Τρίτη, Ιουνίου 03, 2008

Σταθερά κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων ο υπουργός Δικαιοσύνης

Μετά την είδηση για την τέλεση του γάμου στην Τήλο, επεμβαίνει -ενώ έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη δια του εισαγγελώς- ο υπουργός Δικαιοσύνης, με την παρακάτω δήλωση:


  1. Έχω με σαφήνεια γνωστοποιήσει προς κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή φορέα από τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι οι νέες διατάξεις για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αφορούν μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια.

    Με την ίδια σαφήνεια γνωστοποίησα τις προθέσεις μας αυτές και στους εκπροσώπους της ΟΛΚΕ, κατά τη συνάντησή μας, τον περασμένο Μάρτιο στο Υπουργείο.

    Το νομοσχέδιο για την Ελεύθερη Συμβίωση, το οποίο κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, και δεν αφορά σε καμία μορφή γάμου, δεν έχει γίνει ακόμα νόμος του Κράτους και οπωσδήποτε δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αυθαίρετες αποφάσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  1. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, το οποίο να επιτρέπει την τέλεση ομόφυλων γάμων στην Ελλάδα. Ο Νόμος 1250/1982, με τον οποίο καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος, σαφώς αφορά μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως έχει αποδειχθεί 25 χρόνια τώρα από την πρακτική, τη νομολογία, τις απόψεις επιφανών Συνταγματολόγων και άλλων νομικών και όπως σαφώς προκύπτει από τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής.

    Κάθε Δημόσια Αρχή, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των ΟΤΑ, ενεργεί μόνον στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου και της Αρχής της Νομιμότητας. Τούτο σημαίνει ότι οι αρχές αυτές ασκούν τις αρμοδιότητες που προβλέπουν το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων και δεν υπόκεινται σε επιμέρους αυθαίρετες ερμηνείες.

  1. Οι απόπειρες τέλεσης πολιτικών γάμων σε ομόφυλα ζευγάρια είναι παράνομες και οι σχετικοί «γάμοι» ανυπόστατοι.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύει ότι κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, πρέπει να επιλύονται με κοινωνική συναίνεση και ωριμότητα και να μην αντιμετωπίζονται με αυθαίρετες και πρόχειρες συμπεριφορές.

Ο υπουργός, αφού δεν έχει πειστεί από το ελληνικό Σύνταγμα, τον Αστικό Κώδικα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  θα πρέπει να μελετήσει τις Αρχές της Yogyakarta για την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε υποθέσεις σχετικές με το σεξουαλικό προσανατολισμό και ειδικότερα την Αρχή 24 που ορίζει ότι καθένας έχει δικαίωμα ίδρυσης οικογένειας.

Η σύσταση που περιέχει η Αρχή 24, αναφέρει ότι τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι νόμοι και οι πολιτικές αναγνωρίζουν την ποικιλότητα των μορφών οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν θεμελιώνονται στην συγγένεια εξ αίματος ή τον γάμο και να λάβουν κάθε απαραίτητο νομοθετικό, διοικητικό και άλλο μέτρο  που εγγυάται ότι καμία οικογένεια δεν θα υφίσταται άνιση μεταχείριση με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, κανενός μέλους της, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων της οικογενειακής κοινωνικής προστασίας και άλλων δημόσιων ωφελειών, στην εργασία και την μετανάστευση, καθώς επίσης και να λάβουν ολα τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι κάθε υποχρέωση, δικαίωμα, προνόμιο ή ωφέλεια που αναγνωρίζεται σε ανύπαντρους ετερόφυλους συντρόφους ισχύει εξίσου και για τους ομόφυλους άγαμους συντρόφους,

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 14.5.2008 ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να ενσωματώσουν τις Αρχές αυτές στις πολιτικές τους.


Περιμένουμε την ενσωμάτωση των Αρχών και στις πολιτικές του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Περισσότερες πληροφορίες για τις Αρχές της Yogyakarta: arxesyiogyakarta.wordpress.com

Γίνετε μέλη στην σχετική ομάδα ΑΡΧΕΣ YOGYAKARTA: KATAΡΓΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΒΑΣΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, στο facebook

Σχετικά άρθρα:


O γάμος ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου δεν απαγορεύεται, κύριε Δήμαρχε!

Αντισυνταγματικό το σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης

Κριτική του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης

Eμμένει στην αντισυνταγματική ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων ο υπουργός



5 σχόλια:

hotel iris είπε...

δεν είναι πάρα πολύ απογοητευτικό όταν εν τέλει ανακαλύπτονται οι προθέσεις των πολιτικών και μάλιστα όταν αυτές αφορούν την πολύ ευαίσθητη θέση του υπουργού δικαιοσύνης ;
"...το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης δεν αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια ούτε είχε πρόθεση να τα συμπεριλάβει."

Τι κρίμα για τον ίδιο που εκτίθεται και φυσικά απαξιώ να σχολιάσω τις δηλώσεις από τη μεριά του δημαγωγικού Λάος που κάθε φορά είναι από που φυσάει σήμερα…

Περιμένω τις δηλώσεις των κοινοβουλευτικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της στην οποία πρόσκειται ο Δήμαρχος Τήλου αλλά σαφώς και της κυβέρνησης.

e-Lawyer είπε...

O κ. Χατζηγάκης είχε πει τότε ότι θα έφτιαχνε μια Ομάδα Εργασίας για να επεξεργαστεί το θέμα. Τώρα μας λέει εξ ορισμού ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ του. Τι σημαίνει αυτό; Που ειναι αυτή η ομάδα εργασίας; Από ποιους αποτελείται;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Περιμένω τις δηλώσεις των κοινοβουλευτικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο Κουκουλόπουλος, πάντως, κατ' εξοχήν αρμόδιος για τέτοια θέματα, λέει πως η ενέργεια του δημάρχου Τήλου είναι νόμιμη και την στηρίζει μαχητικά.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ από την άλλη αναρωτιέμαι ποιος δικαστής θα προσπαθήσει να ακυρώσει τους γάμους.
Η νομοθεσία είναι γραμμένη ήδη. Το Σύνταγμα επίσης. Δεν μπορεί κανείς να επεξηγεί τους νόμους τι μπορεί να εννούν κατά το δοκούν με τον τίτλο του Συνταγματολόγου, Υπουργού κλπ.

Δεν είναι νομικός, αλλά δεν νομίζω να σταθεί τέτοια ανάκληση νομικά, από κανένα δικαστήριο.

Πολύ καλή δουλειά φίλε e-lawyer.

Πάνος.

nikos10 είπε...

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων και δεν υπόκεινται σε επιμέρους αυθαίρετες ερμηνείες»

Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ούτε μία νομοθετική διάταξη στο ελληνικό δίκαιο με την οποία να παραβιάζονται συγκεκριμένα ανθρώπινα δικαιώματα...

Να θυμίσω ενδεικτικά το άρθρο 1 του ν. 653/1977 για το αμάχητο τεκμήριο ωφέλειας των παρόδιων ιδιοκτητών σε περίπτωση απαλλοτρίωσης και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ Κατικαρίδης κατά Ελλάδος, Τσώμτσος κατά Ελλάδος και Αζάς κατά Ελλάδος; Με τις αποφάσεις αυτές δεν κρίθηκε ότι νόμος του ελληνικού κράτους παραβίαζε το (ανθρώπινο) δικαίωμα στην περιουσία; Προς τι η τόση σιγουριά;

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...