταση για τροποποίηση που έκανε ο κ. Κουβέλης, την οποία αποδέχθηκα.
Το άρθρο 23 του σχεδίου νόμου διατυπώνεται ως εξής. 1. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα (ΠΔ 283/1985-Α’ 106) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η τέλεση της πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση».
Η δεύτερη παράγραφος, μένει ως έχει."

Μόνο πότε θα πεθάνω δεν ξέρω.
Φυσικά, για ένσταση αντισυνταγματικότητας, ούτε λόγος. 

Αναμένεται η δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας, για τη συζήτηση επί των άρθρων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενα βημα καθε φορα, καθε 8 χρονια δηλαδη.

Αυτη η τροποποιηση θα εχει καποια πρακτικη αξια;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

H φαντασία στην νομοθεσία - Τhe sequel:

- Έπ, κύριε υπουργέ, ξεχάσατε κάτι ακόμα! Εκεί, στην τροπολογία, που λέτε "φυλετικό, εθνικό, θρησκευτικό μίσος ή μίσος λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού" πρέπει να προσθέσετε και το "ταξικό μίσος"... αυτό που μπορεί να κάνει τους πάμπτωχους πεινασμένους να εγκληματήσουν κατά των ζάπλουτων που απέκτησαν τις περιουσίες τους κλέβοντας το δημόσιο ή την υπεραξία των εργαζομένων.

Ο υπουργός εκπλήσσεται:
"Μα τι λέτε; Στην χώρα μας, ΔΕΝ υπάρχουν πάμπτωχοι, ούτε ζάπλουτοι που απέκτησαν περιουσίες κλέβοντας το δημόσιο ή την υπεραξία των εργαζομένων!

(αν ήδη υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η τέλεση της πράξης από ταξικό μίσος κατά του παθόντος να συνιστά επιβαρυντική περίσταση, το σενάριο αποσύρεται)

Ανώνυμος είπε...

Να βάλουμε και τη φαντασία στα ΜΜΕ;

Προς επίρρωσιν των κυβερνητικών θέσεων, από της ενάτης πρωινής της δεκάτης Νοεμβρίου, αι κρατικαί ραδιοσυχνότηται θα μεταδίδουν το ακόλουθον μήνυμαν:

"Οι κ.κ. Χατζιδάκις και Καβάφης δεν εσύναψαν ποτές των σύμφωνον συμβιώσεως. Νέε Πούστη - Νέα Πούστρια, τέχνην δια να γράψεις, δεν θα υπογράψεις!"

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=90643120

===

Παράθυρο Χατζηγάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Εκκινούμενοι από διαφορετικές αφετηρίες Ν.Δ., ΚΚΕ και ΛΑΟΣ αντιτάχθηκαν σφόδρα στην πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν και τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που προωθεί η κυβέρνηση για τα ετερόφυλα.


Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, αν και φάνηκε αμετάπειστος, άφησε ανοιχτή χαραμάδα για το μέλλον, καθώς σε σχετική παρέμβαση του Αδώνιδος Γεωργιάδη δήλωσε με νόημα πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ τον είχε προκαλέσει να αποσαφηνίσει τι πρόκειται να κάνει εάν οι θιγόμενοι προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάγκρη αλλά και οι βουλευτές Τηλέμαχος Χυτήρης, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Γείτονας, Μαρία Δαμανάκη, Συλβάνα Ράπτη κ.ά. μέμφθηκαν την κυβερνητική παράταξη, ότι το πολιτικό κόστος είναι η κύρια αιτία που δεν περιλαμβάνονται τα ομόφυλα ζευγάρια στη ρύθμιση αυτή. Επιπροσθέτως, προέβλεψαν πως η άρνηση αυτή θα επιφέρει νέες διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων αυτών. Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Θοδωρής Δρίτσας και Αννα Φιλίνη. Μίλησαν για δειλή ρύθμιση που δεν έχει σχέση με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και προέβλεψαν ότι όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια επικαλούμενοι την αρχή της ισότητας θα δικαιωθούν.

Αντίθετα, ο Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ δικαιολόγησε την άρνησή του να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με το αιτιολογικό ότι η ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης γίνεται με προοπτική να τους επιτραπεί στο μέλλον και ο γάμος.

Οσο για το ΛΑΟΣ, εμφάνισε χωρίς περιστροφές το αληθινό του πρόσωπο. Με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Ηλία Πολατίδη, που σε έντονο τόνο αναρωτήθηκε «γιατί θέλετε να ανεβάσετε στο ίδιο επίπεδο τους ομοφυλόφιλους;» Και πρόσθεσε: «Θέλετε να πείτε ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο, όταν μιλάμε για οικογένεια, το αν θα είναι δύο γυναίκες, τρεις άντρες και μια κατσίκα - ή οτιδήποτε άλλο. Μην αφήσουμε και τους κτηνοβάτες απ' έξω. Εφόσον ξεκινήσαμε τώρα και λέμε ότι οι σεξουαλικές διαστροφές είναι απαράγραπτο και ιερό δικαίωμα, να βάλουμε και τους κτηνοβάτες μέσα».

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αποδεκτή την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη να διώκεται ποινικά η προσβολή των σεξουαλικών προτιμήσεων.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες επί της αρχής μόνο από την Ν.Δ. και στο σύνολό του θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2008


===

Και τα άλογα, μην ξεχάσετε τα άλογα!

Και ναύτες, πολλούς ναύτες! Περισσότερους από του Τσαρούχη!

Αλήθεια, ο κύριος Καρατζαφέρης που

1) εκλογικά συνεργάστηκε με προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, οι οποίοι έχουν "σεξουαλικές διαστροφές"

2) τοποθετήθηκε θετικά σε αρκετά ανάλογα ζητήματα, στη συνάντησή του με τον Βαλλιανάτο (ο οποίος μάλιστα τον χαρακτήρισε προοδευτικότερο από άλλους "δήθεν προοδευτικούς")

θα μαζέψει τον βουλευτή του;

Ανώνυμος είπε...

Ακούστε την Παπακώστα, αξίζει.



Η Πέιλιν της γειτονιάς μας.

Ανώνυμος είπε...

τελικά, γιατί θεσπίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης? πραγματικά, γιατί το έκαναν? έχω την εντύπωση ότι τα παιδιά γεννημένα εκτός γάμου απολαμβάνουν την προστασία των παιδιών γεννημένων σε γάμο.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...