Κυριακή, Ιουνίου 08, 2008

Η κοινωνία είναι πιο ώριμη από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εισηγείται ένα νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο παρουσιάζει πάρα πολλά κενά - όχι μόνο το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. 

Όταν παρενέβη η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ζητώντας τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τα θέματα αυτά, ο υπουργός δέχθηκε με χαρά την πρόταση. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με τη σύσταση και τη δράση της Ομάδας.

Οι γάμοι της Τήλου εξόργισαν τον υπουργό, ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους και απέκλεισε την περίπτωση επέκτασης του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Σήμερα μεταδίδεται μια δήλωση που αναφέρει ότι μπορεί να επεκταθεί στα ομόφυλα ζευγάρια, όταν η κοινωνία είναι "ώριμη". 

Τα παραπάνω μπρος - πίσω του υπουργού βοηθούν την κοινωνία να "ωριμάσει";

Όταν μία κοινωνία δεν είναι ώριμη για να αποδεχθεί την ισότητα (είτε υπέρ των μαύρων, είτε υπέρ των γυναικών, είτε υπέρ των τσιγγάνων, είτε υπέρ των αλλοδαπών, είτε υπέρ των ομοφυλόφιλων), το Κράτος οφείλει να λάβει θετικά μέτρα ακριβώς για να απαλείψει τις ανισότητες που ισχύουν στην πράξη, όπως αναφέρεται εξάλλου και στο άρθρο 116 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος.

Στην Ολλανδία και την Ισπανία, ο λόγος για τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο γάμος των ομόφυλων δεν  ήταν επειδή οι "κοινωνίες ήταν ώριμες", αλλά ακριβώς επειδή οι κοινωνίες δεν ήταν ώριμες. Στην Ολλανδία υπήρχαν ομάδες που οργάνωναν επιθέσεις ξυλοκόπησης εναντίον των ομοφυλόφιλων και στην Ισπανία υπάρχει η γνωστή προκατάληψη λόγω της υπέρμετρης προσκόλλησης στις διδαχές του καθολικισμού. Η νομοθετική αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους αυτές ακριβώς τις αντιλήψεις ήθελε να περιορίσει.

Επομένως, τα περί "ανωριμότητας της κοινωνίας" που αναφέρει ο κ. υπουργός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προχωρήσει στη διεύρυνση του συμφώνου, αλλά και σε θέσπιση ερμηνευτικής διάταξης στον Αστικό Κώδικα, στον οποίο να αναφέρεται ότι οι διατάξεις για τον γάμο ισχύουν ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Εξάλλου, η Ελλάδα έχει κληθεί από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να ενσωματώσει τις Αρχές της Yogyakarta, στις οποίες αναφέρεται ότι τα κράτη πρέπει να λάβουν όλα τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα για την πλήρη αναγνώριση των σχέσεων ανάμεσα σε ομόφυλους και την κατάργηση κάθε διάκρισης. 

Θα μείνεις, κακομοίρη μου, στη λίστα με όσους δεν ήθελαν να ψηφίζουν οι γυναίκες και όσους θεωρούσαν ότι οι μαύροι δεν είναι άνθρωποι. Το έχεις φροντίσει καλά από όλες τις απόψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...