Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ολομέλεια: Ομιλία Άδωνι Γεωργιάδη στο μικροσκόπιο e-lawyer

Σχολιάζω με κόκκινο ενδιάμεσα


ΣΠΥΡΙΔΩΝ –ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι είναι μια περίεργη στιγμή για μένα αυτή -κι είναι επιτυχία μάλλον του Υπουργού Δικαιοσύνης- γιατί δεν περίμενα ότι θα μου συμβεί να πω ότι συμφωνώ απολύτως με την κ. Δαμανάκη. 

Απολύτως; Δηλαδή συμφωνείτε με την αναγνώριση επέκτασης του συμφώνου σε ομόφυλα ζευγάρια, όπως ζήτησε η κ. Δαμανάκη;


Πρόκειται περί ενός πράγματος που δεν περίμενα ότι θα το πω ποτέ στη ζωή μου, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι πράγματι έτσι έχει το πράγμα. 

Εντάξει, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, Άδωνι.


Είναι δεδομένο, δεν το συζητάμε. Όλοι το ξέρουμε.

Όχι, εμείς δεν το ξέραμε, αλλά δεν πειράζει.

 Εδώ η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να κοροϊδέψει τους ψηφοφόρους της και τον ελληνικό λαό για το ποια είναι η πραγματική της πρόθεση. 
Τι συμβαίνει; Φέρνει αυτό το σύμφωνο συμβίωσης. Σε ποιους χρειάζεται το σύμφωνο συμβίωσης; Χρειάζεται στα ετερόφυλα ζευγάρια ή στα ομόφυλα ζευγάρια; Εάν υποθέσουμε ότι χρειάζεται σε κάποιους, πράγματι χρειάζεται στα ομόφυλα ζευγάρια που θέλουν να ρυθμίσουν τις όποιες εκκρεμότητες έχουν. Άρα στην πραγματικότητα τι κάνει η Νέα Δημοκρατία; Η Νέα Δημοκρατία θέλει να ανοίξει την πόρτα στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά δεν θέλει να το πει γιατί, φοβάται το πολιτικό κόστος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Ενώ εσείς που δεν φοβάστε το πολιτικό κόστος, το 2005 δηλώσατε στο 10% ότι είστε υπέρ και σήμερα έρχεται ο πρόεδρός σας και λέει ότι είναι "αντίθετος". Αυτή είναι η πλήρης πραγματικότητα.

Κι εγώ θα προκαλούσα τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης αν αυτό που λέμε δεν ισχύει και δεν είναι αληθές, να έρθει εδώ στη Βουλή και να μας πει τι θα κάνει ο ίδιος, όσα χρόνια και αν περάσουν, όταν θα έρθει η πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θα δικαιώνει τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Άρα και το ΛΑ.Ο.Σ. αποδέχεται ότι, διαφωνώντας με την επέκταση, οδηγεί τη Χώρα σε καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δεν θα ήθελα να μπω καθόλου στη συζήτηση περί ωρίμων και μη ωρίμων κοινωνιών, που άνοιξαν οι συνάδελφοι Βουλευτές της Συμπολιτεύσεως, πρώτα απ’ όλα γιατί το τι είναι ώριμο και το τι είναι ανώριμο είναι μια πολύ σχετική συζήτηση. Σ’ ένα φιλοσοφικό επίπεδο θα μπορούσε να το δει κανείς από πολλές διαφορετικές απόψεις. Και φυσικά, αν το εκλαμβάνω σωστά, όταν λέει κάποιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σήμερα ότι «η κοινωνία μας δεν είναι αρκετά ώριμη ακόμα για το σύμφωνο συμβιώσεως στα ομόφυλα ζευγάρια» η μομφή που στην ουσία απευθύνει είναι ότι θεωρεί την ελληνική κοινωνία μη ώριμη, δηλαδή ότι κάνει κάτι λάθος, αλλά θα της δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να καταλάβει το σωστό. 
Άρα, στην ουσία μ' αυτό το επιχείρημα, η Νέα Δημοκρατία προσβάλλει τον ελληνικό λαό δις, πρώτον, γιατί πάει να τον κοροϊδέψει και , δεύτερον, γιατί τον κατηγορεί για ανωριμότητα. Οπότε τι μας λέει; Λέει «ας δώσουμε λίγο χρόνο να ωριμάσει αυτή η μη ώριμη κοινωνία.».

Αντίθετα, το ΛΑ.Ο.Σ. θεωρεί ότι η κοινωνία είναι αρκετά ώριμη ωστε να μην αποδέχεται την επέκταση του συμφώνου στα ομόφυλα ζευγάρια. Το ΛΑ.Ο.Σ. πιστεύει ότι είναι ωριμότητα να παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 
Νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που έχουμε να προσφέρουμε όλοι μας, για όσο περισσότερο διάστημα, σ’ αυτή την Αίθουσα και στην πολιτική ζωή είναι να είμαστε ειλικρινείς. 

Όσο ειλικρινής ήταν ο πρόεδρός σας λέγοντας το 2005 ότι ειναι υπέρ της νομικής αναγνώρισης της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία είναι η άποψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Συνασπισμού, οι οποίοι λένε ευθαρσώς ότι θέλουν να υπάρχει σύμφωνο ελευθέρας συμβιώσεως για τα ελεύθερα ζευγάρια και στην πραγματικότητα αυτό που υπονοούν είναι να φθάσουμε στο γάμο των ομοφυλοφίλων. Αυτό είναι που τους ενδιαφέρει. Το λένε. Εισπράττουν το όποιο πολιτικό κόστος έχει αυτή η άποψη. Το υποστηρίζουν, με γεια τους με χαρά τους. 
Υπάρχει και η άλλη άποψη που εκφράζει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός που λέει ότι αυτό δεν είναι σωστό. Γιατί δεν είναι σωστό; Δεν έχουν δικαιώματα οι ομόφυλοι; Φυσικά και έχουν. Ποιος είπε να μην έχουν δικαιώματα; 

Εσείς.

Ο Πρόεδρός μας προηγουμένως είπε όπως και ο εισηγητής μας, εκείνους τους νομικούς τρόπους, για να μπορούν να προστατεύσουν και τα κληρονομικά τους δικαιώματα και όποια άλλα δικαιώματα θέλουν να έχουν. 

Δεν είπε κανένα "νομικό τρόπο" ο Πρόεδρός σας προηγουμένως. Το μόνο που είπε ήταν: "Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μία νομική ρύθμιση που να ρυθμίζει τα των σχέσεών τους, αλλά όχι αυτό να είναι αυτό το οποίο εσείς σήμερα ανοίγετε ως φεγγίτη." Δηλαδή τίποτα συγκεκριμένο, γενικά "μία νομική ρύθμιση", αλλά όχι και ο "φεγγίτης" του συμφώνου. Σημειωτεόν, ότι αυτός ο "φεγγίτης" δεν έχει ούτε κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα (λ.χ. συντάξεις χηρείας κλπ), ούτε εργασιακά δικαιώματα, ούτε υιοθεσία, ούτε τίποτα. Κι οι  κ. κ. Γεωργιάδης και  Καρατζαφέρης λένε ότι αυτό είναι ο "φεγγίτης". Κι ότι δεν είναι κατά των δικαιωμάτων των ομοφύλων ζευγαριών. Περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο του ΛΑ.Ο.Σ. για τη συμβίωση ομοφύλων ζευγαριών!


Ποιο είναι το πρόβλημα με το σύμφωνο; Το πρόβλημα με το σύμφωνο είναι ότι θα δρα ανταγωνιστικά στο γάμο.

Αφού αφορά κυρίως τα ομόφυλα ζευγάρια, πως είναι δυνατόν να δρα ανταγωνιστικά στο γάμο κύριε Βουλευτά; Μήπως και τα ομόφυλα ζευγάρια δρουν ανταγωνιστικά στα ετερόφυλα ζευγάρια και τα προσηλυτίζουν στην ομοφυλοφιλία;

 Αυτό είναι το πρόβλημα. Άρα, στην ουσία ερχόμαστε ως Βουλή να θέσουμε ένα δεύτερο πρότυπο, δίπλα από το γάμο, που θα δρα ανταγωνιστικά στο γάμο και μ' αυτό τον τρόπο υποβιβάζουμε, υποβαθμίζουμε, την αξία της οικογένειας. 
Η οικογένεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –όπως όλοι όσοι έχουμε οικογένεια το γνωρίζουμε- είναι πρωτίστως θέμα ευθυνών. Είναι πρωτίστως θέμα αναλήψεως ευθυνών. Εάν δηλαδή έρχεται η ελληνική πολιτεία και λέει σήμερα «εγώ θέλω να σου δώσω την ευκαιρία να κάνεις οικογένεια, αλλά χωρίς να αναλαμβάνεις ευθύνες», αυτό για εμάς είναι πραγματικά πάρα πολύ άσχημο. 

Τότε αναγνωρίστε γάμο και για τους ομοφυλόφιλους. Αν το θέμα είναι η ευθυνοφοβία, γιατί όχι;

Οφείλω όμως να πω και κάτι, κυρίως στους συναδέλφους της Αριστεράς. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι δεν αντιλαμβάνονται πόσο αυτό το σύμφωνο της συμβιώσεως θα βλάψει το συνήθως αδύναμο μέλος αυτής της σχέσης που συνήθως είναι γυναίκα. 

Αν το ζευγάρια αποτελείται από δύο γυναίκες ή δύο άνδρες, ποιος είναι το "αδύναμο" μέρος;

Γιατί το λέω αυτό; Διότι ο γάμος –είτε ο θρησκευτικός είτε ο πολιτικός- ως γάμος δημιουργεί κάποιες ελάχιστες υποχρεώσεις στο σύζυγο, οι οποίες έχουν θεσπιστεί μετά από σειρά αγώνων των γυναικών, για να μπορούν να έχουν –στην περίπτωση που ο γάμος αυτός λήξει- τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή προστασίας που πρέπει να έχουν είτε αυτή είναι διατροφή είτε οτιδήποτε άλλο.
Όμως με το σύμφωνο συμβιώσεως θα μπορεί κάποιος να φτιάχνει ένα τύπο οικογένειας – όπως είπε ο κύριος Υπουργός- χωρίς να αναλαμβάνει όλες αυτές τις ευθύνες, για την κατοχύρωση των οποίων οι γυναίκες έχουν δώσει τον περισσότερο αγώνα. Άρα, αυτό που θα κάνουμε σήμερα είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε πάρα πολύ ισχυρούς άνδρες να καταπιέσουν και να βλάψουν αδύναμες γυναίκες. Αυτό θα κάνουμε. 
Και ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι πώς δεν το έχει καταλάβει αυτό η Αριστερά και δεν το έχει θέσει, ότι δηλαδή θα έλθει η ώρα που θα βλέπετε γυναίκες, οι οποίες θα έχουν αυτή τη μορφή της σχέσεως, της συμβιώσεως, που δεν θα έχουν στην ουσία κανένα δικαίωμα από τον άνδρα. Θα λύνει το σύμφωνο ο άνδρας με ένα εξώδικο και η γυναίκα θα είναι επί ξύλου κρεμάμενη. 
Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι αυτό που φέρνουμε εδώ είναι, πρώτον, βλαπτικό για τα πρότυπο της οικογένειας και, δεύτερον, είναι εξαιρετικά βλαπτικό κυρίως για τα δικαιώματα των γυναικών. Εξαιρετικά βλαπτικό! 
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, κλείνοντας, επειδή είπατε για τις κοινωνικές ανάγκες, εγώ να δεχθώ ότι υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες που θέλετε να ρυθμίσετε. Ξέρετε πόσες περισσότερες προτεραιότητες έχετε; Αυτό είναι που μας καίει; Το σύμφωνο συμβιώσεως Αυτή είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;

Για πες μια άλλη προτεραιότητα πιο σημαντική.


Σας φέρνω για παράδειγμα μια προσωπική υπόθεση για να καταλάβετε. Εγώ συζώ με μία γυναίκα.

Συζεί;;; Θα έρθουν οι Σκοπιανοί να μας καταλάβουν!!!

 Προσπαθεί να πάρει διαζύγιο, χωρίς διεκδίκηση περιουσίας, χωρίς να έχει αντικείμενο σοβαρής διαμάχης από το 2002. 

Θα πέσει φωτιά να μας κάψει! By the way, αυτό το θέμα εννοούσε ως προτεραιότητα για την Βουλή; Πότε θα βγει το διαζύγιο της Μανωλίδου;

Από το 2002 –έχουμε 2008- και αυτή η καλή δικαιοσύνη στα λιμνάζοντα ύδατα που είπατε, δεν έχει καταφέρει να εκδώσει απόφαση, διότι τη μία έχουν απεργία οι δικηγόροι, την άλλη έχουν απεργία οι δικαστές, την τρίτη έχουν απεργία οι υπάλληλοι του δικαστηρίου. 

Κάντε κάτι κύριε Υπουργέ να βγει το διαζύγιο πιο γρήγορα.

Τώρα περιμέναμε να βγει απόφαση του εφετείου, μας ήλθε το χαρτί ότι παραιτήθηκε η εφέτης, που είχε αναλάβει για λόγους υγείας και επαναλαμβάνεται το εφετείο! Πάμε για τον όγδοο χρόνο!

Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας: πότε θα στεφανωθεί το ζεύγος Γεωργιάδη.

Αν έλθετε να μου πείτε, λοιπόν, να λύσουμε πραγματικά προβλήματα όπου οι Έλληνες πολίτες πάνε στα δικαστήρια και ταλαιπωρούνται και δεν βρίσκουν λύση, πράγματι εκεί έχουμε ανάγκη. 

Ακριβώς, άλλα προβλήματα δεν υπάρχουν, μόνο τα του οίκου μας.

Αλλά, αν έλθετε να μου πείτε ότι έχετε λύσει ως κοινωνία όλα τα άλλα προβλήματα και, να, έμεινε και αυτή η εκκρεμότητα να ρυθμίσουμε, δεν είναι καθόλου έτσι, κύριε Υπουργέ! Έχετε πολλές άλλες υποχρεώσεις να λύσετε πρώτα σ’ αυτό το Υπουργείο που διοικείτε, πριν φθάσετε εις τη λύση αυτών των ζητημάτων. 

Πρώτα το διαζύγιο της Μανωλίδου, μετά ο γάμος με τον Άδωνι και τέλος η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης. Να μπει μια ιεράρχηση σε αυτό το υπουργείο τέλος πάντων!

Θα ήθελα –για να κλείσω- να επαναλάβω αυτό που είπα όταν λείπατε, γιατί θα ήθελα να δώσετε μια συγκεκριμένη απάντηση. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι όσο δεν θεσμοθετείται το σύμφωνο συμβιώσεως, δεν μπορούν οι ομόφυλοι να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να διεκδικήσουν γάμο. 

Είναι επειδή είστε υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων: δεν τα κατοχυρώνουμε καθόλου για να μην λένε μετά ότι τα παραβιάζουμε.


Αντίθετα, ισχυριζόμαστε και λέμε στον ελληνικό λαό απ’ αυτό το Βήμα ότι με αυτό που φέρνετε σήμερα στη Βουλή, θα πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα δικαιωθούν. 

Γιατί δεν ζητάτε την έξοδο της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης τότε; Ευθέως! Ούτε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ούτε τίποτα, μετά.

Θέλουμε, λοιπόν, την ειλικρινή σας απάντηση. Εσείς ως Υπουργός Δικαιοσύνης, αφού λέτε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμα ώριμη για να δεχθεί το θέμα των ομοφύλων ζευγαριών, τι θα κάνετε την ημέρα που θα χάσει και θα καταδικαστεί η Ελλάδα στο δικαστήριο και θα φανεί ότι εμείς είχαμε δίκιο κι εσείς είχατε άδικο;

Θα σας αναθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να συντάξετε το νομοσχέδιο.


 Ή τι θα δηλώσουμε εμείς, αν φανεί ότι εμείς έχουμε άδικο κι εσείς έχετε δίκιο; 

Αυτό γιατί να το απαντήσει ο υπουργός; Εσείς να το απαντήσετε.

Όμως, ξέρετε ότι αυτό που κάνετε είναι –θα μου επιτρέψετε- παγαποντιά. Πάτε να κοροϊδέψετε τους ψηφοφόρους σας. 

Ενώ εσείς τους τιμάτε τους ψηφοφόρους σας, τάζοντας νομική αναγνώριση ομόφυλων ζευγαριών και ενημερώνοντας περί "γκέι υποψηφίου" το 2005, αλλά ξεχνώντας τα όλα το 2008. 

Και ειδικά εσείς που είστε ένας ιδιαίτερα αξιοπρεπής άνθρωπος δεν επιτρέπεται να κοροϊδεύετε τους ψηφοφόρους σας. Σηκωθείτε και πείτε με θάρρος «θέλουμε να το θεσμοθετήσουμε για τα ομόφυλα ζευγάρια» –όπως κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- και να εισπράξετε το πολιτικό κόστος. Όμως, να κοροϊδεύετε τους ψηφοφόρους, αυτό, κύριε Υπουργέ –ειλικρινά σας το λέω- δεν σας περιποιεί τιμή. 
Ευχαριστώ πολύ.

Και καλά στέφανα. 

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο για τριάντα δευτερόλεπτα, επειδή έγινε μια προσωπική αναφορά. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ. 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Εγώ, όπως ξέρετε, ποτέ δεν προσπάθησα ούτε να κοροϊδέψω ούτε να κάνω παγαποντιά στη ζωή μου. 

Ποτέ δεν είναι αργά: αφαιρείτε την τροποποίηση για το επώνυμο των συζύγων στην Επιτροπή της Βουλής, αποφεύγετε την κριτική και τσουπ, το προσθέτετε τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια. Δικαίωμά σας.

Αναφέρθηκα στην ομιλία μου διά μακρόν και προσδιόρισα τη στάση μου και τη φιλοσοφία μου πάνω στο θεσμό, όπως εισάγεται. Νομίζω ότι η θέση μου ήταν ξεκάθαρη, απόλυτα ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι αυτή η στάση και η θέση, η φιλοσοφική διάσταση που έδωσα, όχι μόνο δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν, αλλά είναι απόλυτα ευκρινής και απόλυτα ξεκάθαρη και βάζει και τα όρια.
Από εκεί και πέρα, τι θα γίνει στα δικαστήρια, αν θα βγει στα δικαστήρια, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω εγώ.

Εσείς δεν το ξέρατε. Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναφέρει στο Πόρισμά της ότι παραβιάζετε τα άρθρα 8 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, όμως, σας το είπε. Ότι θα καταδικαστείτε στο Στρασβούργο. Το να προσποιείστε άγνοια δεν είναι ό,τι ειλικρινέστερο.


 Είναι μια ιστορία των δικαστηρίων, οψέποτε γίνει. Αν το δικαστήριο κρίνει έτσι ή αλλιώς, είναι δική τους υπόθεση κι εμείς θα ακολουθήσουμε το δικαιικό σύστημα, το οποίο ισχύει και θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις. 

Δεν λέει πουθενά το δικαιϊκό σύστημα ότι ο νομοθέτης πρέπει πρώτα να καταδικαστεί για να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο νομοθέτης υποχρεούται να νομοθετεί σύμφωνα με τη Σύμβαση.

Τελεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...