Σχολιάζω με κόκκινο ενδιάμεσα
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σχολιάσω εν τάχει την αναφορά του κυρίου Υπουργού στο ζήτημα της ανακλήσεως της παραίτησης των εισαγγελέων. Τίθεται θέμα αποσαφήνισης των αιτίων που τους οδήγησε στην παραίτηση. Το μείζον ηθικό, αλλά και πολιτικό ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι η αποκάλυψη και η αποσαφήνιση των αιτίων που τους οδήγησε στην παραίτηση. Τους τιμά και η παραίτηση και η ανάκληση. Αλλά η κοινωνία και το Κοινοβούλιο και η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπορούν να μένουν χωρίς πλήρη πληροφόρηση όλων των αιτιών που τους οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική πράξη.
Κύριε Υπουργέ, ήταν πολύ θετική η αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός μας κ. Κουβέλης, σχετικά με την τροπολογία που έχετε καταθέσει και την επέκταση της επιβαρυντικής περίστασης κατά του παθόντος από πράξεις από εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό μίσος και στο μίσος εξ’ αιτίας σεξουαλικής επιλογής του παθόντος. Σας τιμά το ό,τι το δεχθήκατε και χαιρόμαστε γι’ αυτό.
Είναι εντυπωσιακό και πόσο σύντομα είχε έτοιμη την διατύπωση της τροπολογίας ο υπουργός.
Επίσης, ήταν σημαντική η ιστορική αναδρομή που κάνατε στο θεσμό της οικογένειας. Προσφέρατε πολύ σημαντικά στοιχεία και ποιότητα στη συζήτηση.
Ναι πολύ σημαντικά στοιχεία πράγματι, όπως ότι όλα αυτά τα θέματα αφορούν τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Είπατε όμως ότι οι θέσεις της Αριστεράς και άλλων Κομμάτων ξεκινούν από ιδεολογικές αφετηρίες τις οποίες σέβεστε. Δεν ξεκινούν από ιδεολογικές αφετηρίες μόνο. Είναι η ίδια η πραγματικότητα που βοά. Γι’ αυτό δεν πιστεύουμε ότι «αφουγκράζεστε», την κοινή γνώμη όπως είπατε. Πιέζεστε από οργανωμένους κύκλους, αυτούς που τους ονομάζετε «κοινή γνώμη». Διότι, η συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει δεν μπορεί να καταγραφεί με δημοσκοπικά κριτήρια, 80% ήταν στην αρχή και έπεσε εν συνεχεία, αλλά με μία συζήτηση των ενδιαφερομένων, των ειδικών και της κοινωνίας ολόκληρης.
Αυτή η συζήτηση δεν έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Τα δικαιώματα δεν τίθενται στην κρίση της πλειοψηφίας. Κατοχυρώνονται και αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας, προς χάριν αυτών που τα έχουν ακόμη ανάγκη έστω και εάν αυτοί είναι μειοψηφία. Από αυτήν την άποψη, διάφορες αλλαγές και τομές στο οικογενειακό δίκαιο, η προίκα, η κατάργησή της, η μοιχεία, ξεσήκωσαν αντιρρήσεις του τύπου ότι απειλείται η οικογένεια. Η οικογένεια είναι ένας θεσμός που τον περιγράψατε με ιστορικούς όρους και δεν απειλείται από τον νόμο. Αντίθετα, τα δικαιώματα των ανθρώπων όταν δεν κατοχυρώνονται και μάλιστα φυσιολογικά δικαιώματα που έχουν ωριμάσει, τότε η κοινωνία δηλητηριάζεται και δημιουργούνται οδυνηρές παραταξιοποιήσεις μέσα στην κοινωνία και ανταγωνισμοί και επιθέσεις με μίσος και προκαταλήψεις.
Από εκεί και πέρα, η χειραφέτηση και ο αυτοκαθορισμός είναι χρέος της πολιτείας να μην εμποδίζονται. Προς αυτή την κατεύθυνση καμμία «νάρκη» στα θεμέλια της οικογένειας δεν μπορεί να έχει το σύμφωνο συμβίωσης ή ο πολιτικός γάμος ομοφύλων ή η ακόμη καλύτερη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και όλων όσων προσέρχονται σε τέτοιου είδους επιλογές.
Θέλω να σας πω ότι μιλάω και με τα κριτήρια της σοβαρής προσωπικής μου πείρας. Έχω περάσει και από θρησκευτικό γάμο. Τώρα δε με τη σύντροφο της ζωής μου, έχουμε μία πολύ όμορφη συμβίωση και οικογένεια επί είκοσι πέντε χρόνια χωρίς καμμία θεσμική κατοχύρωση. Μπορούμε και τα καταφέρνουμε μία χαρά. Αυτές τις επιλογές των ανθρώπων, δεν μπορούμε να τις περάσουμε στην «κρησάρα» καμμιάς πολιτικής, θρησκευτικής, στρατοκρατικής, νομικής επιλογής ή οποιασδήποτε άλλης ιδεοληψίας. Αυτή δεν είναι ιδεολογία. Είναι φυσική τάξη των πραγμάτων της δημοκρατικής κοινωνίας και προς αυτήν την κατεύθυνση. Καλούμε, λοιπόν, όλες τις πτέρυγες της Βουλής, όχι μόνο όπως έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να καταθέσει την πρόταση νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης ως θετική κίνηση, αλλά και τη δική μας τροπολογία να δηλώσει ευθαρσώς ότι την υποστηρίζει, αλλά και προς τον προβληματισμό και προς την κατεύθυνση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων να προχωρήσουμε χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς φόβους ότι θα απειληθεί η κοινωνία και η οικογένεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Δρίτσα.
Δεν υπάρχει άλλος ομιλητής.
Εγώ προεδρεύοντας πολλές ώρες εδώ είδα με ικανοποίηση ότι διεξάγεται μία συζήτηση επιπέδου, με επιχειρήματα, με διαφορετικές και πολλές φορές διαμετρικά αντίθετες απόψεις οι οποίες είναι σεβαστές, με επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι πάρα πολύ σημαντικό και σε χαμηλούς τόνους που δεν είναι τόσο σύνηθες φαινόμενο.
Επίκληση ανθρώπινων δικαιωμάτων που δεν έγινε δεκτή όμως. Επίσης πολύ υψηλό το επίπεδο να εξομοιώνονται άνθρωποι με ζώα και να μην διαμαρτύρεται κανείς. Σεβαστές οι απόψεις εξομοίωσης των ομοφυλόφιλων με τους παιδεραστές;!
Αν όμως είχα τη δυνατότητα να μιλήσω από τα έδρανα της Βουλής, θα έλεγα: «Πολύ ωραία αυτά, σεβαστά, αρκεί όμως η εξώγαμη συμβίωση, η χαλαρή μορφή κοινής ζωής και η συμβίωση ομοφύλων να μην καταστεί το κυρίαρχο στοιχείο και να μην θεωρηθεί σιγά- σιγά ο γάμος μια παρωχημένη αντίληψη. Έχουμε όλοι μας εμπειρίες, έχουμε μία διαδρομή, έχουμε την πεποίθηση κάποιοι εξ ημών ότι παραχαλαρώσαμε όμως. Αυτή είναι η δική μου επισήμανση. Αυτό θα έλεγα από τα έδρανα της Βουλής και ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να με ακούσετε.»
Ευτυχώς που δεν έχετε τη δυνατότητα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι, να μη κάνουμε διάλογο, γιατί είμαι σε δύσκολη θέση εγώ. Θα με δυσκολέψετε, γιατί εγώ κάνω κατάχρηση του δικαιώματος.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι σημαντικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ξέρετε, είχα συνηθίσει έτσι μαχόμενος Βουλευτής όπως και εσείς από τα έδρανα και εδώ δυσκολεύομαι πολλές φορές να συγκρατηθώ. Ο Κανονισμός όμως δεν δίνει τη δυνατότητα
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν θα βλάψει, κύριε Πρόεδρε. Κατά παραχώρηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πείτε μια κουβέντα, εντάξει.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Θα ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι πολύ σοβαρά αυτά που είπατε. Το βίωμά μου από την οικογενειακή μου προέλευση έχει «σκληρό» χριστιανικό πυρήνα. Η παράδοση η χριστιανική –δεν δηλώνω αυτή τη στιγμή εκπρόσωπός της- η πρωτοχριστιανική, πέραν των κοινωνικών δεσμεύσεων ήθελε τους ανθρώπους που ζούσαν στην κοινοβιακή εκκλησία να ενώνονται στην κοινωνική τους σχέση μαζί με όλους τους άλλους ως ισότιμοι που μοιράζονταν την ιδιαιτερότητά τους. Αυτό ήταν η οικογένεια και αυτή είναι η χριστιανική παράδοση. Δεν είναι η επιβολή ενός θεσμού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σαφώς. Ανοίγετε μία μεγάλη υπόθεση περί χριστιανικής θεολογίας και όλα αυτά βέβαια είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Και θεωρητικά.
Εν πάση περιπτώσει, είναι μία πολύ σπουδαία συζήτηση αυτή που διεξάγεται σήμερα. Και αυτό θα πει δημοκρατία, διάλογος, αμφισβήτηση, κριτική, διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Αυτό είναι το μεγαλείο και σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι κεντρικοί αξόνες που θα πρέπει να τους προσέχουμε, γιατί υπάρχουν, κύριε Δρίτσα και άτομα τα οποία δεν έχουν ολοκλήρωση, δεν έχουν υποδομές, δεν έχουν δυνατότητες.
Μπράβο, αυτούς πρέπει να τους προστατεύσουμε και να τους στείλουμε στην Εκκλησία.
Και εκεί βοηθά και η εκκλησία και η θρησκεία και ο πατριωτισμός.
Έτσι μπράβο. Και η οικογένεια.
Βοηθάει πάρα πολύ. Δεν είναι όλοι του ιδίου επιπέδου και των ίδιων δυνατοτήτων. Ας μην κρίνουμε πολλές φορές από τους εαυτούς μας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια…
Ωραίο συμπέρασμα κι επίκαιρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσα τις δικές σας απόψεις και τις αναφορές τις προσωπικές οι οποίες σας τιμούν ιδιαίτερα για τον τρόπο που πορεύεστε οικογενειακά και για τον τρόπο που ασκείτε τα κοινοβουλευτικά σας καθήκοντα.
Κηρύσσετται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
Κατά πλειοψηφία, αλλά δεν ζητάμε και ονομαστική ψηφοφορία για να καταγραφεί ποιος εισάγει την αθέμιτη διάκριση και ποιος ειναι αντίθετος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Εύγε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου