Δευτέρα, Δεκεμβρίου 22, 2008

Επίτροπος Δικαιωμάτων ΟΗΕ: Οι gay και οι λεσβίες είναι ισότιμα μέλη του ανθρώπινου γένους


18 Δεκεμβρίου 2008 - Η ανώτατη επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δηλώνει με λύπη ότι ακόμα και σήμερα πάρα πολλές χώρες έχουν ποινικοποιήσει τις σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε συναινούντες ενήλικους του ίδιου φύλου και ότι περίπου 10 κράτη ακόμη τιμωρούν την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά με θανατική ποινή.

"Οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι διαφυλικοί, οι τρανσέξουαλ και intersex είναι πλήρη και ισότιμα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας και έχουν δικαίωμα να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης" είπε η Επίτροπος Navi Pillay σε μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας και ανθρώπινα δικαιώματα, σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

"Το παμπάλαιο κλισέ ότι όλοι είναι ίσοι, αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους, είναι απαράδεκτο. Καμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν πρέπει να αποστερείται των ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω του εικαζόμενου σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου. Καμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν πρέπει να υφίσταται αθέμιτη διάκριση, βία, ποινικές κυρώσεις ή κακοποίηση λόγω του εικαζόμενου σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου", είπε σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

"Είναι ειρωνικό ότι πολλοί από αυτούς τους νόμους, όπως οι νόμοι του Απαρτχάιντ που ποινικοποιούσαν τις σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε συναινούντες ενηλίκους διαφορετικών φυλών, είναι απομεινάρια της αποικιοκρατίας και έχουν ευρέως αναγνωριστεί ως αναχρονιστικοί και ασύμβατοι τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τις παραδοσιακές αρχές της αξιοπρέπειας, της συγκατάβασης και του σεβασμού που πρέπει να αναγνωρίζεται σε καθέναν."
Είπε επίσης ότι οι νόμοι που προβλέπουν την θανατική ποινή για αυτές τις πράξεις επιτρέπουν τις απειλές και τις επιθέσεις στην σωματική και ηθική ακεραιότητα των προσώπων, όπως η τέλεση βασανιστηρίων και η απαξίωση των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

"Το στίγμα που αποδίδεται σε αυτά τα θέματα σημαίνει ότι η βία και η αθέμιτη διάκριση συνήθως παραμένουν ατιμώρητες, καθώς τα θύματα δεν τολμούν να αναφέρουν τις υποθέσεις τους και οι αρχές δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε όσους το τολμούν", προσέθεσε η κ. Pillay.


Μετάφραση από δελτίο τύπου του ΟΗΕ.



Ο διορισμός της Navanethem Pillay ως Υψηλής Επιτρόπου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση στις 28 Ιουλίου 2008. Ανέλαβε υπηρεσία την 1η Σεπτέμβρη.


Η κ. Pillay, καταγόμενη από την Ν.Αφρική, ήταν η πρώτη γυναίκα που άσκησε δικηγορία στην περιοχή της, το Natal, το 1967. Τα επόμενα χρόνια δραστηριοποιήθηκε ως συνήγορος υπεράσπισης ακτιβιστών κατά του Απαρτχάιντ, κατά των βασανιστηρίων και συνδράμοντας στην θέσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων για τους φυλακισμένους της νήσου Robben.

Εργάστηκε επίσης ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο KwaZulu-Natal και αργότερα διορίστηκε Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Durban Westville. Το 1995, μετά την πτώση του Απαρτχάιντ, διορίστηκε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής και τον ίδιο χρόνο επελέγη ως δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα, όπου υπηρέτησε συνολικά για οκτώ χρόνια, τα τέσσερα τελευταία εκ των οποίων (1999-2003) ως Πρόεδρος. Έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ριζοσπαστική νομολογία του ΔΠΔΡ περί βιασμού ως γενοκτονίας, όπως και σε θέματα ελευθερίας του λόγου και προπαγάνδας μίσους. Το 2003, διορίστηκε δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, όπου παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 2008.

Στη Νότιο Αφρική, ως μέλος του Εθνικού Συνασπισμού Γυναικών, συνέβαλε στην θέσπιση της ισότητας στο Σύνταγμα της χώρας, με διάταξη που απαγορεύει την διάκριση για λόγους φύλου, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Είναι συν-ιδρύτρια του Ισότητα Τώρα (Equality Now), ενός παγκόσμιου οργανισμού για τα δικαιώματα των γυναικών και έχει ασχοληθεί με θέματα παιδιών, κρατουμένων, θυμάτων βασανιστηρίων και ενδοοικογενειακής βίας και με μια σειρά οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο πολλών οργανισμών.

Η κ. Pillay είναι κάτοχος BA και LLB του Πανεπιστημίου Natal της Νότιας Αφρικής. Κάτοχος Master of Law και Doctorate of Juridical Science του Πανεπιστημίου του Harvard. Γεννήθηκε το 1941, και έχει δύο κόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...