Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 24, 2008

Data&Protection: Υπερασπίζοντας τα τοπικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης


Το Διαδίκτυο αλλάζει την έννοια του “τοπικού” μέσου ενημέρωσης, αφού οι ιστοσελίδες και η web-ραδιοτηλεόραση τοπικού ενδιαφέροντος αποτελούν διεθνώς προσβάσιμα βήματα δημόσιου λόγου. Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό των μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται με τις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, πρέπει να γίνει αντιληπτό από το Κράτος. Όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση ξεκίνησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι και στις μέρες μας, η πρωτοπορία στην διαδικτυακή ενημέρωση και οι πραγματικά ανεξάρτητες κριτικές φωνές αναδεικνύονται, κατά κύριο λόγο, χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία ανθρώπων με μεράκι και πίστη  ότι η δύναμη του λόγου μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο.


Ο φορέας Data&Protection υπερασπίζεται δύο τοπικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, ένα της Βόρειας κι ένα της Νότιας Ελλάδας, στον αγώνα τους για να πείσουν ότι η ελευθερία της έκφρασης και η  καινοτομία δεν αφορά μόνο τα “παραδοσιακά”, κεντροποιημένα μέσα, αλλά τις συνολικές δυνατότητες της Κοινωνίας της Πληροφορίας. 


Στην περίπτωση του πρώτου μέσου, οι νομικές ενέργειες  σχετίζονται με την αναγνώριση δικαιωμάτων ανάθεσης  διαφημιστικών καταχωρίσεων  σε διαδικτυακή εφημερίδα, βάσει της αρχής της ισονομίας και  της διαφάνειας.


Στην δεύτερη περίπτωση, ενημερωτική ιστοσελίδα τοπικού ενδιαφέροντος με κριτικό λόγο κινείται εναντίον της απόπειρας φίμωσής της από δημοτική αρχή, η οποία ζήτησε και πέτυχε την διαγραφή του Ονόματος Χώρου που χρησιμοποιείτο ως ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας.


Οι νομικές ενέργειες αφορούν μέχρι στιγμής προσφυγές σε αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές (Συνήγορος του Πολίτη, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), όπως και σε κεντρικά διοικητικά όργανα, καθώς επιχειρείται, σε πρώτη φάση, η διαβουλευτική επίλυση των σχετικών διαφορών. 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπορει καποιος να μου πει, γιατι ο νομος, εν ετει 2008, επιβαλλει την δημοσιευση των προκηρυξεων του δημοσιου, μονο σε εντυπες-τοπικες ή μη- εφημεριδες?
Το διαδικτυο δεν τους κανει?

Το καλυτερο, για ολους μας ως φορολογουμενοι πολιτες, ειναι να δημοσιευονται σε μια κρατικη σελιδα στο διαδικτυο. Κατηγοριοποιημενες κλπ.

Αλλα αν δεν θελει η κυβερνηση να το κανει αυτο, ας δινει εστω, προκηρυξεις, και σε ιντερνετικες τοπικες πυλες. Οχι μονο σε τοπικες εφημεριδες!

Ξερω τοπικες εφημεριδες που υπαρχουν μονο και μονο για να παιρνουν τις καλοπληρωμενες προκηρυξεις δημοσιευσεων του δημοσιου.

Τα ιδια ισχυουν και για τις κρατικες διαφημισεις.
Ποια ισονομια και ισοπολιτεια? Το λομπυ τον εφημεριδοπωλων δεν αφηνει τη χωρα να παει μπροστα.

Κατι πρεπει να γινει επιτελους.
Μετα αναρωτιομαστε που δεν προχωραμε ψηφιακα στην ελλαδα. Εδω ειμαστε δεσμιοι του κακου παρελθοντος.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...