Πέμπτη, Νοεμβρίου 13, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ολομέλεια: Ομιλία Θάλειας Δραγώνα στο μικροσκόπιο e-lawyer

Σχολιάζω με κόκκινο ενδιάμεσα


ΘΑΛΕΙΑ ΔΡΑΓΩΝΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και διαπιστωμένα προβλήματα στο χώρο του Οικογενειακού Δικαίου. Αντ’ αυτού το νομοσχέδιο αφ’ ενός επιτείνει τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών και αφ’ ετέρου περιέχει αποσπασματικές ρυθμίσεις που κάθε άλλο παρά αποτελούν τομή ή επιλύουν δυσλειτουργίες στον τομέα των οικογενειακών σχέσεων. 
Πώς είναι δυνατόν ένα μέτρο σαν το σύμφωνο συμβίωσης που κατά τον Υπουργό είναι «ριζοσπαστικό, μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό» να δημιουργεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Η εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών στερείται κάθε νομικής βάσης και συνιστά άμεση διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού που θα οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες.

Τότε γιατί δεν καταθέσατε ένσταση αντισυνταγματικότητας, όπως έχετε δικαιώμα από τον Κανονισμό της Βουλής, ώστε να τοποθετηθεί ο υπουργός αποκλειστικά και μόνον επ' αυτού του ζητήματος;



 Η Κυβέρνηση το γνωρίζει και παρόλα αυτά προβαίνει σε επιλογές εν γνώσει του γεγονότος ότι ενδέχεται να καταπέσουν στα δικαστήρια. Εν τέλει αναθέτει στους δικαστές να πάρουν τις αποφάσεις που η ίδια αρνείται να πάρει από το φόβο του πολιτικού κόστους.

Πολύ σωστά. Το ίδιο πολιτικό κόστος όμως αναλογίζεται και το ΠΑΣΟΚ αποκλείοντας τα δικαιώματα υιοθεσίας από το δικό του νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό δεν θα καταπέσει λέτε στα δικαστήρια;



Πουθενά στην αιτιολογική έκθεση δεν εξηγείται γιατί αποκλείονται τα πρόσωπα ιδίου φύλου, αν και αναφέρεται ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνεται η δυνατότητα σύναψης γάμου και η καταχωρισμένη συμβίωση στα ομόφυλα ζευγάρια.

Παρ' όλ' αυτά δεν βλέπουμε να ασκείτε το δικαίωμά σας για ένσταση αντισυνταγματικότητας.


 Σε καμμία χώρα, όπου έχει προβλεφθεί αντίστοιχος θεσμός, δεν αποκλείονται τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ σε πολλές χώρες έχει θεσπιστεί αποκλειστικά με το σκεπτικό ότι τα ετερόφυλα ζευγάρια έχουν την επιλογή της σύναψης γάμου. Η Ελλάδα θα αποτελέσει παγκόσμια πρώτη περιορισμού του συμφώνου στα ετερόφυλα ζευγάρια! 
Ο Υπουργός στην επιτροπή ισχυρίστηκε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει η Κυβέρνηση στα ομόφυλα ζευγάρια, διότι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας φθάνουν σήμερα μέχρι εκεί. Αφήνοντας κατά μέρος το κατά πόσο επίκαιρη είναι η ανάγνωση των απαιτήσεων και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας από την Κυβέρνηση, μια τέτοια αντίληψη παραγνωρίζει τον παιδαγωγικό ρόλο του δικαίου και την υποχρέωση της πολιτείας να διαπλάθει τη στάση της κοινωνίας και να την οδηγεί μπροστά, όπως έκανε όταν εισήγαγε αλλαγές με το Οικογενειακό Δίκαιο του 1983.
Κυρίως όμως, κύριοι συνάδελφοι, παραγνωρίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να τελούν υπό την προϋπόθεση τυχόν έγκρισής τους από την πλειοψηφία. 

Ένσταση αντισυνταγματικότητας.


Το κατά πόσο απέχει ο εισαγόμενος θεσμός από το να αποτελέσει «ένα ριζοσπαστικό και προοδευτικό» μέτρο φαίνεται και από την αιτιολογική έκθεση που αποπνέει πεπαλαιωμένες αντιλήψεις και έχει συνταχθεί με σκοπό όχι να υπερασπιστεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, αλλά αντίθετα να υπερασπιστεί το γάμο και την ανωτερότητά του. Ποιος ο λόγος να αναφέρεται «ασφαλώς η αξία του θρησκευτικού γάμου είναι και παραμένει μεγάλη και ασύγκριτη και μαζί με τον πολιτικό γάμο αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τα ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια.»; Ποιος ο λόγος να καταλήγει η αιτιολογική έκθεση «αυτό σημαίνει ότι δεν θίγεται ούτε κλονίζεται στο ελάχιστο η αξία του γάμου ως θεσμού.»; 
Το σύμφωνο όμως είναι κολοβό και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Σε αντίθεση με τα αρχικώς λεχθέντα, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού, εργατικού, ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού δικαίου που αφορούν τους συζύγους αναλογικά και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει το σύμφωνο. Επίσης, χωρίς προφανή δικαιολογητικό λόγο, οι προβλέψεις που αφορούν στις περιουσιακές σχέσεις, στη διατροφή και στα κληρονομικά δικαιώματα αποκλίνουν σαφώς από τις αντίστοιχες με το γάμο. 
Γι’ αυτό και εμείς καταθέσαμε πρόταση νόμου που θα βάζει τέρμα στις διακρίσεις και θα αποκαθιστά την ισοπολιτεία στο πεδίο της ελεύθερης ένωσης ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών.

Διατηρώντας όμως και την αθέμιτη διάκριση της απαγόρευσης υιοθεσίας. Και μη δεσμευόμενοι ως κόμμα ότι θα το θεσμοθετήσετε αν έρθετε στην κυβέρνηση: αποτελεί απλώς εισήγησης του τμήματος δικαιωμάτων, το οποίο αποδέχονται μόνον οι βουλευτές που το υπογράφουν, όχι η ηγεσία του κόμματος.


Όσον αφορά στο κεφάλαιο που τροποποιεί διατάξεις του Αστικού Κώδικα, αποτελεί κοινή διαπίστωση (εκτός από την Κυβέρνηση) ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ενδελεχούς διαβούλευσης με ειδικούς επιστήμονες, αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, ούτε υπήρξε και η κατάληξη μιας συνολικής αξιολόγησης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Αντίθετα, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για το παρόν νομοσχέδιο ήταν να διοχετεύονται πληροφορίες στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης και να αναμένονται οι όποιες αντιδράσεις, χωρίς πρόβλεψη για ένα θεσμοθετημένο διάλογο.
[...]Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...