Κυριακή, Νοεμβρίου 16, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ολομέλεια: Ομιλία Γιώργου Καρατζαφέρη στο μικροσκόπιο e-lawyer

uΠρακτικά της α΄ συζήτησης της Ολομέλειας της Βουλής, 5.11.2008.
Σχολιάζω με κόκκινο ενδιάμεσα


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Είναι αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, ότι το δένδρο των ανομημάτων και των παρανομιών με τη Μονή Βατοπεδίου είναι τεράστιο. [...] 
Και έρχομαι στο νομοσχέδιό σας. Δηλαδή, απ’ ότι κατάλαβα, κύριε Υπουργέ, τώρα θα έχουμε το εν Κανά σύμφωνο συνύπαρξης, γιατί καταργείται στην ουσία ο γάμος. 

Όπως καταργήθηκε ο θρησκευτικός γάμος από τότε που θεσπίστηκε η μνηστεία και ο πολιτικός γάμος.

Βάζετε ένα παράθυρο, δημιουργείτε ένα βαθμό σαν τους ανθυπασπιστές ανάμεσα σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και αυτό είναι ένα παράθυρο το οποίο δεν βοηθά καθόλου στην προαγωγή της οικογένειας. Αφού πετάξατε την πατρίδα έξω, αφού πετάξατε τη θρησκεία έξω, με την έννοια την οποία και τώρα επεξεργαστήκαμε, τώρα βάζετε και μία νάρκη στην οικογένεια.

Χα! Πάει το Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια! Κι όλα αυτά στα τέσσερα χρόνια της ΝΔ, όχι από τη μεταπολίτευση.

Τι μας χρειαζόταν; Λύσαμε τα θέματα; Υπήρχε τόσο μεγάλη κοινωνική ανάγκη; Μ’ αυτό που φέρνετε σήμερα ανοίγετε το σύμφωνο συνύπαρξης, συλλειτουργίας και συμβίωσης των ομοφυλοφίλων.

Το λέει ρητά άλλωστε, στο πρώτο άρθρο.


 Δεν το έχετε καταλάβει ότι το φέρνετε σήμερα αυτό; Γιατί όταν το φέρνετε για ετερόφυλα ζευγάρια, αύριο το πρωί θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα έρθει αμέσως. 

Αύριο το πρωί = 10 με 12 χρόνια.


Άρα λοιπόν, το γνωρίζετε και το πράττετε. Αλλά επειδή δεν έχετε τη δύναμη απέναντι στους ψηφοφόρους να το πράξετε, το φέρνετε διά της πλαγίας οδού. Ομολογήστε το, λοιπόν, στη Βουλή καλύτερα ότι υπάρχει ένα θέμα κοινωνικό, το αντιμετωπίζουμε έτσι και γι’ αυτό το λόγο θέλουμε σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Μην κοροϊδευόμαστε. Θα το δώσετε αυτό σήμερα κι αύριο το πρωί θα πάνε ο κ. Βαλλιανάτος με την παρέα του, ενδεχομένως και με το δήμαρχο της Τήλου, να διεκδικήσουν τα ίσα όπως επιτάσσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 
Άρα λοιπόν, κύριε Υπουργέ, περί αυτού πρόκειται. Εμείς διαφωνούμε. Διαφωνούμε γιατί αυτό το οποίο φέρνετε εδώ είναι ακόμη μία νάρκη στην οικογένεια. 

Ο Γ. Καρατζαφέρης στις 5.11.2008 διαφωνεί για την αναγνώριση δικαιωμάτων συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.
Ας δούμε όμως τι έλεγε το 2005, προ Βουλής, προ "πολιτικού κόστους", σε συνέντευξή του στο περιοδικό 10% με τίτλο "Κουσούρια έχουμε όλοι μας" (κάντε κλικ εδώ):

Κύριε πρόεδρε, ποια ακριβώς ήταν η επίμαχη τοποθέτησή σας όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους;

Αυτό που είπα εγώ είναι ότι ναι, δύο ενήλικες πρέπει να μπορούν να συμβιώνουν ελεύθερα μαζί και η σχέση τους αυτή να ενέχει κάποια νομική αναγνώριση. Γιατί να αρνηθούμε κάτι τέτοιο σε δύο ανθρώπους που διατηρούν μια σχέση δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια; Γιατί π.χ. αν ένας από τους δύο εκλείψει, αντί να τον κληρονομεί ο σύντροφός του να τα παίρνει όλα ένας μπατζανάκης του από την Αυστραλία που πιθανότατα δεν θα ήθελε καν να τον ξέρει όσο ζούσε; Εκεί που διαφωνώ είναι ο γάμος – πρόκειται για μια τελείως διαφορετική υπόθεση.

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι θα υπερψηφίζατε κάποιο σχετικό νομοσχέδιο;

Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του ατόμου είναι από τις θεμελιώδεις αρχές του ΛΑΟΣ. Στα πλαίσια αυτά θα κάναμε οτιδήποτε εξυπηρετούσε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους. Χρειάζεται όμως προσοχή στο πώς τίθενται τέτοια ζητήματα στην κοινωνία. Αν της τεθούν ωμά, προκλητικά, το πιθανότερο είναι πώς θα αντιδράσει αρνητικά.


Και επιτέλους δεν έχουμε λύσει όλα τα θέματα. Πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσετε φαΐ στους Έλληνες και μετά βρίσκετε πως ο άλλος θα αποφύγει τα όσα απορρέουν από το γάμο. Δεν έχουμε φτάσει να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα. Δεν έχουμε φτάσει να τακτοποιήσουμε τις ανάγκες μιας οικογένειας για να προχωράμε σ’ αυτά τα ακραία θέματα. 
Έχω την αίσθηση ότι προχωράτε κάτω από πιέσεις οι οποίες δημιουργούνται από πολιτικές δυνάμεις και όχι από κοινωνικές δυνάμεις. Για άλλη μια φορά είσαστε όχι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, αλλά κομπάρσοι του πολιτικού παιχνιδιού κι αυτό καταγράφεται στη μεγάλη μας κοινωνική βάση, καταγράφεται στη βάση αυτής της παράταξης που και οι δύο υπηρετούμε και τα αποτελέσματα θα τα δείτε πολύ σύντομα οποτεδήποτε γίνουν εκλογές.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ναι, κύριε Υπουργέ.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, δεν θα κάνω πάνω από δύο λεπτά.
Ήθελα να απαντήσω σε δύο βασικές παρατηρήσεις που έγιναν από τον αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Καρατζαφέρη. [...]
 Επιχειρείτε, κύριε πρόεδρε του ΛΑ.Ο.Σ., να χρησιμοποιήσετε υπέρ του εαυτού σας ορισμένες έννοιες που πράγματι έπαιξαν σε έναν ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο, της πατρίδος, της θρησκείας και της οικογένειας. Έρχεστε όμως αναχρονιστικά, έρχεστε πίσω από τα γεγονότα, έρχεστε πίσω από τις εξελίξεις, έρχεστε καθυστερημένα. 

Ενώ εσείς προηγείστε της εποχής σας.

Θα μπορούσαν αυτά να ισχύουν το 1950, το 1930 το 1920. Σήμερα η θρησκεία με τη μορφή του τελετουργικού, που είναι στην Ελλάδα είναι ένα δικαίωμα. Με το να δίνει δικαίωμα δεν καταργείς τη θρησκεία. Ίσως να την περιφρουρείς και να τη στηρίζεις. Επομένως, εμείς δεν πάμε εναντίον της θρησκείας, πάμε υπέρ του δικαιώματος και του ατομικού και του κοινωνικού.

Ναι τις είδαμε τις αντιλήψεις σας για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα: αποκλεισμός και του ενός (για ομόφυλα ζευγάρια) και του άλλου (αποκλεισμός κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων από το σύμφωνο).

Κάνατε πάλι τον υπαινιγμό για την πατρίδα. Ποιος σας είπε εσάς ότι δεν λατρεύουμε την πατρίδα; Δεν είμαστε εθνικιστές. Αλλά ποιος σας είπε ότι δεν είμαστε πατριώτες; Και ποιος σας είπε ότι εμείς δεν συμπορευόμαστε με τα σύγχρονα ρεύματα; Τι πατρίδα, κύριε Καρατζαφέρη; Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν υπάρχουν τα ασιατικά κράτη; Δεν υπάρχουν οι μεγάλοι γίγαντες οι οποίοι διαμορφώνονται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι; Δηλαδή, σηκώνοντας τη σημαία του εθνικισμού θα κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα; Θέλετε να το κάνετε αυτό; Κάντε το. Πάλι όμως σας λέω ότι έρχεστε πίσω από την ιστορία και τα γεγονότα έχουν φύγει μπροστά. Θέλετε να την κυνηγήσετε, κυνηγήστε την.
Και τρίτον λέτε για την οικογένεια. Έχετε μείνει στο τρίπτυχο «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια» το οποίο το δεχόμαστε εμείς, αλλά με σύγχρονους όρους. Τι σημαίνει οικογένεια; Οικογένεια σημαίνει ουσία, σημαίνει αγάπη, σημαίνει σεβασμός, σημαίνει αλληλεγγύη, σημαίνει φιλαλληλία, σημαίνει στήριξη του ενός από τον άλλο. Δεν σημαίνει τελετουργία, δεν σημαίνει φτιασίδωμα, δεν σημαίνει υποκρισία.

Δεν σημαίνει ομόφυλα ζευγάρια. Δεν σημαίνει υιοθεσία από ζευγάρια που συμβιώνουν με σύμφωνο.

 Αυτή την οικογένεια εμείς υποστηρίζουμε και επειδή τολμούμε, φέραμε το σύμφωνο. Διότι και με το σύμφωνο μπορεί να γίνει οικογένεια και να νομιμοποιηθούν ορισμένα πράγματα και όπως είπα, το δίκαιο και το ηθικό να γίνει και νόμιμο. Αυτό κάνουμε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δηλαδή παράνομα και ανήθικα τα ομόφυλα ζευγάρια και πέραν κάθε δικαίου και ηθικής η υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς. 
Κύριε Πρόεδρε, αν έχετε την καλοσύνη παρακαλώ…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Ενός λεπτού παρέμβαση.
Κύριε Υπουργέ, έχετε αναπτύξει περίεργες σχέσεις και ιδέες για την οικογένεια. Εγώ θα θυμάμαι πάντα τον ωραίο σας γάμο στη Μητρόπολη, ο οποίος μάλιστα με είχε εντυπωσιάσει και ήταν με όλο το τυπικό της Εκκλησίας. Ελπίζω ότι αν σήμερα και εσείς και εγώ ήμαστε σ’ αυτή την ηλικία, πάλι σε εκκλησία θα πηγαίναμε και όχι σε σύμφωνο.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ σας είπα για το σύμφωνο. Το σύμφωνο σημαίνει συμφωνία για τους ομοφυλόφιλους. Εάν το πιστεύετε έχει καλώς. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μία νομική ρύθμιση που να ρυθμίζει τα των σχέσεών τους, αλλά όχι αυτό να είναι αυτό το οποίο εσείς σήμερα ανοίγετε ως φεγγίτη. Δεν είμαστε εναντίον των ομοφυλοφίλων οι οποίοι αποτελούν σαφέστατα ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, μακράν από εμάς.

Μακράν, προς θεού. Μακράν από το ΛΑ.Ο.Σ. οι ομοφυλόφιλοι. Τι έλεγε όμως το 2005 ο κ. Καρατζαφέρης στο περιοδικό 10%:

Ακούσαμε πάντως ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στον ΛΑΟΣ για τα όσα ειπώθηκαν.

Δεν είναι αλήθεια. Ουσιαστικά διαφώνησε μόνο ο κ. Δρούλιας, που άλλωστε προέρχεται από το ΚΚΕ. Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε και γκέι υποψήφιο, άσχετα αν δεν βγήκε να το πει επώνυμα. Ομοφυλόφιλους εργαζόμενους έχουμε και στο κανάλι μας, κάνουν μάλιστα πολύ καλή δουλειά. Δεν μου αρέσει να κρύβονται οι άνθρωποι. Όταν μένει κάτι στο σκοτάδι δαιμονοποιείται, όταν βγαίνει στο φως απαλύνεται. Απορρίπτω όμως την πρόκληση για την πρόκληση.


Είπατε για εθνικισμό. Κρατείστε το για τον εαυτό σας. Εμείς μιλάμε για την πατρίδα. Τώρα βέβαια ότι ξαναεπιστρέφουμε στην έννοια της πατρίδας, το διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες με την κρίση, που είπε η Ευρώπη «ο σώζων εαυτόν σωθείτω» και εχθές το είπε. Ξαναγυρίζουμε στην έννοια της πατρίδας. Επομένως, ας κρατάμε γερά μέσα στο μυαλό μας αυτή την έννοια.
[...]
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)

Να χειροκρότησε άραγε και ο "γκέι υποψήφιος";

3 σχόλια:

tifoeus είπε...

χαρά στο κουράγιο σου πραγματικά να περνάς από το κόσκινο τις ομιλίες των πολιτικών με επιστέγασμα την τελευταία του Καρατζαφέρη. Η μνήμη είναι πραγματικά μια από τις διαστάσεις που λείπει από την ελληνική πολιτική ζωή, μαζί με το ποιος φοράει το σώβρακο με το πιο βαρύ ζωνάρι. Τόσος ανδρισμός πια και κάτω από βυζαντινό πολυέλαιο!
Σε δέκα χρόνια τουλάχιστον θέλω να πιστεύω πως θα έχουν ωριμάσει οι πολιτικές τους απόψεις αλλά αρκετά πιο νωρίτερα θέλω να πιστεύω πως θα έχει ωριμάσει η πολιτική μας συνείδηση
και ο τρόπος που εμείς τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να πράττουν και να μιλούν τουτοιοτρόπως...

e-Lawyer είπε...

Ο κ. Κακλαμάνης δεν νομίζω ότι έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης και εξάλλου δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.
Εμπίπτει όμως το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει ότι η δήλωση των ενδιαφερομένων θα πρέπει να γίνεται στον δήμαρχο και όχι στον συμβολαιογράφο.
Πάντως, ο κ. Κακλαμάνης όταν του τέθηκε το ζήτημα του γάμου απάντησε: "ο δήμαρχος δεν νομοθετεί" και πήρε την δέουσα απάντηση.http://elawyer.blogspot.com/2007/06/o_08.html

Το κακό είναι ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει επίσης ότι και ο νομοθέτης ΔΕΝ νομοθετεί!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Κακλαμάνης εκφράζεται για διάφορα ζητήματα για το οποία δεν είναι αρμόδιος. Γιατί όχι και για το σύμφωνο συμβίωσης; Εξάλλου, θα μπορούσε να τελέσει πολιτικό γάμο ομοφύλων, ακολουθώντας τις επιταγές του ισχύοντος νόμου.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...