Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2008

Πνευματική ιδιοκτησία: παράθεση αποσπασμάτων χωρίς άδεια του δημιουργού

Άρθρο 19 Ν.2121/1993 - Παράθεση αποσπασμάτων

Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η παράθεση σύντομων αποσπασμάτων από έργο άλλου νομίμως δημοσιευμένου για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που παραθέτει ή την κριτική της γνώμης του άλλου, εφόσον η παράθεση των αποσπασμάτων αυτών είναι σύμφωνη προς τα χρηστά ήθη και η έκταση των αποσπασμάτων δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η παράθεση του αποσπάσματος πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή.
______________________
Στο δεύτερο άρθρο των "Περιορισμών" της πνευματικής ιδιοκτησίας αναπτύσσεται το ζήτημα της παράθεσης αποσπασμάτων σε έργα επόμενων δημιουργών. Το άρθρο αυτό έρχεται να εξισορροπήσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας με την ελευθερία της έκφρασης, της έρευνας και της επιστήμης.
Ό κανόνας είναι ότι επιτρέπεται χωρίς την άδεια του δημιουργού η παράθεση αποσπασμάτων εφόσον πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:
- τα αποσπάσματα πρέπει να είναι σύντομα - δηλαδή να μην μιλάμε για ολόκληρα κεφάλαια του έργου,
- να προέρχονται από έργο νομίμως δημοσιευμένο - δηλαδή από άτομο που δικαιούται τη δημοσίευση,
- η παράθεση να εξυπήρετεί την θεμελίωση απόψεων - δηλαδή να μην γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους "αισθητικούς",
- να είναι σύμφωνη με τα χρηστά ήθη - δηλαδή να μην είναι κακοπροαίρετη η εφαρμογή όλων των παραπάνω κριτηρίων.
Τέλος, θα πρέπει να γίνεται αναφορά στην πηγή (όνομα εκδότη και δημιουργού αν αναφέρονται αυτά στην "πηγή").

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα ηθελα να ρωτησω αν συμβαινει το ιδιο και με την χρηση ωρισμενων επιλεγμενων φωτογραφιων(διαφορετικων δημιουργων) που βοηθανε - αποδεικνυουν ορισμενα θεματα πανω στην συγγραφη μιας μελετης.
εννοειται οτι θα αναφερονται οι δημιουργοι και τα αρχεια - βιβλια κα απο οπου προερχονται
μανολης κασιματης
φωτογραφος-μελετητης

e-Lawyer είπε...

Κάθε περίπτωση θα πρέπει να κριθεί ανάλογα με τα ατομικά της χαρακτηριστικά, αλλά θα απαντήσω θετικά. Οι φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο της τεκμηρίωσης μιας μελέτης, εφόσον δεν θίγεται η κανονική εμπορική τους εκμετάλλευση και εφόσον η παράθεσή τους δεν γίνεται κακόπιστα.
Εφόσον οι φωτογραφίες είναι μέρος του γενικότερου έργου ενός φωτογράφου, η έννοια του "σύντομου" αποσπάσματος, θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...