Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2008

Πνευματική ιδιοκτησία: ελεύθερη αναπαραγωγή για διδασκαλία


Άρθρο 21 Ν.2121/1993 - Αναπαραγωγή για διδασκαλία 

Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η αναπαραγωγή άρθρων νομίμως δημοσιευμένων σε εφημερίδα ή σε περιοδικό, σύντομων αποσπασμάτων έργου ή τμημάτων σύντομου έργου ή έργου των εικαστικών τεχνών νομίμως δημοσιευμένου, εφόσον γίνεται αποκλειστικά για τη διδασκαλία ή τις εξετάσεις σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο μέτρο που δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό, είναι σύμφωνη με τα χρηστά ήθη και δεν εμποδίζει την κανονική εκμετάλλευση. Η αναπαραγωγή πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή.

___________

Στη γραμμή του άρθρου 20, το άρθρο 21 επιτρέπει την αναπαραγωγή έργων του λόγου ή των εικαστικών τεχνών, χωρίς άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή.

Οι προϋποθέσεις ίδιες:
- νομίμως δημοσιευμένο έργο
- έκταση που επιτρέπεται από τον επιδιωκόμενο σκοπό
- συμμόρφωση προς τα χρηστά ήθη
- μη παρεμπόδιση κανονικής εκμετάλλευσης
- αναφορά ονόματος δημιουργού - εκδότη, εφόσον οι ενδείξεις εμφανίζονται στην "πηγή".

Η βασική διαφορά από το άρθρο 20: δεν εισάγεται προνόμιο του υπουργείου παιδίας, αφού η διδασκαλία του άρθρου 21 μπορεί να αφορά και ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα. 

Με το άρθρο αυτό ο νομοθέτης σταθμίζει την ελευθερία της διδασκαλίας (άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος) και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στα πλαισια των γενικοτερων θεματων για την πνευματικη ιδιοκτησια . θα ηθελα να αναφερω την παρακατω υποθεση εργασιας

εστω οτι υπαρχει ενα βιβλιο, μια νομικη μονογραφια , η οποια εχει εξαντληθει απο τον εκδοτη. Επιπλεον ειναι πολυ δυσκολο να αναζητηθει στα στοκ των νομικων βιβλιοπωλων , πολυ περισσοτερο στις αποθηκες κεντρικων βιβλιοπωλειων. Υπαρχει μονο στην βιβλιοθηκη ενος σωματειου / πανεπιστημιου .Σαν ιδιωτης - δικηγορος χρειαζομαι αυτη την μονογραφια για την δουλεια μου , αλλα δεν μπορω να εχω προσβαση καθημερινα πχ στην βιβλιοθηκη (μενω σε αλλο νομο λχ ) ωστε να ανατρεχω συνεχεια στο μοναδικο βιβλιο.
Ξεροντας οτι ειναι απιθανη η επανεκδοση του βιβλιου αυτου , μπορω να ζητησω την φωτοτυπηση του απο την βιβλιοθηκη για προσωπικη μου χρηση;

αγαπητε e-lawyer θα ηθελα την αποψη σου και στα εξης ερωτηματα τα οποια δημιουργουνται :
1)το δικαιωμα πνευματικης ιδιοκτησιας (μη φωτοτυπηση αρα μη παραβιαση του)
ειναι σημαντικοτερο απο το δικαιωμα μου στην πληροφορια-γνωση για το επαγγελμα μου-προσφορα μου στην κοινωνια (πολυ μακρια το παω...)
και
2)ας μην μεινουμε στα βιβλια , αν αυτο αφορουσε ενα σπανιο εργο ενος μουσικοσυνθετη , ενος σκηνοθετη κλπ

σε ευχαριστω

υγ συγχωρεστε την προχειροτητα του κειμενου μου

e-Lawyer είπε...

Καταλαβαίνω απολύτως αυτό το πρόβλημα, το οποίο είχα αντιμετωπίσει και ο ίδιος σχετικά με τα έργα του Κ.Τσάτσου που έχουν εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια από το εμπόριο και βρίσκονται πλέον μόνον σε βιβλιοθήκες. Κατά τη γνώμη μου, σε αυτήν την περίπτωση υπερισχύει το δικαίωμα της ελευθερίας της έρευνας κατ' άρθρο 16 του Συντάγματος.

4 παραβάσεις του GDPR από την Google διαπίστωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Με την σημερινή απόφαση 54/2024 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον καταγγέλλοντα - που απασχό...