Σάββατο, Αυγούστου 30, 2008

2005-2008: Τρία χρόνια e-lawyer


Το blog σβήνει σήμερα τρία κεράκια, αλλά η αίσθηση που έχω είναι σαν να υπήρχε από πάντα.

Διαβάζοντας και πάλι το πρώτο post, σκέφτομαι ότι η ενημέρωση για νομικά θέματα εξακολουθεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τα μ.μ.ε. Ενώ νομίζουμε ότι η Δικαιοσύνη είναι θεσμικά παντοδύναμη και ότι με τις αποφάσεις της μπορούν να αλλάξουν τα πάντα (πράγμα που αποτελεί βέβαια μια ακραία έκφανση της βεμπεριανής αισιοδοξίας), ο χρόνος που αφιερώνεται στις άλλες δύο κρατικές λειτουργίες είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με την fat lady.

H δημοσιογραφική είδηση για μία πολυαναμενόμενη απόφαση συνήθως δεν επαρκεί για να γίνει αντιληπτό ποια ήταν ακριβώς τα κριτήρια που έλαβε υπόψη της η Δικαιοσύνη και τι ευρύτερες επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα δεδικασμένο. Η περίπτωση με την απόφαση για τις λεσβίες ήταν χαρακτηριστική, αφού από το κείμενο του in.gr δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ακριβώς τι κρίθηκε και θεωρώ ευτύχημα ότι στο e-lawyer δημοσιεύθηκε αυθημερόν το πλήρες κείμενο. To ίδιο πρόβλημα ασάφειας της δημοσιογραφικής πληροφορίας υπήρξε στο δημοσίευμα του Έθνους για τον blogger που καταδικάστηκε: υπήρξε άρση του απορρήτου ή όχι; Για ποια ακριβώς αδικήματα καταδικάστηκε; Αυτά είναι που ενδιαφέρουν ουσιαστικά, όχι το αν εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο ή όχι (αν ήθελε το δικαστήριο μπορούσε να του διορίσει αυτεπαγγέλτως). 

Αν χρειαζόταν να επιλέξω τρεις στιγμές από την τριετία e-lawyer, αυτές θα ήταν:

- οι ανταποκρίσεις το 2005 από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπου βρέθηκα τότε ως συνεργάτης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων στην πολύκροτη δίκη για την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων,

- η συγκέντρωση των δεοντολογικών αρχών που συνδέουν τη χρήση δημόσιων πηγών πληροφόρησης και μέσων προσωπικής επικοινωνίας στο σχέδιο κώδικα δεοντολογίας ιστολογίων (βλ. και σχετικό επεξηγηματικό υπόμνημα), το οποίο υπογραμμίζει ότι υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική λύση της αυτορρύμισης έναντι της νομοθετικής παρέμβασης. Αυτό το σχέδιο στάλθηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζι με το position paper της Data&Protection ως συμμετοχή στην διαβούλευση για το ψήφισμα ευρωπαϊκού μπλογκονόμου.

- η συμμετοχή  στην μετάφραση και την προώθηση των  Αρχών της Γιοτζακάρτα, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Τρεις στόχοι για το 2009:

- Συχνότερα κατά το δυνατόν posts, με έμφαση σε παραμελημένους τομείς όπως το δίκαιο της ενέργειας και του περιβάλλοντος, αλλά και την παρουσίαση νομικών εκδόσεων, με προσπάθεια ο διάλογος να εστιάζει περισσότερο στα νομικά ζητήματα και λιγότερο σε προσωπικές και πολιτικές εκτιμήσεις. 

- Μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική ενημέρωση για θέματα υφιστάμενων διαδικασιών, με check lists και βήμα προς βήμα παρουσίασή τους (λ.χ. κατοχύρωση λογοτύπου, σύσταση ανώνυμης εταιρίας). Οργάνωση open θεματικών meetings στο χώρο της Data&Protection


Θέλω να ευχαριστήσω επίσης εσάς που διαβάζετε τα κείμενα,  εμπιστεύεστε την πληροφόρηση από το e-lawyer και συμμετέχετε στο διάλογο που ακολουθεί συνήθως. 

Θα συνεχίσω να προσπαθώ να απαντάω αυθημερόν επίσης στα e-mail που στέλνετε και ελπίζω ότι ο χώρος αυτός, ιδίως μετά την κατηγοριοποίηση των αναρτήσεων, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο αρχείο για όποιον αναζητεί πληροφορίες σε νομικά θέματα που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα και το διαδίκτυο.

Το celeblogo είναι φυσικά iblog. Σε ευχαριστώ!

17 σχόλια:

aNTwNHs είπε...

keep blogging!

Unknown είπε...

Χρόνια πολλά καλέ μου φίλε και συνάδελφε. Πάντα γιορτές και χαρές!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά, Elawyer. Ἔχεις ἕνα ἐξαιρετικὸ ἱστολόγιο καὶ πιστεύω ὅτι θὰ τὸ κάνῃς ἀκόμη καλύτερο. Εὔγε.

the ibt είπε...

Χρόνια πολλά και ακόμη περισσότερα posts! Να ευχηθώ και e-jurist.blogspot.com?

Αθήναιος είπε...

Συγχαρητήρια! Keep blogging!

Spacie είπε...

χρόνια πολλά
κερνάμε μυνησούλες σήμερα;

Ανώνυμος είπε...

@ elawyer Σου εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά και την μέγιστη θετική επιρροή στο κοινό σου και στην κοινωνία.
Εκτιμώ την προσπάθεια του elawyer αλλά και το αποτέλεσμα της. Ελπίζω να βρεθούν και άλλοι μιμητές σου οι οποίοι να συνεισφέρουν και αυτοί με την κριτική τους σκέψη και το νομικό τους οπλοστάσιο στην ενίσχυση της συλλογικής μας ευφυίας και γνώσης.
Μην ξεχνάς ότι ο διάλογος και η αντιπαράθεση όσο δυσάρεστα και αν είναι μερικές φορές, ενισχύουν ακριβώς αυτό!..

JustAnotherGoneOff είπε...

Χρόνια πολλά φίλε!

Loucretia είπε...

Συσσωμος ο Οικος μας, ευχεται στον εξαιρετο φιλο και νομικο του συμβουλο, να συνεχισει το ιδιο αγωνιστικα κι ανατρεπτικα! Ευχες για πολλες πολλες Βοργιαστικες νομολογιες και ρηξικελευθες κανονιστικες πραξεις!!!! ;-)

Rodia είπε...

Καλή συνέχεια, μαθαίνουμε πολλά εδώ μέσα :)

Ars longa, vita brevis είπε...

να ζήσει! ομως εγώ τώρα το ανακάλυψα

Seagull είπε...

Μπράβο σου!
Και σε άλλα (πολλά χρόνια) με υγεία!
Σ' ευχαριστούμε / σ' ευχαριστώ προσωπικά, για όσα ενδιαφέροντα διαβάζω εδώ μέσα.
Keep writing, λοιπόν, keep blogging!...

Ανώνυμος είπε...

Σου εύχομαι άρθρα και σχόλια καλά και πολλά, εύστοχα και αιχμηρά! Είσαι ήδη σημείο αναφοράς στην ελληνική μπλογκόσφαιρα!

Ανώνυμος είπε...

Παλιέ συγκάτοικε είχα την τύχη να ανακαλύψω από κοντά τη μοναδική προσωπικότητά σου και έτσι δεν ανησυχώ καθόλου για το μέλλον του ιστολογίου σου. Χρόνια πολλά και ...keep walking!!!

Nick Demou είπε...

Ευχαριστώ -- may the force be always with you

abravanel είπε...

Καλή συνέχεια στο ιστολόγιο και τα σχέδια σου!

Panos K. είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...