Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ολομέλεια: Ομιλία Τηλέμαχου Χυτήρη στο μικροσκόπιο e-lawyer

Πρακτικά της α΄ συζήτησης της Ολομέλειας της Βουλής, 5.11.2008.
Σχολιάζω με κόκκινο ενδιάμεσα

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ: Το Σώμα της Βουλής είναι ζωντανό. Θα μιλούσα μόνο για το νομοσχέδιο, αλλά τώρα, με τις συζητήσεις που έγιναν, προκλήθηκα και εγώ ως ομιλητής και θα σας πω ότι η πολιτική είναι και λόγια και γεγονότα, κύριε Υπουργέ. Στα λόγια εντάξει, στα λόγια είναι ήρεμα νερά στη δικαιοσύνη, όπως είπατε, αλλά στα γεγονότα δεν είναι καθόλου ήρεμα τα νερά, έτσι δεν είναι; 
[...]
Ερχόμαστε στο σύμφωνο συμβίωσης. Και λέω σύμφωνο συμβίωσης γιατί βλέπω εδώ φραστικές βελτιώσεις. Αφαιρείτε όπου αναγράφεται η λέξη «ελεύθερη», ελεύθερο σύμφωνο συμβίωσης. Καλά κάνετε και βγάζετε το «ελεύθερη», διότι δεν είναι ελεύθερο. Είναι όμως φραστική βελτίωση όταν βγάζεις το επίθετο «ελεύθερη»; Κάτι σημαίνει αυτό. 
Μιλήσατε περί τόλμης. Η πολιτική θέλει τόλμη. Αυτό το νομοσχέδιό σας δεν έχει καθόλου τόλμη. Θέλετε να καινοτομήσετε. Μα, η καινοτομία απαιτεί τόλμη. Αν δεν υπάρχει αυτή η τόλμη, δεν καινοτομείτε. 

Επίσης αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να ασκήσει κοινοβουλευτική ένσταση αντισυνταγματικότητας, ας μη μιλαει για "τόλμη".

Σας υπενθυμίζω, επειδή αναφέρθηκε από άλλους ομιλητές, ότι όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρόνια πριν, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, είχε φέρει ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο, για την κατάργηση της μοιχείας κ.λπ., η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Αίθουσα. Επομένως, μη μας λέτε ότι είσαστε τολμηροί και ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έκανε τίποτα στο θέμα αυτό του οικογενειακού δικαίου. 
Αυτό που παρουσιάζετε σήμερα δεν είναι ένα νομοσχέδιο ολοκληρωμένο, όπως θα έπρεπε. Είναι μια απόφυση, θα έλεγα, του υπάρχοντος, του θρησκευτικού γάμου, του πολιτικού γάμου και ό,τι διέπει τη νομοθεσία μας γύρω απ’ αυτά. Είναι ένα μπάλωμα. Δεν τολμάτε.
Αυτό που θέλω να σας πω επίσης είναι ότι δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που σας εμποδίζει. Το λέτε με διάφορα λόγια, αλλά σας εμποδίζει να δείτε την πραγματικότητα. Ξέρετε, πολιτική είναι επίσης η αλήθεια. Γιατί δεν βλέπετε την αλήθεια; 
Το ξέρετε ότι οι ομοφυλόφιλοι υπάρχουν και στην Ελλάδα. Υπάρχουν και Έλληνες ομοφυλόφιλοι. Δεν είναι οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι άλλοι ομοφυλόφιλοι, είναι και οι Έλληνες. Αυτό δεν το βλέπετε; Δεν το ξέρετε; Κλείνετε τα μάτια; Αυτό το κομμάτι της κοινωνίας δεν είναι Έλληνες πολίτες;
Εγώ, κύριε Χατζηγάκη, καταλαβαίνω τις προσωπικές σας απόψεις. Όμως ως Υπουργός, επομένως ως υπηρέτης μιας κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, πρέπει να αντιμετωπίζετε ίσα τους πολίτες. Με το νομοσχέδιό σας αντιμετωπίζονται ίσα; Γιατί δεν βλέπετε το θέμα αυτό των ομοφύλων; Υπάρχουν. Δεν έχουν προβλήματα αυτοί οι άνθρωποι; Είναι λίγοι ή πολλοί, δεν μας ενδιαφέρει. Υπάρχουν όμως. 
Η δημοκρατία μας και το Σύνταγμά μας λέει ότι όλοι είναι ίσοι και επομένως και αυτοί.

Γιατί ο βουλευτής δεν υποβάλλει ένσταση αντισυνταγματικότητας;

 Γιατί δεν τους συμπεριλαμβάνετε; Ποιος είναι ο λόγος που δεν τους συμπεριλαμβάνετε; Τι θα συμβεί; Είναι τόσο μεγάλο σκάνδαλο; Ακούτε το ΛΑ.Ο.Σ. και τον κ. Καρατζαφέρη και σας παρασύρει;
Αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν και επομένως νομοθετικά καλόν είναι να το παραδεχθείτε και να καλύψετε αυτό που πρέπει να καλυφθεί νομικά. Αυτή είναι η υποχρέωση του κράτους προς όλους τους πολίτες του. Δεν χρειάζονται διακρίσεις. Επίσης πρέπει να σεβόμαστε –τα λέμε αυτά ως μεγάλα λόγια- τα ατομικά δικαιώματα του καθενός, τις ατομικές επιλογές. Αυτό δεν μπορείτε να το αρνείστε και να το αρνούμεθα και κυρίως αυτό που ενοχλεί είναι ότι αρνείστε μια πραγματικότητα υπαρκτή.
Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας ότι είναι σωστό ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το ξέρετε. Είναι σωστό επίσης ότι θα δικαιωθούν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, οπότε για άλλη μια φορά η Ελλάδα θα έρχεται πίσω από τα γεγονότα και θα πρέπει να εκπληρώσει αυτά τα οποία ισχύουν τη σήμερον ημέρα στην Ευρώπη. 
Γιατί να είμαστε ουραγοί σ’ όλα τα πράγματα; Επειδή δεν τολμάτε να πάρετε τη σωστή πρωτοβουλία. Γιατί πρέπει να το κάνετε αυτό, αφού έρθει απόφαση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων; Τόσο ωραίο θα είναι αυτό; Να πείτε «Τι να κάνουμε; Δεν το θέλαμε, αλλά εξαναγκαστήκαμε»; Γιατί δεν το κάνετε, πολύ περισσότερο όταν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Συνασπισμού; Να η ευκαιρία να το αποφασίσει η Βουλή. Τι είναι αυτό που σας κάνει να φοβάστε; 
Εγώ θα ήθελα να μείνω μόνο σ’ αυτό το θέμα, διότι ξέρετε το να μιλάει κανείς για ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ εύκολο. Το να τα εφαρμόζει και να τα σέβεται είναι δύσκολο, στην πράξη. Αυτό πρέπει να το δείχνει –γιατί γι’ αυτό είναι εκεί- πρώτα απ’ όλα η Κυβέρνηση στους πολίτες της, διότι η πολιτική έχει και αυτό το κομμάτι, της παιδεύσεως του λαού, πράγμα το οποίο δεν βλέπω να το κάνετε. 
Ευχαριστώ πολύ. 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και μάλιστα εκτός από έλληνες ομοφυλόφυλους και ομοφυλόφιλες γενικά, υπάρχουν ομοφυλόφυλοι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Αυτοί τι πρέπει να κάνουν; Να υποταχτούν στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό;

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...