Πέμπτη, Νοεμβρίου 13, 2008

Πνευματική ιδιοκτησία: ο υλικός φορέας δεν ενσωματώνει τα πνευματικά δικαιώματα

Άρθρο 17 Ν.2121/1993 : Μεταβίβαση του υλικού φορέα


Η μεταβίβαση της κυριότητας του υλικού φορέα, όπου έχει ενσωματωθεί το έργο, σε πρωτοτυπο ή αντίγραφο ή αντίτυπο, δε επιφέρει μεταβίβαση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας και δεν παρέχει στο νέο κτήτορα εξουσίες εκμετάλλευσης του έργου, εκτός αν εγγράφος έχει συμφωνηθεί το αντίθετο ήδη με τον αρχικό δικαιούχο του περιουσιακού δικαιώματος.

________
Η αρχή που κατοχυρώνεται με αυτή τη διάταξη ανάγεται στην ουσία της πνευματικής ιδιοκτησίας: τα δικαιώματα που προστατεύει δεν ταυτίζονται με τα εμπράγματα δικαιώματα επί της ύλης που ενσωματώνει το έργο.
Αγοράζοντας δηλαδή ένα αντίτυπο του έργου προφανώς δεν αποκτάμε και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πέραν της άδειας προσωπικής χρήσης του έργου.
Επειδή αυτό όμως δεν μπορεί να ισχύει για όλα τα έργα, ο δικαιούχος προφανώς διατηρεί το δικαίωμα με γραπτή συμφωνία να παραχωρήσει και τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτά όμως θα είναι αντικείμενο άλλης διαπραγμάτευσης. Στα εικαστικά έργα, όπου η διάταξη παρουσιάζει πρακτικό ενδιαφέρον, προκειμένου να αποκτηθεί δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας επί του έργου, θα πρέπει κατά την αγορά να υπάρχει και γραπτή συμφωνία με τον δικαιούχο. Αλλιώς ο αγοραστής αποκτά μόνον τον υλικό φορέα (λ.χ. τον πίνακα) και όχι άλλα δικαιώματα (όπως λ.χ. το δικαίωμα αναπαραγωγής φωτογραφικών αντιτύπων, πώλησής τους κλπ). 


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρείται το φαινόμενο διάφορα forum να λένε στους όρους χρήσης τους «με την εγγραφή σας σε αυτό το forum συμφωνείτε ότι το κάθε τι που θα αναρτήσετε εδώ περνάει στην ιδιοκτησία του διαχειριστή του forum» και «αποτελούν ιδιοκτησία του forum και όχι δικιά σας». Ως εκ τούτου, απαγορεύουν κάθε αντιγραφή, χωρίς την άδεια της διαχείρισης, ακόμα και από τον αρχικό δημιουργό του περιεχομένου. Ρωτώ: έχει πράγματι νομική ισχύ κάτι τέτοιο; Είναι πράγματι σα να τους χαρίζω το κάθε τι που γράφω;

Επίσης: λένε ότι απαγορεύεται «κάθε αντιγραφή, ολική ή μερική». Όμως, αν αντιγράψω ένα απόσπασμα κάπου αλλού, και παραθέσω μάλιστα σύνδεσμο προς την αρχική ανάρτηση, δεν καλύπτομαι από την έννοια του fair use;

e-Lawyer είπε...

Σχετικά με την πρώτη ερώτηση: τέτοιου είδους μεταβίβαση πνευματικής ιδιοκτησίας απαιτεί γραπτή σύμβαση. Επομένως, όχι, δεν αρκούν οι όροι χρήσης για να μεταβιβαστεί το έργο στο forum.

Όσον αφορά την δεύτερη ερώτηση, προφανώς δεν μπορείς να αποκλείσεις απόλυτα την αντιγραφή, ιδίως όταν πρόκειται για κείμενα που δεν καλύπτονται από την πνευματική ιδιοκτησία, όπως λ.χ. οι ειδήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ e-Lawyer.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...