Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 24, 2008

Διεθνής Διαφάνεια: τελευταία η Ελλάδα ανάμεσα στα "παλιά" 15 μέλη ΕΕ


Η Διεθνής Διαφάνεια μια Διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση, διεξάγει κάθε χρόνο την έρευνα για την αντίληψη που υπάρχει σε κάθε χώρα σχετικά με την έκταση της διαφθοράς. Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς δημοσιεύεται από τη Διεθνή Διαφάνεια από το 1995 και βασίζεται σε έρευνες αναγνωρισμένων ιδιωτικών και διεθνών οργανισμών που διερευνούν την εκτίμηση που έχουν επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και αναλυτές οικονομικών κινδύνων για χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Πρόκειται για την πιο έγκυρη έρευνα αυτού του τύπου στην οποία το 2008 μετείχαν 11 ανεξάρτητα κέντρα με 13 διαφορετικές έρευνες.

Ο φετινός δείκτης της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI 2008) βαθμολογεί την Ελλάδα με 4.7 βαθμούς. Η μέτρηση βασίστηκε σε 6 διαφορετικές έρευνες – μελέτες και έλαβε υπόψη της στοιχεία του 2008 (3 έρευνες) και του 2007 (3 έρευνες).

Η Ελλάδα σημειώνει ξανά βελτίωση στη βαθμολογία. Η Ελλάδα όμως με τη νέα βαθμολογία 4.7 στα 10 εξακολουθεί να βρίσκεται όχι μόνο στην τελευταία θέση ανάμεσα στα παλαιά 15 μέλη της Ε.Ε. αλλά και κάτω από τη βάση του 5, γεγονός που υποδεικνύει ότι η προσπάθεια βελτίωσης πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς.

Η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς επισημαίνει την άμεση ανάγκη η μάχη κατά της διαφθοράς να αποτελέσει κοινό παρονομαστή δράσης για όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μαζί πρέπει να απομονώσουμε τα αποστήματα που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Η συμμετοχή στην «Ανοικτή Κοινωνική Συμμαχία Ακεραιότητας και Διαφάνειας» μας κάνει πιο δυνατούς.

Η καλύτερη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη Δημόσια Διοίκηση και η απόλυτη εφαρμογή των νόμων πρέπει σταθερά να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και τη σταθερή διεκδίκηση της κοινωνίας.


Πηγή: Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς


Αποτελεί λοιπόν απολύτως επίκαιρο αίτημα η διευκόλυνση της πρόσβασης του πολίτη στα δημόσια δεδομένα, με την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο. Αυτό αποτελεί και το πάγιο αίτημα της πρωτοβουλίας , η οποία προτείνει πρακτικές λύσεις στο πρόβλημα της αδιαφάνειας.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πια πως η διαφάνεια στον τόπο μας δεν μπορεί να επέλθει μέσα από το υφιστάμενο πολιτικό και παραπολιτικό σύστημα. Το σύστημα αυτό είναι αλληλοτροφοδοτούμενο με τη διαφθορά. Το σύστημα αυτό έχει συλλογικά ανακλαστικά τα οποία δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει σε μέτρα διαφάνειας τα οποία θα το συρρικνώσουν.

Η μάχη κατά της διαφθοράς θα δοθεί από πολίτες που δεν έχουν παρασυρθεί από το σύστημα. Πώς; Ατομικά και συλλογικά. Σε ατομικό επίπεδο συμβάλλουν και τα ιστολόγια. Σε συλλογικό επίπεδο οι ΜΚΟ, για τις οποίες όμως απαιτείται συντονισμός και οργάνωση καποιου επιπέδου. Ελπίζω πως αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...